Test: International - 1 (2019 - 2015)


15 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: International - 1 (2019 - 2015)


Description
This mock test of Test: International - 1 (2019 - 2015) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: International - 1 (2019 - 2015) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: International - 1 (2019 - 2015) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: International - 1 (2019 - 2015) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: International - 1 (2019 - 2015) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is cas9 protein that is often mentioned in news?  

[2019]

Solution:

2017, August theHindu: "CRIPSR/Cas9" is a gene editing scissors.

QUESTION: 2

Recently, scientists observed the merger of giant 'blackholes' billions of light-years away from the earth. What is the significance of this observation?

[2019]

Solution:

2018-Dec, Indian Express: So far the US-based LIGO and Europe-based VIRGO gravitational-wave detectors have recorded gravitational waves from a total of 10 black hole mergers and one merger of neutron stars.

QUESTION: 3

Recently, India signed a deal known as 'Action Plan for Prioritization and Implementation of Cooperation Areas in the Nuclear Field' with which of the following countries?

[2019]

Solution:

2018-Oct Economic Times: India and Russia inked Action Plan for Prioritization and Implementation of Cooperation Areas in the Nuclear Field during their 19th Joint summit.

QUESTION: 4

Which of the following adopted a law on data protection and privacy for its citizens known as 'General Data Protection Regulation' in April 2016 and started implementation of its from 25th May 2018

[2019]

Solution:

2019-June, Indian Express: From MAY 25 EU's General Data Protection Regulation takes effect. The new rules apply to all users in the 28-nation EU, regardless of where the companies collecting, analyzing and using their data are located.

QUESTION: 5

With reference to Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), consider the following statements:
1. AIIB has more than 80 member nations.
2. India is the largest shareholder in AIIB.
3. AIIB does not have any members from outside Asia.
Which of the statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:

AIIB: China, India, UK, Switzerland are among the members. And, based on share capital provided. China ~27%, India ~7%. Asian countries control about 75% voting.
So, #2 and #3 are wrong. We are left with answer A.

QUESTION: 6

Consider the following statements:
1. Under Ramsar convention, it is mandatory on the part of the Government on India in protect and conserve all the wetlands in the territory of India
2. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the Government of India based on the recommendations of Ramsar convention.
3. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority
Which of the statements given above is/are correct? 

[2019]

Solution:
  • To implement the objectives of Ramsar conven tion, a regulatory mechanism was put in place through Wetlands (Conservation and Management) Rules in December, 2010 and Central Wetland Regulatory Authority (CWRA) has been constituted under the Wetlands Rules, 2010. So, #2 is right.
  • Upon reading the original rules, #3 is also correct. So, we are 50:50 between B and D.
  • As per the text of Original Convention: Article 2: Contracting Party should select wetlands the List on account and preserve them. So, it's not mandatory for India to add all the sites in the list and conserve them. So, #1 is wrong and answer is B: 2 and 3 only.
QUESTION: 7

Among the following, which one of the following is the largest exporter of rice in the world in the last five years?  

[2019]

Solution:

2019-Jan, Hindu Businessline: India has been the world's top rice exporter since the beginning of this decade. But this boom has benefited only merchant capitalists, not consumers and producers.

QUESTION: 8

The terms 'Wanna Cry, Petya and Eternal Blue' sometimes mentioned in the news recently are related to      

[2018]

Solution:

Wannacry ransomware locks user 's devices and prevents them from accessing data and software until a certain ransom is paid to its creator. Like WannaCry, "Petya" worm spreads rapidly through networks that use Microsoft Windows, and demands $300 paid in bitcoin to unlock your infected P(C) EternalBlue is the name given to a software vulnerability in Microsoft's Windows operating system, because of which aforementioned ransomwares sprea(d) So, all these terms are related to cybersecurity.

QUESTION: 9

What is the importance of developing Chabahar Port by India?

[2017]

Solution:

In May 2016, India and Iran signed the "historic" Chabahar port agreement, which has the potential of becoming India's gateway to Afghanistan, Central Asia and Europe. So, C is the most fitting answer.

QUESTION: 10

With reference to the 'National Intellectual Property Rights Policy', consider the following statements:
1. It reiterates India's commitment to the Doha Development Agenda and the TRIPS Agreement.
2. Department of Industrial Policy and Promotion is the nodal agency for regulating intellectual property rights in India.
Which of the above statements is/are correct?

[2017]

Solution:
QUESTION: 11

The term 'Digital Single Market Strategy' seen in the news refers to

[2017]

Solution:

Term was coined by EU in 2015, and was in news again in March-2016 because of Brussel Summit.

QUESTION: 12

Consider the following statements:
1. India has ratified the Trade Facilitation Agreement (TFA) of WTO.
2. TFA is a part of WTO's Bali Ministerial Package of 2013.
3. TFA came into force in January 2016.
Which of the statements given above is/are correct?

[2017]

Solution:

TFA came into force from February 2017. So, third statement is wrong, by elimination, we are left with answer "A".

QUESTION: 13

In the context of modern scientific research, consider the following statements about 'IceCube', a particle detector located at South Pole, which was recently in the news:
1. It is the world's largest neutrino detector, encompassing a cubic kilometre of ice.
2. It is a powerful telescope to search for dark matter.
3. It is buried deep in the ice.
Which of the statements given above is/are correct?

[2015]

Solution:

IceCube is an enormous particle detector located deep in the ice at the South Pole. IceCube is the world's largest neutrino detector, encompassing a cubic kilometer of ice. The IceCube telescope is a powerful tool to search for dark matter and could reveal the physical processes associated with the enigmatic origin of the highest energy particles in nature. Buried deep within the East Antarctic ice sheet at the South Pole, a giant high-energy neutrino observatory due for completion in 2009 could provide scientists, including from Europe, with an unprecedented window to the Universe, as well as a means to answer some of the most fundamental questions of astrophysics and cosmology.

QUESTION: 14

The term 'Goldilocks Zone' is of ten seen in the news in the context of

[2015]

Solution:

Description is right. "Goldilocks Zone," is the region around a star that has just the right conditions to find liquid water on a planet's surface. And liquid water is a key ingredient in the search for life.

QUESTION: 15

The area known as 'Golan Heights' sometimes appears in the news in the context of the events related to

[2015]

Solution:

Golan Heights are located in Syria. However, the two-thirds of the western region are currently occupied by Israel, whereas the one-third of eastern region is controlled by Syria.