Test: Long And Short - 2


20 Questions MCQ Test Mathematics for Class 4: NCERT | Test: Long And Short - 2


Description
Attempt Test: Long And Short - 2 | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics for Class 4: NCERT for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The measuring tape shows that the length of the plane is 8. What is the unit of this length?

Solution:

The unit of measurement is m.
So the plane is 8 m long.

QUESTION: 2

The ruler shows that the length of the pencil is 12. What is the unit of this length?

Solution:

The unit of measurement is cm.
So the pencil is 12 cm long.

QUESTION: 3

Imagine you are given the following four measuring instruments:
 
A. A micrometer, which is a special instrument used by engineers to accurately measure to the nearest millimeter or even more precisely.
B. A 30 cm ruler, which is the ruler you usually use in school.
C. A stick exactly one meter long.
D. An odometer, which is an instrument used in a car to measure distances in kilometers.

Which instrument would you use to roughly measure the length of your classroom?

Solution:

You would not be looking for an accurate answer, so you would use a stick exactly one meter long, and see how many times you need to use the stick.
So the answer is C.

QUESTION: 4

Two traffic signs mark the bridge in my village:

These signs indicate the maximum vehicle width and the maximum vehicle weight allowed on the bridge.

Which one of the following trucks is allowed to cross that bridge?

Solution:

'Maximum' means the greatest that is allowed.
In case A, the weight (4400 kg) is too much.
In case B, the weight (4400 kg) is too much.
In case C, the width (330 cm) is too much.
In case D, the width (325 cm) is on the maximum and the weight (4250 kg) is below the maximum. So D is allowed to cross the bridge.

QUESTION: 5

Imagine you are given the following four measuring instruments:

A. A micrometer, which is a special instrument used by engineers to accurately measure to the nearest millimeter or even more precisely.
B. A 30 cm ruler, which is the ruler you usually use in school.
C. A stick exactly one meter long.
D. An odometer, which is an instrument used in a car to measure distances in kilometers.

Which instrument would a telephone engineer use to measure the size of a small component?

Solution:

He would have to measure accurately, so he would use a micrometer.
So the answer is A.

QUESTION: 6

This pencil has length 120. What is the unit of this length?

Solution:

The pencil is 12 cm long.
12 cm = 120 mm
So, the unit of measurement is mm.

QUESTION: 7

Imagine you are given the following four measuring instruments:

A. A micrometer, which is a special instrument used by engineers to accurately measure to the nearest millimeter or even more precisely.
B. A 30 cm ruler, which is the ruler you usually use in school.
C. A stick exactly one meter long.
D. An odometer, which is an instrument used in a car to measure distances in kilometers.

Which instrument would a taxi driver in a large city use to measure the distance from the city center to the airport?

Solution:

He would  measure the distance using the taxi's odometer.
So the answer is D.

QUESTION: 8

The measuring tape shows that the length of the plane is 800. What is the unit of this length?

Solution:

The plane is 8 m long.
8 m = 800 cm
So the unit of measurement is cm.

QUESTION: 9

Imagine you are given the following four measuring instruments:

A. A micrometer, which is a special instrument used by engineers to accurately measure to the nearest millimeter or even more precisely.
B. A 30 cm ruler, which is the ruler you usually use in school.
C. A stick exactly one meter long.
D. An odometer, which is an instrument used in a car to measure distances in kilometers.

Which instrument would you use to measure the length of your index finger?

Solution:

You would use an ordinary ruler to measure the length of your index finger to the nearest millimeter.
So the answer is B.

QUESTION: 10

Which unit would you most likely use to measure the width of the cover of a paperback book?

Solution:

The width of the cover of a paperback book is usually about 11 centimeters, so you would use centimeters.

QUESTION: 11


The scales are balanced.
What is the value of the weight W in grams?

Solution:

W = 50g + 100 g + 250 g = 400 g

QUESTION: 12


The scales are balanced.
What is the value of the weight W in grams?

Solution:

W = 1 kg + 250 g = 1000 g + 250 g = 1250 g

QUESTION: 13


The scales are balanced.
What is the value of the weight W in grams?

Solution:

W = 250g + 750 g = 1000 g

QUESTION: 14


The scales are balanced.
What is the value of the weight W in grams?

Solution:

W = 50g + 250 g = 300 g

QUESTION: 15


The scales are balanced.
What is the value of the weight W in grams?

Solution:

W = 100g + 250 g = 350 g

QUESTION: 16


The scales are balanced.
What is value of the weight W in grams?

Solution:

W = 250g + 250 g = 500 g

QUESTION: 17


The scales are balanced.
What is the value of the weight W in grams?

Solution:

W = 50g + 500 g = 550 g

QUESTION: 18


The scales are balanced.
What is value of the weight W in grams?

Solution:

W and 500 g together balance with 1 kg = 1000 g.
So W must be 1000g − 500 g = 500g.

QUESTION: 19


The scales are balanced.
What is value of the weight W in grams?

Solution:

W and 500 g together balance with 750g
So W must be 750g − 500 g = 250g.

QUESTION: 20


The scales are balanced.
What is the value of the weight W in grams?

Solution:

W = 250g + 500 g = 750 g

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code