CAT  >  Level-wise Tests for CAT  >  Test Level 3: Para Completion Download as PDF

Test Level 3: Para Completion


Test Description

10 Questions MCQ Test Level-wise Tests for CAT | Test Level 3: Para Completion

Test Level 3: Para Completion for CAT 2022 is part of Level-wise Tests for CAT preparation. The Test Level 3: Para Completion questions and answers have been prepared according to the CAT exam syllabus.The Test Level 3: Para Completion MCQs are made for CAT 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test Level 3: Para Completion below.
Solutions of Test Level 3: Para Completion questions in English are available as part of our Level-wise Tests for CAT for CAT & Test Level 3: Para Completion solutions in Hindi for Level-wise Tests for CAT course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CAT Exam by signing up for free. Attempt Test Level 3: Para Completion | 10 questions in 20 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study Level-wise Tests for CAT for CAT Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Test Level 3: Para Completion - Question 1

Directions: Read the given context and answer the question that follows.
Cyril Connolly once wrote: 'The more books we read, the clearer it becomes that the true function of a writer is to produce a masterpiece and that no other task is of any consequence.' This is tosh, of course, for if every book were a masterpiece, no book would be a masterpiece and we could not know a masterpiece when we read it. They also serve who only sit and write trash. To know the good, we have to know the bad and ________________ .

Which sentence best suits the end of the passage?

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 1

The sentence mentions that it is important to know the bad in order to understand the importance of the good. So, the context of the filler must also revolve around the same. Due to this reason, A and B are eliminated as they fail to mention this context.
Option D is related but is unable to complete the sentence. Option E highlights the current prevalence of the bad, which finds no context in the passage. So, the correct answer is 'C'.

Test Level 3: Para Completion - Question 2

Directions: This question has a text portion followed by some alternative summaries. Choose the option that best captures the essence of the text.

A key 2009 regulation actualised gram sabha powers by mandating that all forest diversion proposals and compensatory and ameliorative schemes be presented in detail to the relevant gram sabhas to award or withhold its free, prior, informed consent, and also be preceded by the settlement of all rights under the Forest Rights Act (FRA). A decade on, the government has effectively ensured that forest diversion is a given, and the only sanctioned role for Adivasis and forest-dwellers is that of mute rubber stamps. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change formalised this travesty by writing to all States that FRA compliance is not needed for 'in-principle' approval for diversions. Violating the FRA, this damaging move eliminates gram sabhas from decision-making, and makes diversion a violent fait accompli for forest-dwellers.

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 2

The passage first mentions how through FRA the forest dwellers were given space to participate in decision making around diversion. But, the gram sabha powers actually were only on paper and the different government agencies were giving sanctions for diversion leading to grabbing of forest resources. This context can be found only in option D.

Test Level 3: Para Completion - Question 3

Directions: In the following passage, the opening statement has been deleted. From among the statements given below, choose the statement that should precede the passage.

To begin with, banks and NBFCs will no longer need to report each credit exposure to different systems in different formats. Instead, the Public Credit Registry (PCR) will function as a single-point data repository, and different players in the financial system (banks, NBFCs, credit bureaus, regulators, etc.) will draw data from it adhering to strictly-defined access rules. Secondly, the report proposes an enabling legal framework, which will regulate the collection and sharing of this data. Thirdly, information on each default will be shared on a realtime basis, alerting lenders and triggering corrective actions.

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 3

The phrase 'secondly, the report proposes' indicates that certain proposals or recommendations have been presented. So, a beginning sentence should be about these proposals or recommendations. Only in fifth option we have such a mention. So, option E is the correct answer.

Test Level 3: Para Completion - Question 4

Directions: In the following question a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).

Once we take the numbers present at the protests out of the equation what distinguishes a fringe group from a civil society protest would usually be that civil society movements have a more rational and morally justified case to make. ___________ The dependence on rationality in trying to change urban public opinion is not what it was, anywhere in the world. The Indian politicians have, over a much longer period, treated some issues as being matters of faith, and hence not subject to the rules of rational discourse. With rational argument no longer the sole determinant of the direction public discourse will take, the debates in our cities are increasingly between those who would like to take a somewhat old world liberal view, and those who insist their beliefs do not require rational confirmation.

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 4

The preceding sentence mentions that the civil society movements were based on rational and morally justified case whereas the succeeding sentences convey the opposite. Therefore, option 1 fits here the best.

Test Level 3: Para Completion - Question 5

Directions: Read the paragraph and answer the question that follows.
Very early in the study of genetics biologists began to pay particular attention to the aberrations now known as mutations; this investigation was initiated by de Vries at the turn of the century and brilliantly developed by Morgan and his school from 1910 on. A gene, by definition, is a living particle that reproduces itself, and nearly always it does so exactly. But occasionally, probably under the influence of some outside agent, it forms an imperfect copy of itself. If this altered gene is able to reproduce itself in its new form, the result is a mutation, which is evidenced in permanent change in some trait of the organism.

What according to you would succeed the passage?

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 5

Heredity ensures the basic continuity of the organic form, whereas mutation creates a diversity of genes, under the influence of some external agent. Thus, mutation is the antithesis of heredity. Hence, (A) is the answer.

Test Level 3: Para Completion - Question 6

Directions: Some alternative summaries are given below the underneath text. Choose the option that best captures the essence of the text.

So, if there had been a focus on poverty even 50 years ago, why have we not seen it end? This is because the approach of public policy to the problem has been to initiate schemes which could serve as no more than a palliative, as suggested by the very term 'poverty alleviation' commonly used in the discourse of this time. These schemes failed to go to the root of poverty, which is capability deprivation that leaves an individual unable to earn sufficient income through work or entrepreneurship. Income poverty is a manifestation of the deprivation, and focussing exclusively on the income shortfall can address only the symptom.

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 6

The passage mentions about government's focus, which is described as 'palliative', meaning 'relieving pain without dealing with the cause of the condition'. This indicates a short term focus on the part of the government and this is the main idea of the passage. Option C is close but mentions, 'lack of ... focus' but the problem ensued due to a wrong focus. Option E is incorrect as the passage does not state whether the government aggravated the problem or not. Option B is abstract and D is incorrect according to what is stated in the passage.
So, the correct answer is A.

Test Level 3: Para Completion - Question 7

Directions: Read the paragraph and answer the question that follows.
Whose government is unostentatious, quite unostentatious, his people will be prosperous, quite prosperous. Whose government is prying, quite prying, his people will be needy, quite needy. Misery, alas! rests upon happiness. Happiness, alas! underlies misery. But who foresees the catastrophe? It will not be prevented!
What is ordinary becomes again extraordinary. What is good becomes again unpropitious. This bewilders people, and it happens constantly since times immemorial.
Therefore, the holy man is square but not sharp, strict but not obnoxious, upright but not restraining, bright but not dazzling. To govern the people is the affair of heaven and there is nothing like thrift; thrift is said to come from early practice.
By early practice it is said that we can accumulate an abundance of virtue. If one accumulates an abundance of virtue then there is nothing that can not be overcome. This is called the possession of deep roots and of a staunch stem. To life, to ever lastingness to comprehension, this is the way.
Treat things before they exist. Regulate things before disorder begins. The stout tree has originated from a tiny rootlet. A tower of nine stories is raised by heaping up (bricks of) clay. A thousand miles' journey begins with a foot. The people when undertaking an enterprise are always near completion, and yet they fail.

Which of the following would best succeed the passage?

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 7

The passage states that an action begins with a small step. Only with care and order can one be successful. But many people fail when their act is near completion. This indicates that the same care and order is required at the end also if one is to succeed. This context is best captured by option C.

Test Level 3: Para Completion - Question 8

Directions: The last sentence in the following passage has been deleted. Select the sentence, out of the available options, that best suits the end of the passage.

In the past, customers knew that the computers they bought were not going to run the company. Today - despite wishes to the contrary - they`re realizing that the software they buy is not going to create applications. In the end, customers want results - not just applications that run on computers. How are these results delivered? Through the provision of services.

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 8

The last option is a logical continuation of the last sentence. This is the only one that connects the services with the computers. Hence, it is the correct answer.

Test Level 3: Para Completion - Question 9

Directions: In the following question a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).

The Almighty once decided that he would bestow on the human being every possible virtue that the Almighty could conjure up. ____________ The Almighty called together a conclave of angels and asked for suggestions on what to do. Some angels suggested that the Almighty take away the virtues and stash them in the sky, for Man may never look there. The Almighty reminded them that Man had already traveled to the moon and therefore one day he might discover the virtues hidden in the sky. A few other angels recommended that the almighty bury the virtues under the ocean. The Almighty once again sought the indulgence of the angels and told them that Man would one day send a submarine and discover the virtues. Not having got satisfactory suggestions the Almighty decided that he would consign all the virtues in Man's heart for he would rarely look within.

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 9

The preceding sentence mentions that the Almighty bestowed human being with every possible virtue. Whereas the succeeding sentences have a mention of the suggestions given by the angels to hide away the virtues and Almighty paying heed to these suggestions. So, among the given answer choices, it is option 5 that leads to this transition.

Test Level 3: Para Completion - Question 10

Directions: Read the paragraph and answer the question that follows.
Every one has heard people quarrelling. Sometimes it sounds funny and sometimes it sounds merely unpleasant; but however it sounds, I believe we can learn something very important from listening to the kind of things they say.
Now what interests me about all these remarks is that the man who makes them is not merely saying that the other man's behaviour does not happen to please him. He is appealing to some kind of standard of behaviour which he expects the other man to know about. And the other man very seldom replies: To hell with your standards. Nearly always he tries to make out that what he has been doing does not really go against the standard, or that if it does there is some special excuse. He pretends there is some special reason in this particular case why the person who took the seat first should not keep it, or that things were quite different when he was given the bit of orange. It looks, in fact, very much as if both parties had in mind some kind of Law or Rule of fair play or decent behaviour about which they really agreed. If they had not, they might, of course, fight like animals, but they could not quarrel in the human sense of the word. Quarreling means trying to show that the other man is in the wrong. And there would be no sense in trying to do what unless you and he had some sort of agreement as to what Right and Wrong are; just as there would be no sense in saying that a footballer had committed a foul unless there was some agreement about the rules of football.

Detailed Solution for Test Level 3: Para Completion - Question 10

The passage brings forth the basis of quarrel. It is implied that the purpose of quarreling is to prove the other person wrong and one can be proven wrong only if there is some sort on agreement on what is right and what is wrong. This is the law of human nature. This is explicitly stated in option B. 
Option A only touches upon an aspect of the given context. 
Option C is incorrect as there is no third party intervention or arbitration, mentioned anywhere in the passage.
Option D is extraneous as this is not the focus of the author. 
Option E is incorrect as the passage is not focusing on the way of quarrel; however, it focuses on the reason that governs the quarrel. 
Hence, option B is the correct answer.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about Test Level 3: Para Completion Page
In this test you can find the Exam questions for Test Level 3: Para Completion solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test Level 3: Para Completion, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice