Test: Introduction To Determinants


10 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 12 | Test: Introduction To Determinants


Description
This mock test of Test: Introduction To Determinants for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Introduction To Determinants (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To Determinants quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Introduction To Determinants exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To Determinants extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Order of a matrix [ 2 5 7 ] is

Solution:

The order of matrix is defined by (row × column). The follwing matrix has 1 row and 3 columns. So, the correct option is (d) i.e 1×3.

QUESTION: 2

The value of 

Solution:

To find the determinant we have to cross mutliply the elements and then subtract it.
cos2θ - (-sin2θ) = 1

QUESTION: 3

If  , then the value of |2A| is same as​

Solution:

Due to the rule if a square matrix is of order n x n then, |kA|= k^(n) |A|

QUESTION: 4

Value of the determinant 

Solution:

(a2 + b2)×1 - (2a) × b
= a2 +b2 - 2ab
= (a - b)2

QUESTION: 5

​If , then the value of x is 

Solution:

As value of both determinants are equal
∴ (1×1) -(1×1)= 4x - 2
0= 4x-2.
4x = 2.
x = 2/4 =1/2

QUESTION: 6

​is equal to

Solution:

Determinant = [(a2 + b2).1 - (-2ab)]
= (a+b)2

QUESTION: 7

If , then the value of x is  ​

Solution:

As the value of both determinants are equal,
∴ 1 = x2
x = ±1

QUESTION: 8

 , then the value of x is​

Solution:

8-6 = 4x-2x
⇒ x = 1

QUESTION: 9

The value of  is​

Solution:

Δ = 1/2 [2(1-8) -7(1-10) +1(8-10)]
= 47/2

QUESTION: 10

Solution:

9(2x+5) - 3(5x+2) = 0
3x = 39
x = 13

Similar Content

Related tests