Test: Male Reproductive System


24 Questions MCQ Test Biology New | Test: Male Reproductive System


Description
This mock test of Test: Male Reproductive System for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 24 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Male Reproductive System (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Male Reproductive System quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Male Reproductive System exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Male Reproductive System extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Duct of which joins with urethra before, it is passed through penis?

Solution:

Vas deferens receives a duct from seminal vesicle and opens into urethra as the ejaculatory duct

QUESTION: 2

The maximum number of seminiferous tubules in each testis of human being

Solution:

Each testis has about 250 compartments called testicular lobules Each lobule contains one to three highly coiled seminiferous tubules.

QUESTION: 3

Read the following
(I) Each testis had 250 testicular lobules
(II) Immunologically competent cells are present in interstitial spaces of testis
(III) Seminiferous tubules of testis opens into rete testis through vasa efferentia
The correct statement(s) is (are)

Solution:

The seminiferous tubules of the test is open into the vasa efferentia through rete testis.

QUESTION: 4

Seminal plasma of man is rich in 

Solution:

Secretions of these glands constitute the seminal plasma which is rich in fructose, calcium and certain enzymes.

QUESTION: 5

Identify the incorrect one

Solution:

The secretions of bulbourethral glands also helps in the lubrication of the penis.

QUESTION: 6

Lubrication of penis during ejaculation takes place by the secretions of 

Solution:

The secretions of bulbourethral glands also helps in the lubrication of the penis.

QUESTION: 7

Which of the following depicts the correct pathway of transport of sperms?

Solution:

The male sex accessory ducts include rete testis, vasa efferentia,
epididymis and vas deferens correct sequence and another name of vasa efferentia is efferent ductules.

QUESTION: 8

Temperature in scrotum necessary for sperm formation should be

Solution:

The scrotum helps in maintaining the low temperature of the testes (2–2.5oC lower than the normal internal body temperature) necessary for spermatogenesis.

QUESTION: 9

In adult each testis measures    

Solution:

In adults, each testis is oval in shape, with a length of about 4 to 5 cm and a width of about 2 to 3 cm.

QUESTION: 10

Common duct formed by the union of vas deferens and duct of seminal vesicle is

Solution:

Vas deferens receives a duct from seminal vesicle and opens into urethra as the ejaculatory duct.

QUESTION: 11

Accessory glands of male reproductive system are

Solution:

The male accessory glands include paired seminal vesicles, a prostate and paired bulbourethral glands.

QUESTION: 12

Glans penis is covered by a loose fold of skin is called

Solution:

The enlarged end of penis called the glans penis is covered by a loose fold of skin called foreskin.

QUESTION: 13

Role of Leydig cells of testis is

Solution:

Leydig cells synthesise and secrete testicular hormones called androgens. Other immunologically competent cells are also present.

QUESTION: 14

Vas deferens arises from

Solution:

Cauda epididymis is last part of Epididymis which connect to vas deferens.

QUESTION: 15

Two types of cells seen in the seminiferous tubule are

Solution:

Each seminiferous tubule is lined on its inside by two types of cells called male germ cells (spermatogonia) and Sertoli cells.

QUESTION: 16

Which one of the following is not a male accessory gland?

Solution:

The male accessory glands include paired seminal vesicles, a prostate and paired bulbourethral glands.

QUESTION: 17

Vas efferentia open into

Solution:

Caput epididymis is first part of epididymis in continuation with vasa efferentia.

QUESTION: 18

Leydig cell location  -

Solution:

The regions outside the seminiferous tubules called interstitial spaces, contain small blood vessels and interstitial cells
or Leydig cells.

QUESTION: 19

Which of the following is secondary store house for sperm

Solution:

Vas deferens  acts as secondary store house for sperm.

QUESTION: 20

Sertoli cells of testis

Solution:

Sertoli cells (nurse cell or sustentacular cells) are the columnar nutritive cells emerging from germinal epithelium that keeps sperms with their head buried into it to draw nutrition. Inhibin secreted by this cells inhibits FSH synthesis.

QUESTION: 21

Testis are abdomina in

Solution:

In some mammals like Bat, rat and other rodents seasonal descend of testis takes place whereas in Dolphin, sloth, armadillo, hedge hog, Whales, elephants, monotremes and seals testis are abdominal in position.

QUESTION: 22

In which animals testis descend during reproduction otherwise they are abdominal

Solution:

In some mammals like Bat, rat and other rodents seasonal descend of testis takes place whereas in Dolphin, sloth, armadillo, hedge hog, Whales, elephants, monotremes and seals testis are abdominal in position.

QUESTION: 23

Condition in which intestinal part descends in scrotum

Solution:

Inguinal hernia : Sometimes, due to weak inguinal ring the intestinal part descends in scrotum which is painful condition.    

QUESTION: 24

…….. secreted by this cells inhibits FSH synthesis and has negative feedback effect with FSH.

Solution:

Sertoli cell produce Inhibin which inhibits FSH synthesis i.e. it has negative feedback effect with FSH.

Related tests