Test: Manufacturing Industries - 1


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Manufacturing Industries - 1


Description
This mock test of Test: Manufacturing Industries - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Manufacturing Industries - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Manufacturing Industries - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Manufacturing Industries - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Manufacturing Industries - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Economically the most important rocks in India are—

Solution: Dharwar Rocks are a highly metamorphosed sedimentary rock- system, found in abundance in the Dharwad district of Karnataka. Economically, the most important rocks.

QUESTION: 2

The largest milk producer state of India is—

Solution: The state of Uttar Pradesh produced the highest amount of milk in India at about 30.5 million metric tons, followed by Rajasthan in the financial year 2019. The total milk production in the country amounted to about 187 million metric tons that fiscal year.

QUESTION: 3

In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?

Solution: Dahej is a non - major port.

QUESTION: 4

Match the following—

Select the correct Answer using the codes given below–

Codes:

Solution:

QUESTION: 5

Which of the following is a silk textile producing centre in Bihar?

Solution: Bhagalpur is a town situated on the banks of the river Ganga in the state of Eastern Bihar. It is famous for its unique Silk fabrics called ‘Tusser’.

QUESTION: 6

At which of the following places Bharat Wagon and Engineering Co. Ltd. is situated?

Solution: Bharat Wagon and Engineering Limited is a Public Sector Undertaking of the Government of India and is a subsidiary of Bharat Bhari Udyog Nigam. It is situated at Mokama.

QUESTION: 7

Which Indian state has the largest number of Cotton Textile Mills?

Solution: The state that has the largest number of cotton textile mills in India is Maharashtra.

QUESTION: 8

Bokaro Steel Plant was constructed with collaboration of —

Solution: Bokaro Steel plant is located in Bokaro district of Jharkhand. It was Constructed with Collaboration of Russia.

QUESTION: 9

In the ‘Index of Eight Core Industries’, which one of the following is given the highest weight?

Solution:

The weights of the eight core industries are - 
Electricity (10.32%); Steel (6.68%); Petroleum refinery (5.94%); Crude oil (5.22%); Coal (4.38%); Cement (2.41%); Natural Gas (1.71%) and Fertilizer (1.25%). 
These 8 industries account for 37.90% weight in the Index of Industrial production (IIP).

QUESTION: 10

Which of the following industries is not covered in the Index of Eight Core Industries?

Solution: The industries covered in the Index of Eight Core are namely Coal, Crude Oil, Natural Gas, Refinery Products, Fertilizers, Steel, Cement and Electricity.

Similar Content

Related tests