Test: Judiciary - 1


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Judiciary - 1


Description
This mock test of Test: Judiciary - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Judiciary - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Judiciary - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Judiciary - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Judiciary - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The High Court of Delhi came up in ________?

Solution:

The High Court of Delhi was established on 31 October 1966. The High Court of Delhi was established with four judges. They were Chief Justice K. S. Hegde, Justice I. D. Dua, Justice H. R. Khanna and Justice S. K. Kapur.

QUESTION: 2

How many High Courts are there in India ?

Solution:

Currently there are 25 high courts. while many states have their own high courts, Punjab and haryana share a common high court at chandigarh, and Four northeast states have a common high court at guwahati.

QUESTION: 3

FIR means :

Solution:
QUESTION: 4

A tenant who is being formed to move out fills a case in courts against the landlord :

Solution:

Civil cases usually involve private disputes between persons or organizations. Therefore an eviction of tenant can be termed as civil case.

QUESTION: 5

We have judicial system to :

Solution:

The judiciary is the system of courts that interprets and applies the law in the name of the state. The judiciary also provides a mechanism for the resolution of disputes.

QUESTION: 6

The Supreme court was established on :

Solution:

The Supreme Court of India was inaugurated on January 28, 1950. It succeeded the Federal Court of India, established under the Government of India Act of 1935.

Article 124 to 147 in part V of the Constitution deal with me organisation, independence, jurisdiction, powers, procedures and so on of the Supreme Court. The Parliament is also authorised to regulate them.

QUESTION: 7

Each state districts is presided over by :

Solution:
QUESTION: 8

Criminal law include :

Solution:

Criminal law deals with behavior that is or can be construed as an offense against the public, society, or the state— even if the immediate victim is an individual. Examples are murder, assault, theft,and drunken driving.

QUESTION: 9

A mechanism of PIL was devised in :

Solution:

The Supreme Court in the early 1980s devised a mechanism of Public Interest Litigation or PIL to increase access to justice. It allowed any individual or organisation to file a PIL in the High Court or the Supreme Court on behalf of those whose rights were being violated.

QUESTION: 10

‘To increase to justice’ supreme Court devised :

Solution:

The Supreme Court in the early 1980s devised a mechanism of Public Interest Litigation or PIL to increase access to justice. It allowed any individual or organisation to file a PIL in the High Court or the Supreme Court on behalf of those whose rights were being violated. The legal process was greatly simplified and even a letter or telegram addressed to the Supreme Court or the High Court could be treated as a PIL. In the early years, PIL was used to secure justice on a large number of issues such as rescuing bonded labourers from inhuman work conditions; and securing the release of-prisoners in Bihar who had been kept in jail even after their punishment terms was complete. Thus, the introduction of PIL is really a significant step in ensuring access to justice for all.  

QUESTION: 11

Mid – day meal given in government – aided schools because of :

Solution:

In April 2001, the People’s Union for Civil Liberties (PUCL) initiated the public interest litigation (Civil) No. 196/2001, People’s Union for Civil Liberties v. Union of India & Others – popularly known as the "right to food" case. The PUCL argued that Article 21 – "right to life" of the Indian Constitution when read together with Articles 39(a) and 47, makes the right to food a derived fundamental right which is enforceable by virtue of the constitutional remedy provided under Article 32 of the constitution. The PUCL argued that excess food stocks with the Food Corporation of India should be fed to hungry citizens. This included providing mid-day meals in primary schools. The scheme came into force with the supreme court order dated 28 November 2001, which required all government and government-assisted primary schools to provide cooked midday meals.

QUESTION: 12

Each state has ______?

Solution:

Each state has it judiciary based on the jurisdiction. The supreme court the highest court is located in New Delhi.

QUESTION: 13

Law apply equally to all ___?

Solution:

The rule of law says the law is same for all individuals irrespective of their backgrounds or beliefs.

QUESTION: 14

When India did become Republic ?

Solution:

Though India became a free nation on August 15, 1947, it declared itself a Sovereign, Democratic and Republic state with the adoption of the Constitution on January 26, 1950.

QUESTION: 15

How many courts are there at apex level ?

Solution:

In our country, there are three different levels of courts. At the lower level, there are a number of courts. However, at apex level there is only one court. At the apex of the entire judicial system, exists the Supreme Court of India.

QUESTION: 16

In which year High Courts was first established ?

Solution:

The Madras High Court is the high court of the Indian state of Tamil Nadu. The court is one of the three High Courts in India established in the three Presidency Towns of Bombay, Calcutta and Madras by letters patent granted by Queen Victoria, bearing date 26 June 1862.

The High Court of Judicature at Fort William was formally opened on 1st July, 1862, with Sir Barnes Peacock as its first Chief Justice.

QUESTION: 17

High Courts were first established in which of the three presidency cities ?

Solution:

The high court looks after the issues which are not solved in district court.high court's were first established in three presidency cities of calcutta, bombay and madras in 1862. The high court of delhi came up in 1966.

QUESTION: 18

Article 21 includes :

Solution:

Article 21 of the Constitution of India, 1950 provides that, “No person shall be deprived of his life or personal liberty except according to procedure established by law.” ‘Life’ in Article 21 of the Constitution is not merely the physical act of breathing. It does not connote mere animal existence or continued drudgery through life. It has a much wider meaning which includes right to live with human dignity, right to livelihood, right to health, right to pollution free air, etc.

QUESTION: 19

Which court is at apex level ? 

Solution:

The Supreme Court of India is the highest judicial forum and final court of appeal under the Constitution of India. Consisting of the Chief Justice of India and 30 other judges, it has extensive powers in the form of original, appellate and advisory jurisdictions.

QUESTION: 20

Supreme court is located at :

Solution:
QUESTION: 21

Who presided the Supreme Court ?

Solution:
QUESTION: 22

Which state shares the same High Court ?

Solution:

Punjab & Haryana shares the same High Court. Common High Court is in Chandigarh as Chandigarh is the common capital of both the states.

QUESTION: 23

Integrated judicial system is :

Solution:

Single integrated judicial system means that all the administration in courts has to be based on the same principle and has one apex court. In case of India Supreme court is the apex court which has high courts under it and so on.

QUESTION: 24

Civil law include :

Solution:

Deals with any harm or injury to rights of individuals. For example; disputes relating to sale of land purchase of goods, rent matters, divorce cases.

QUESTION: 25

‘A group of girl is harassed by a group of boys’ is comes under :

Solution:

Criminal law is the body of law that relates to crime. It regulates social conduct and proscribes whatever is threatening, harmful, or otherwise endangering the property, health, safety, and moral welfare of people. It includes the punishment of people who violate these laws.

Similar Content

Related tests