CAT  >  Level-wise Tests for CAT  >  Test Level 2: Para Completion Download as PDF

Test Level 2: Para Completion


Test Description

10 Questions MCQ Test Level-wise Tests for CAT | Test Level 2: Para Completion

Test Level 2: Para Completion for CAT 2022 is part of Level-wise Tests for CAT preparation. The Test Level 2: Para Completion questions and answers have been prepared according to the CAT exam syllabus.The Test Level 2: Para Completion MCQs are made for CAT 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test Level 2: Para Completion below.
Solutions of Test Level 2: Para Completion questions in English are available as part of our Level-wise Tests for CAT for CAT & Test Level 2: Para Completion solutions in Hindi for Level-wise Tests for CAT course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CAT Exam by signing up for free. Attempt Test Level 2: Para Completion | 10 questions in 20 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study Level-wise Tests for CAT for CAT Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Test Level 2: Para Completion - Question 1

Directions: Read the given statement and answer the question that follows. 
Literary rediscoveries come in waves, and always mean something. In the postwar period, Lionel Trilling from his perch in the Columbia University English department brought back E.M. Forster, Matthew Arnold - and Sigmund Freud! - and made them foundational again. He was responding to what he saw as a crisis of morality in the wake of two world wars and the untold destruction of life and culture that they had wrought. Today it's another historical moment of leveling and rediscovery, for complex reasons. Online, old books can be as visible as new ones.

Which of the following statements best completes the passage?

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 1

The last sentence of the passage mentions, 'Online, old books can be as visible as new ones;' therefore, option B is an appropriate follow up of this statement as it mentions a consequence to this statement. A provides examples. D explains a fact about old books and their writers. E is incorrect as the given passage doesn't seek to compare the old with the new. So, the correct answer is 'B'.

Test Level 2: Para Completion - Question 2

Directions: Read the paragraph and answer the question that follows.
Only the most naive scientist believes that the perfect model is the one that perfectly represents reality. Such a model would have the same drawbacks as a map as large and detailed as the city it represents, a map depicting every street, every park, every building, every tree, every pothole, every inhabitant. Were such a map possible, its specificity would defeat its purpose: to generalise and abstract.

What according to you would succeed the passage?

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 2

The perfect representation of reality is not needed, nor even desirable. What is needed is simplification.

Test Level 2: Para Completion - Question 3

Directions: Read the following lines from a poem and answer the question that follows. 

Can you say tonight, in parting with the day that's slipping fast,
That you helped a single brother of the many that you passed?
Is a single heart rejoicing over what you did or said;
Does a man whose hopes were fading now with courage look ahead?
Did you waste the day, or lose it, was it well or sorely spent?
Did you leave a trail of kindness or a scar of discontent?
As you close your eyes in slumber do you think that God would say,
You have earned one more tomorrow by the work you did today?

Which of the following options is the closest expression of the poet's feelings?

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 3

Option A is incorrect as the ability of the reader is not questioned. The poet does not stress upon pleasing God, so option B is not the right answer. Option C is not relevant as discontentment with life is not mentioned. Option E is incorrect as the poem stresses on doing good to others but nothing about these actions bringing about a change in a person. Option D captures the essence aptly and is, therefore, the right answer.

Test Level 2: Para Completion - Question 4

Directions: In the following passage, the opening statement has been deleted. From among the statements given below, choose the statement that should precede the passage.

This is thanks to two influential global companies increasing the weight of its assets in their indices. This is certain to eat into the share of international funds flowing into other emerging markets, and dent India's markets. Earlier this month, Morgan Stanley announced that it would quadruple the share of mainland Chinese stocks in its influential MSCI Emerging Markets Index. Soon afterwards, managers of the Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index, the most-followed bond market benchmark, said the index would include Chinese fixed-income debt in its ambit from April 1.

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 4

The words, 'increasing the weight of its assets' and 'eat into the share of international funds', indicate that more international funds are being channelled to a certain place. 'Larger chunks of worldwide portfolio investments' in option E reflects this context. So, option E is the correct answer.

Test Level 2: Para Completion - Question 5

Directions: This question has a text portion followed by five alternative summaries. Choose the option that best captures the essence of the text.

India is not a developed economy. So, when someone proposes a universal basic income (UBI) in India, the first question I ask is why a UBI? The economy is at least growing at 6% and has grown at 8% in the past. Are we saying that an economy that grows at these rates is unable to secure the participation of the majority? And, therefore, the state needs to compensate them by giving them an income? If you are saying that, I do not mind, but then give up the pretense of inclusive growth.

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 5

The line, 'Are we saying that an economy that grows at these rates is unable to secure the participation of the majority?' indicates that when an economy is growing at a good rate it means the majority of people are growing too. In such a scenario UBI becomes unnecessary. So, option B is correct.

Test Level 2: Para Completion - Question 6

Directions: This question has a text portion followed by some alternative summaries. Choose the option that best captures the essence of the text.
NASA has warned Boeing and rival contractor SpaceX of design and safety concerns the companies need to address before flying humans to space. Boeing's first test flight was slated for April but it has been pushed to August, according to two people with direct knowledge of the matter. The new schedule means that Boeing's crewed mission, initially scheduled for August, will be delayed until November. For years, the United States has relied on Russia for rides to the space station. The clock is ticking because there are no seats available for U.S. crew on the Russia spacecraft after 2019 given production schedules and other factors. NASA said it was considering paying for two more seats to the space station for autumn of 2019 and spring of 2020 to ensure U.S. access.

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 6

The main theme of the passage is how NASA was planning to buy more seats on Russian aircraft so as to ensure continued access to space station. This is being done as there have been delays in its plans. Both these points are covered only in option B. Option A considers only one aspect, that of delays. Other options only address minor points of the passage. Hence, option B is correct.

Test Level 2: Para Completion - Question 7

Directions: In the following question a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).

A draft education policy has been in the offing for almost three years now. The former human resource development minister, Smriti Irani, had announced early in her short stint that a new national policy will come soon. A bottom-up approach, involving the participation of village and district councils from across the country, was promised. _____________________The latest round of expectations pointed towards the end of December 2017 as the deadline for the new policy draft. So, the only policy we still have is the 1986 document approved during Rajiv Gandhi's prime ministership.

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 7

The preceding sentence states about involving village and district councils. In the very beginning it is mentioned that the policy was proposed 3 years ago and the last sentence says that the deadline for the draft was December 2017. This implies that not much has been done to make this work. So, a sentence that states that the bottom-up approach also was not finalized is required to fill the gap. Therefore, option D is the correct answer.

Test Level 2: Para Completion - Question 8

Directions: Read the following lines from a poem and answer the question that follows.
Art is long, and Time is fleeting, 
And our hearts, though stout and brave, 
Still, like muffled drums, are beating 
Funeral marches to the grave. 
In the world's broad field of battle, 
In the bivouac of Life, 
Be not like dumb, driven cattle! 
Be a hero in the strife!

Which of the following options is the closest expression of the poet's feelings?

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 8

Option B conveys the opposite of what has been expressed by the poet. Option C is only partially true but is not the closest expression. Option 4 seems irrelevant to the context. Option E cannot be inferred from the poem. Option A aptly expresses the thoughts of the poets and is, therefore, the right answer.

Test Level 2: Para Completion - Question 9

Directions: In the following passage, the opening statement has been deleted. From among the statements given below, choose the statement that should precede the passage.
That changed last week at the fourth United Nations Environment Assembly, where India piloted a resolution adopted by all countries to work towards a more sustainable management of nitrogen. In India, chemical fertilisers - accounting for 77% of agricultural nitrogen oxide emissions - are the primary drivers of nitrogen pollution. The government has set the goal of cutting down consumption of nitrogen-based fertilisers to half by 2022. The surest way to achieve the goal is to slash subsidy on urea.

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 9

The keywords are 'that changed' and 'sustainable management of nitrogen'. This indicates that attention was not being paid towards sustainable management of nitrogen and this changed. This is indicated only in option B by the phrase 'escaped the attention'. 

Test Level 2: Para Completion - Question 10

Directions: In the following question a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best option out of the answer choices given, to fit in the blank and make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).

The internet is now the primary medium for information sharing and communication for citizens, governments and businesses globally. This has become possible because once you pay a fee to an ISP (Internet Service Provider) such as Airtel, Vodafone or Idea for accessing their data services, you are free to access any content on the Web, without any price or content discrimination. This is the underlying principle of net neutrality. In simple terms, it means that users should have neutral access to all lawful content and applications on the internet, regardless of the source, without the government or ISPs influencing your choices through pricing or selective access. ______________________ For instance, a telecom operator can enter into an agreement with a company and allow faster access to its website compared to others, or bar the entry of new players in that particular area. But laws upholding net neutrality prevents this.

Detailed Solution for Test Level 2: Para Completion - Question 10

The sentence succeeding the blank gives an example (as evident from 'For instance') of a scenario where the ISP might give preferential treatment to a particular website as a result of the agreement between the two parties, or even hinder access to others. This would go against the idea of 'net neutrality'.
Therefore, the option that would fill the blank must give an idea of how ISP's can engage in non-neutral practices, of which the example has been given in the next sentence.
(A) - This statement is incorrect as no 'debate' has been mentioned before the blank in the passage.
(B) - The statement following the blank provides an example of a situation where ISPs can give preferential treatment to some service providers. However, option 2 is about Indians cheering TRAI for upholding net neutrality. There is no link between the two ideas.
(C) - This narrows down the context to Skype. Nothing about malpractices of ISPs can be inferred.
(D) - This most accurately highlights what could happen if ISPs do not follow net neutrality regulations. The following statement then logically gives an example of such a case.
(E) - The statement following the blank gives an example of ISPs not following net neutrality. It does not provide examples of improving internet speed, infrastructure, etc.
Thus, option D is correct.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about Test Level 2: Para Completion Page
In this test you can find the Exam questions for Test Level 2: Para Completion solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test Level 2: Para Completion, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice