Test: Knowing Our Number - 1


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 6 | Test: Knowing Our Number - 1


Description
This mock test of Test: Knowing Our Number - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Knowing Our Number - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Knowing Our Number - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Knowing Our Number - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Knowing Our Number - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When one is added to the greatest 3-digit number, what is the result?

Solution:

We know that  greatest 3-digit number is 999.
When one is added to the  greatest 3-digit number we get smallest 4-digit number i.e,

►999 + 1 = 1000

So option D is the correct answer. 

QUESTION: 2

When one is added to the greatest 2-digit number, what is the result?

Solution:

We know that the greatest 2 digit number is 99.

When one is added to greatest 2 digit number i.e,

► 99 + 1 = 100 

we get smallest 3 digit number.

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 3

Which is greatest and smallest 4 digit number?

Solution:

The greatest 4 digit number 9999

and smallest 4 digit number is 1000

So option C is the correct answer. 

QUESTION: 4

When 1 is subtracted from smallest 5-digit number, what is the result?

Solution:

Smallest 5 digit no. is 10,000

On subtracting 1 from smallest five digit number,

► 10,000 - 1 = 9999

which is greatest 4 digit number. 

So Option C is the correct answer. 

QUESTION: 5

When 1 is subtracted from smallest 4-digit number, what is the result?

Solution:

The smallest 4-digit number is 1000

On subtracting 1 from smallest 4-digit number , we get

► 1000 - 1 = 999

which is greatest 3 digit number. 

So Option A is the correct answer. 

QUESTION: 6

When 1 is subtracted from smallest 3-digit number what is the result?

Solution:

We know, smallest 3 digit number is 100

On subtracting 1 from smallest 3 digit number 

We get,

► 100 -1 = 99

which is greatest 2 digit number.
So option C is the correct answer. 

QUESTION: 7

Expand the number 500428.

Solution:

500428 in expanded form will be : 

► 500428 = 500000 + 400 + 20 + 8 

That is five lakh four hundred twenty eight.

QUESTION: 8

Expand the number 345600.

Solution:

345600 in expanded form will be : 

► 345600 = 300000 + 40000 + 5000 + 600 

i.e. Three lakh forty five thousand six hundred.

QUESTION: 9

Expand the number 204560.

Solution:

► 204560 = 2,00,000 + 4,000 + 500 + 60 

i.e,  Two lakh four thousand five hundred sixty. 

Therefore, Option A is the correct answer

QUESTION: 10

Expand the number 987500.

Solution:

987500 in expanded form will be :

► 987500 = 900000 + 80000 + 7000 + 500

i.e, nine lakh eighty-seven thousand five hundred

QUESTION: 11

If we add 1 more to the greatest 6-digit number we get

Solution:

Greatest 6-digit number is 999,999 

On adding 1 to  greatest 6-digit number we get,

► 999,999 + 1 = 1000000

i.e, smallest 7-digit number.

So, option C is the correct answer. 

QUESTION: 12

If we add 1 more to the greatest 5-digit number we get

Solution:

Greatest 5-digit number is 99999

On adding 1 to greatest 5-digit number we get

► 99999 + 1 = 10,0000

which is smallest 6 digit number . 

So option D is the correct answer. 

QUESTION: 13

If we add 1 more to the greatest 4-digit number we get

Solution:

The greatest 4-digit number is 9999 on adding 1 to greatest 4-digit number we get 

► 9999 + 1 = 10,000

which is smallest 5 digit number.

So option A is the correct answer. 

 

QUESTION: 14

If we add 1 more to the greatest 3-digit number we get

Solution:

As the greatest 3-digit number is 999

So on adding 1 to  greatest 3-digit number 

We get ,

► 999 + 1 = 1000

which is smallest 4 digit number . 

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 15

If we add 1 more to the greatest 2-digit number we get

Solution:

The greatest 2-digit number is 99

on adding 1 to the greatest 2-digit number we get, 

►  99 + 1 = 100

which is smallest 3 digit number. 

QUESTION: 16

The smallest 8 digit number is called

Solution:

The largest 7-digit number is 99,99,999. The successor of 99,99,999 = 99,99,999 + 1 = 1,00,00,000. So, 10000000 is the smallest 8-digit number.

QUESTION: 17

One crore is similar to

Solution:

100 lakhs (or 1 crores) is therefore equal to 10 million. 

QUESTION: 18

Write the numeral for the number Nine crore five lakh forty one.

Solution:

The numeral for the number Nine crore five lakh forty one is 90500041

QUESTION: 19

1 million is equal to how many lakhs?

Solution:

1 million (or 1,000,000) is therefore equal to 0.1 crores (10 lakhs)

QUESTION: 20

The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 (both inclusive) is

Solution:

We have to find the least number that is divisible by all numbers from 1 to 10.

∴ LCM (1 to 10) = 23 × 32 × 5 × 7
= 2520

Thus, 2520 is the least number that is divisible by every element and is equal to the least common multiple.