Test: Jumbled Relationship


15 Questions MCQ Test Logical Reasoning for CLAT | Test: Jumbled Relationship


Description
This mock test of Test: Jumbled Relationship for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Jumbled Relationship (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Jumbled Relationship quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Jumbled Relationship exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Jumbled Relationship extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How is my father's mother's only daughter-in-law's daughter's father related to me ?

Solution:

My father's mother's only daughter-in-law is my father's wife i.e. my mother. My mother's daughter is my sister. My sister's father is my father.

QUESTION: 2

Pointing to a man in photograph a woman said, "His brother's father is the only son of my grandfather."  How is the woman related to the man in the photograph ?

Solution:

Blood Relation Analysis:
Only son of woman grandfather = Woman Father
Man's brother father = Man's father

So Woman is man's Sister

QUESTION: 3

Suresh introduces a man as " He is the son of the woman who is the mother of the husband of my mother ". How is Suresh related to the man ?

Solution:

If Suresh's father is the only son of his grandmother then Suresh is the son of the man.
If his father is not only son then Suresh is the nephew of that man.
But nephew is not given in the options. So the best suitable answer is son.

QUESTION: 4

Introducing Monika, Vikas said, “She is the wife of my mother’s only son”.  How is Monika related to Vikas?

Solution:

As Vikas is the only son of his mother that means he has no other brother and monika is wife of his mother's only son.
So she is obviously his wife.

QUESTION: 5

A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her only uncle. The boy is girl's ?

Solution:

Blood Relation Analysis:
Girl's uncle's father = Girl's grandfather(paternal or maternal)
Girl's uncle's father's daughter = Girl's grandfather's daughter = Girl's aunt or girl's mother.
Boy is the son of the girl's aunt or girl's mother = The boy and girl are cousins or siblings.

So, the boy would be the brother.

QUESTION: 6

Introducing a man Neena said, “His only daughter is my father’s sister”. How is the man related to Neena?

Solution:

Neena's father's sister means she is her aunt and father of her aunt means man is her grandfather.

QUESTION: 7

Pointing to Riya, Anil Said, “She is daughter of my grandfather’s only child”. How is Riya related to Anil?

Solution:

Anil's grandfather's only child will be his father
Father's daughter means Anil's sister.

So, Riya is Anil's sister.

QUESTION: 8

Introducing a girl, Mohan said, ”her mother is the only daughter of my mother-in-law.” How is Mohan related to the girl ?

Solution:

The only daughter of my mother-in-law is Mohan's wife. 
So the girl's mother is Mohan's wife.
So, the girl is Mohan's daughter. i.e. Mohan is her father.

QUESTION: 9

A man said to a women, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.”  How is the lady related to the man?

Solution:

Lady's mother's husband = Lady's father.
Lady's father's sister = Lady's aunt.

So, lady's aunt is man's aunt and therefore lady is man's sister.

QUESTION: 10

Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father.” How is that man related to the woman?

Solution:

Only daughter of my father = Myself

So, the man is woman's husband.

QUESTION: 11

A man said to a lady,” Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is that lady related to that man?

Solution:

Your mother's husband = your father
your father's sister = your aunt

So,lady's aunt is man's aunt and therefore lady is man's sister.

QUESTION: 12

Introducing a man, a woman said “He is the only son of my mother’s brother.” How is the woman related to the man?       

Solution:

My mother's brother = My maternal uncle
So, the son of the maternal uncle will be his cousin.

QUESTION: 13

Pointing to a lady, a man said, "The son of her only brother is the brother of my wife." How is the lady related to the man ? 

Solution:

Blood Relation Analysis:
Brother of Man's wife = Man's brother-in-law
Son of the lady's brother = Man's brother-in-law
Brother of the lady = Man's father-in-law

Hence, the lady is the sister of the Man's father-in-law.

QUESTION: 14

Showing the lady in the park, Vineet said,’’ She is the daughter of my grandfather’s only son.” How is Vineet related to that lady?    

Solution:

The only son of Vineet’s grandfather is the father of Vineet
Daughter of Vineet’s father is the sister of vineet.

Hence, Vineet is the brother of that lady.

QUESTION: 15

Pointing towards Rita, Nikhil said, "I am the only son of her mother's son." How is Rita related to Nikhil?

Solution:

Blood Relation Analysis:
Rita's mother's son = Rita's brother.
Nikhil is the son of Rita's brother = Rita is Nikhil's aunt

So Rita is Nikhil's aunt.

Related tests