Test: June 2020 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs (October`18 - Present) | Test: June 2020 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: June 2020 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: June 2020 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: June 2020 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: June 2020 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: June 2020 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ministry of Information & Broadcasting has unveiled the booklet and poster of the 51st International Film Festival of India (IFFI), to take place in Goa. Who is the present I&B minister?

Solution:

The Minister of Information & Broadcasting Prakash Javadekar unveiled the booklet and poster of the 51st International Film Festival of India (IFFI), which is scheduled to take place from November 20 to 28, 2020 in Goa.

QUESTION: 2

The last Satellite of BeiDou Navigation Satellite System (BDS) was launched recently. The BDS belongs to which country?

Solution:

China has successfully launched the last Satellite of its BeiDou Navigation Satellite System (BDS), which is a rival for the Global Positioning System (GPS) of the US, to become a major space power. The satellite was launched from the Xichang Satellite Launch center in Sichuan Province.

QUESTION: 3

Which IIT have created a chip named ‘Dhruva’ that can be mounted in smartphones and navigation devices to find places and routes within the country?

Solution:

Navigation is an essential feature in the era of smart devices and IoT (Internet of things), which we use in various personal and commercial applications. Navigation technology enables the nation to manage its territory, protect its borders and manage disaster response. Keeping these requirements in mind, researchers at IIT (Indian Institute of Technology) Bombay led by Rajesh Zele from the Department of Electrical Engineering have created a chip named ‘Dhruva’ that can be mounted in smartphones and navigation devices to find places and routes within the country.

QUESTION: 4

Name the app which was launched by Municipal Corporation of Greater Mumbai (MCGM) to provide information about ICU beds and ventilator.

Solution:

Municipal Corporation of Greater Mumbai (MCGM), Maharashtra, has launched a mobile application “Air-Venti” developed by Octaware Technologies Limited in partnership with Probity Soft Pvt Ltd, which helps to provide information about availability of the Intensive Care Unit (ICU) beds and Ventilators.

QUESTION: 5

Which state has launched ‘Ektu Khelo, Ektu Padho’(Play little, Study little’) initiative for school children?

Solution:

Tripura Education Minister Ratan Lal Nath informed that, ‘Ektu Khelo, Ektu Padho’(Play little, Study little’), an initiative for school students upto class VIII will be launched on June 25.

QUESTION: 6

How many children will be pushed to poverty and food insecurity in south Asian region in next 6 months according to UNICEF report?

Solution:

The United Nations Children’s Fund (UNICEF) released its first report focusing on the South Asian region on the impacts of COVID-19 on children states that around 240 million children are classified as poor and the current COVID-19 situation will affect an additional 120 million children, a total of 360 million children will be pushed into poverty and food insecurity in the next 6 months.

QUESTION: 7

Name the Union MSME minister who has launched Credit Guarantee Scheme for Sub-ordinate debt (CGSSD) or “Distressed Assets Fund–Sub-ordinate Debt for MSMEs” to provide Rs 20000 crore guarantee cover to two lakh MSMEs.

Solution:

Nitin Gadkari (Minister of Micro Small and Medium Enterprises) launched the Credit Guarantee Scheme for Sub-ordinate debt (CGSSD) which is also called the “Distressed Assets Fund–Sub-ordinate Debt for MSMEs” to provide Rs 20000 crore guarantee cover to two lakh MSMEs.

QUESTION: 8

Which company has partnered with US Gold Currency Inc and Blockfills to introduce world’s 1st monetary gold-backed US Gold digital currency in India & few other countries.

Solution:

IBMC Financial Professionals Group in partnership with US Gold Currency Inc and Blockfills introduced the world’s first monetary gold-backed US Gold digital currency in India, Gulf Cooperation Council (GCC), Middle East and Africa. Each US Gold digital currency is backed by a US American Eagle one-ounce (33.931 gram) gold coin, minted by the US Federal Agency, US Mint.

QUESTION: 9

What is India’s rank in largest economy countries list based the Purchasing Power Parity (PPP) for 2017, as per World Bank’s ICP (China topped)?

Solution:

In accordance with the World Bank Data under the International Comparison Program (ICP), revealed by India’s National Statistical Office (NSO) of Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI), India has retained its position as the third-largest economy in terms of purchasing power parity (PPP) for 2017 as it accounted for 6.7% or $8,051 billion out of world total of $119,547 billion of global Gross Domestic Product (GDP). India has followed China (16.4%) and the United States-US (16.3%) which ranked 1st and 2nd respectively.

QUESTION: 10

Find the ministry which has launched YUKTI 2.0 platform?

Solution:

Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, The Union Minister of Human Resource Development, launched “YUKTI 2.0” – (Young India combating COVID with Knowledge, Technology and Innovation 2.0), a platform to support the startups incubated in the institutes of higher education over the virtual platform.

QUESTION: 11

What is the % increase in TB patients in 2019 when compared to 2018 as per “India TB Report 2020” released by Central TB Division of Ministry of Health and Family Welfare?

Solution:

Ministry of Health and Family Welfare’s (MoHFW) Union Health Minister Dr Harsh Vardhan and its Minister of State (MoS), Ashwini Kumar Choubey launched the Annual “India TB (Tuberculosis) Report 2020” through a virtual event which is released by Central TB Division (CTD), MoHFW. The salient feature of 2020 report is that for the first time CTD introduced a quarterly ranking on TB elimination efforts by all the states and UTs. In accordance with the report, there were around 24.04 lakh TB patients in 2019, a 14% increase in as compared to the year 2018.

QUESTION: 12

In accordance with cabinet approval the urban and multi-state cooperative banks will function under the supervision of which organization?

Solution:

The Cabinet has approved an ordinance to bring nearly 1,482 urban and 58 multi state cooperative banks under the Reserve Bank of India’s (RBI) supervision. Therefore, RBI’s power applied to scheduled banks, will now apply for cooperative banks as well. This information has been revealed by Union Minister of Information and Broadcasting Prakash Javadekar.

QUESTION: 13

Who is the chairman of the commission formulated under Article 340 of the constitution to examine the issue of Sub-categorization of OBCs?

Solution:

Cabinet has approved the further extension of the term of the Commission formulated under Article 340 of the constitution to examine the issue of Sub-categorization of Other Backward Classes (OBCs), by 6 months i.e. up to January 31, 2021 from earlier July 31, 2020. In October 2017, the commission was instituted under the chairmanship of Justice (Retd.) G. Rohini.

QUESTION: 14

Which organization released report titled “Inclusion and Education: All Means All”?

Solution:

The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization’s (UNESCO) Global Education Monitoring (GEM) Report Team launched its 2020 Report on “Inclusion and Education: All Means All”, assessing the progress towards the Sustainable Developments Goal 4 on education and other SDG agendas related to education.

QUESTION: 15

What will be the GDP of India in 2020 as per estimation of International Monetary Fund (IMF)?

Solution:

The International Monetary Fund (IMF) in the June 2020 update “A Crisis Like No Other, An Uncertain Recovery” of its flagship World Economic Outlook (WEO), has predicted that the Indian economy will have a big 4.5% contraction in 2020 and it will come down to a historic low. At the same time, the IMF has reported a global growth rate of negative 4.9% in 2020, which is 1.9% points lower than the estimate made in April 2020 World Economic Outlook (WEO) forecast. For 2021, growth rate is expected to be 5.4%.

QUESTION: 16

Which country has awarded Project Management Consultancy (PMC) Contract of 500 MW Solar Park to NTPC?

Solution:

The Republic of Mali awarded the Project Management Consultancy (PMC) contract for the development of a 500 MW solar park in Mali to NTPC Limited (formerly known as National Thermal Power Corporation Limited).

QUESTION: 17

Who has become the 1st female president of Marylebone Cricket Club (MCC) in 233-years (with effect from October 1, 2021)?

Solution:

Former England Women Cricket Captain Clare Connor (43-year-old), an all-rounder, becomes the 1st female president of Marylebone Cricket Club (MCC) in 233 years. Her tenure will begin on October 1, 2021, and will end on September 30, 2022. She will succeed Kumar Sangakkara.

QUESTION: 18

Which is India’s 1st airport to get an indigenously-developed Aviation Weather Monitoring System (AWMS)?

Solution:

Kempegowda International Airport, Bengaluru (KIAB/ BLR Airport) becomes the 1st airport in India to get an indigenously-developed Aviation Weather Monitoring System (AWMS) at both ends of the runway. AWMS is installed by Bangalore International Airport (BIAL). The technology is developed by Bengaluru-based CSIR-National Aerospace Laboratories (NAL).

QUESTION: 19

Find the world’s 1st country which used drone mounted ULV sprayer for locust control.

Solution:

Under the Make in India initiative the Department of Agriculture, Cooperation & Farmers’ Welfare (DAC&FW) has initiated to develop a vehicle mounted ultra-low volume (ULV) sprayer for locust control to reduce the limitations of importing equipment. Note: India is to be the first country in the world to control desert locusts using drones.

QUESTION: 20

Who inaugurated ‘Aatma Nirbhar Uttar Pradesh Rojgar Abhiyan’, the largest employment generating program in the country?

Solution:

Atma Nirbhar Uttar Pradesh Rojgar Yojana was inaugurated by Shri Narendra Modi through video conferencing for migrant workers of Uttarpradesh. The local entrepreneurship will be promoted along with providing employment opportunities to migrant workers. This is the largest employment generating program in the country which provided employment to about 1.25 crore people in Uttar Pradesh.

QUESTION: 21

Tillari forest area which was declared as conservative reserve is located in which state?

Solution:

Maharashtra forest department declared the 29.53 square kilometre Tillari forest area in Dodamarg and Sawantwadi range in coastal Sindhudurg district as a conservation reserve area. The Tilari ecosystem breeds tiger population and serves as the source population for the Sahyadri tiger reserve.

QUESTION: 22

Union cabinet has approved creation of which body to provide a level playing field for private companies to use Indian space infrastructure.

Solution:

Recently, the Union Cabinet has approved the creation of the Indian National Space Promotion and Authorization Centre (IN-SPACe) to provide a level playing field for private companies to use Indian space infrastructure. This is part of reforms aimed at giving a boost to private sector participation in the entire range of space activities.

QUESTION: 23

World’s 1st yoga university outside India (Vivekananda Yoga University) was located in which city?

Solution:

As a part of International Yoga day, on 23rd June 2020, V Muraleedharan, the Minister of State of External Affairs and P P Chaudhary, Chairperson of the Standing Committee on External Affairs, jointly launched World’s First Yoga University “Vivekananda Yoga University”(VaYU) in Los Angeles, United States of America, over the virtual event at the Consulate General of India in New York

QUESTION: 24

Which ministry is celebrating 2-week long ‘Sankalp Parva’ initiative of plantation of trees?

Solution:

To enhance the Herbal Wealth of India and to support the clean and healthy environment, Union Ministry of Culture is celebrating two week long Sankalp Parva from 28th June to 12 July 2020 wherein, the Subordinate Offices, Academies, Attached Institutions, Affiliated Institutions of the ministry will plant trees in its campus or at the surroundings wherever it is possible. This information has been revealed by Union Minister of State (MoS) for Culture and Tourism (Independent charge) Prahlad Singh Mulayam Singh Patel. The decision for tree plantation has been taken on the call of Prime Minister Narendra Modi, who has identified 5 trees representing the herbal heritage of our country.

QUESTION: 25

Which state has launched ‘At one click’ online aid for MSMEs?

Solution:

The Chief Minister of Gujarat Vijay Rupani launched the online aid initiative ‘At One Click’ with Rs 1,369 crore for around 13000 Micro Small and Medium Enterprises (MSME) (i.e. MSMEs and textile industries) in Gujarat.