Test: Isomerism


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Isomerism


Description
This mock test of Test: Isomerism for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Isomerism (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Isomerism quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Isomerism exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Isomerism extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Compounds having the same molecular formula but different structures are classified as:

Solution:

Isomers are the compounds with same molecular formula but different spatial arrangement of atoms in the molecule. Isomers are compounds that have same molecular formula but differ in their structure. That is, they have same numbers of atoms of same element but their atoms are arranged differently.

QUESTION: 2

Position isomerism is a part of:

Solution:

Types of Structural Isomerism:

There are three types of Structural isomerism existing namely chain isomerism, position isomerism and functional group isomerism.
Chain Isomerism: Chain isomerism occurs when a there is a difference in the atomic arrangement of the carbon to the carbon chain of a molecule. If two or more compounds having the same type of molecular formula with different main chains, then they are said to exhibit the property of Chain isomerism. This phenomenon is also called as skeletal isomerism.
Position Isomerism: Positional isomerism arises when there is a difference in the positions occupied by the substituent atoms or a group of atoms or due to the unsaturation occurring in the chain. When the position of the functional groups with respect to main chain atom changes, the phenomenon is called as position isomerism.
Functional Group Isomerism: The Functional group isomerism occurs when there is a  presence of the odd form of functional groups with the same chemical formula. When some compound has two different structures but same chemical formula, then it is said to exhibit functional isomerism.

QUESTION: 3

 The number of isomers possible for a disubstituted benzene are:

Solution:

QUESTION: 4

Pentane, isopentane and neopentane are a type of:

Solution:

In chain isomerism, or skeletal isomerism, components of the usually carbon skeleton are distinctly re-ordered to create different structures. Pentane exists as three isomers: n-pentane (often called simply pentane), isopentane (2-methylbutane) and neopentane (dimethylpropane).
Skeletal isomerism of pentane​

QUESTION: 5

 Geometrical and Optical isomerism are types of:

Solution:

Stereoisomers
Two molecules are described as stereoisomers if they are made of the same atoms connected in the same sequence, but the atoms are positioned differently in space.
The difference between stereoisomers can only be seen when the three-dimensional arrangement of the molecules is considered.
Stereoisomers can be subdivided into optical isomers and geometric isomers.

QUESTION: 6

Which among the following defines Meso forms of isomers

Solution:

Meso forms of isomers are single compound and their molecules are achiral and hence they cannot be separated into pairs.

QUESTION: 7

C3H6O represents an aldehyde and a ketone, is a type of:

Solution:

Since the molecular formula is same for both aldehyde and ketone. Hence they are isomers( same molecular formula but different structural formula or functional isomers)
Their chemical name is, 
aldehyde = propanal
ketone = propanone

QUESTION: 8

The phenomenon of existence of two or more compounds possessing the same molecular formulae but different properties is known as:

Solution:

It is a phenomenon where two or more compounds have the same chemical formula but possesses different structural formulas, that is, different properties. This is mainly because of different structural or spatial arrangements. Isomers are the compounds exhibiting isomerism.

QUESTION: 9

Compounds having the same constitution and sequence of covalent bonds but differ in relative position of their atoms or groups in space are called:

Solution:

Stereoisomers are molecules that have the same molecular formula and differ only in how their atoms are arranged in three-dimensional space. Be careful not to confuse them with constitutional isomers which also have the same molecular formula but differ in the way their atoms are connected.

QUESTION: 10

The isomer of ethanol is:

Solution:

The isomer of ethanol(CH3-CH2-OH) is dimethyl ether(CH3-O-CH3). This is functional isomer of ethanol . As we know functional isomers are isomers which have same molecular formula but different IUPAC name and two different functional group present in two isomers.

Similar Content

Related tests