Test: Lost Spring- 1


10 Questions MCQ Test English Class 12 | Test: Lost Spring- 1


Description
Attempt Test: Lost Spring- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 12 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 12 for Class 12 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Who is the author of Lost Spring?

Solution: Anees Jung began her career as a writer in India. She has been an editor and columnist for major newspapers in India and abroad, and has authored several books. The following is an excerpt from her book titled Lost Spring, Stories of Stolen Childhood.
QUESTION: 2

What does the author analyze in the story?

Solution: The theme of the chapter is the grinding poverty and the traditions which condemn poor children to a life of exploitation. The two stories taken together depict the plight of street children forced into labour early in life and denied the opportunity of schooling.
QUESTION: 3

What forces the children to live a life of exploitation?

Solution: The theme of the chapter is the grinding poverty and the traditions which condemn poor children to a life of exploitation. The two stories taken together depict the plight of street children forced into labour early in life and denied the opportunity of schooling.
QUESTION: 4

According to the author what was garbage for the children?

Solution: Garbage means 'gold' to the poor rag pickers because some of it can be sold for cash, thus becoming a means of survival for the children of Seemapuri and for their parents. It is providing them their daily bread and a roof over , their heads
QUESTION: 5

What was Saheb looking for?

Solution:

Saheb is looking for gold or in other words something valuable in the garbage dumps. He is at Seemapuri in the neighbourhood of the author. Saheb has come from Bangladesh. He came with his mother in 1971. His house was located in the green fields of Dhaka. However, when storms swept away their fields and homes, they had to leave their country.

QUESTION: 6

Why did Saheb -e- Alam not go to school?

Solution: Saheb did not go to school because he did not have enough bucks to pay for school fee. Fulling his stomach was his first priority. He had to work hard even to get two square meal.
QUESTION: 7

Where was Saheb employed?

Solution: Saheb had left rag picking and he took up a job at a nearby tea-stall. He was not happy working at the tea stall because he had lost the freedom of working at his own terms. So, he lost his 'carefree look'. Even though he earned 800 rupees and all his meals, he was less contented than before.
QUESTION: 8

What do the boys appear like to the author in the story?

Solution: The boy appeared to be a morning bird to the author because whenever she woke up, she saw a young boy searching for something in the garbage. When she had a closer look she came to know that this boy scrapes the waste and gets the recyclables to the concerned people for his living.
QUESTION: 9

What does the title 'Lost Spring' symbolise?

Solution: The theme of the chapter is about perpetual poverty of certain groups of people and the traditions which make poor children live a life of exploitation.
QUESTION: 10

Why did Saheb go through garbage dumps?

Solution:

Saheb is looking for gold, silver coins, rupee, ten rupee note in the garbage dumps. He is in the neighbourhood of the author.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests