Test: Manufacturing Industries - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Manufacturing Industries - 2


Description
This mock test of Test: Manufacturing Industries - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Manufacturing Industries - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Manufacturing Industries - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Manufacturing Industries - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Manufacturing Industries - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

India is the largest world producer of

Solution: With total milk production in India reaching beyond 187.7 million tonnes, India is the largest milk producing country in the world.

QUESTION: 2

Which one of the following is known as the ‘Pearl city’?

Solution: Tuticorin is known as “Pearl City” due to the pearl fishing carried out in the town. It is a commercial seaport which serves the inland cities of Southern India and is one of the sea gateways of Tamil Nadu.

QUESTION: 3

The leading coffee producing state in India is

Solution: Coffee production in India is dominated in the hill tracts of South Indian states, with the state of Karnataka accounting for more than 50 % of total production.

QUESTION: 4

The cotton textile industry is located in western India, what is the main reason for it?

Solution: Availability of power and raw material for textiles along with skilled labour facilitated growth of textile industries in western India.

QUESTION: 5

Arrange the following oil refineries of India from West to East

1. Koyali

2. Bongaigaon

3. Mathura

4. Haldia

Select the correct Answer using the codes given below

Solution:
  • The Gujarat Refinery is an oil refinery located at koyali in Gujarat, western india, It is the second largest refinery owned by Indian oil corporation after panipat Refinery. The refinery is currently under projected expansion to 18 MMTPA.

  • The Mathura Refinery, owned by Indian Oil Corporation is located in Mathura, Uttar Pradesh. The Refinery process low sulphur crude from Bombay High imported low sulphur crude from Nigeria and high Sulphur crude from the Middle East.

  • The Refinery is in Haldia near Kolkata (west Bengal). The fuel sector was built French Collaboration and the lube sector with Romanian Collaboration. The Refinery Capacity of the Refinery was increased to 2.75 MMTPA in 1989 debottlenecking measures.

  • Bongaigaon Refinery is an Oil Refinery and Petrochemical Complex located at Bongaigaon in Assam. It was announced in 1969 and construction began in 1972.

QUESTION: 6

Which of the following factors is/are responsible for high concentration of jute mills in the Hugli basin?

1. Nearness to coal fields.

2. Convenient dry climate for spinning and weaving.

Select the correct Answer using the codes given below

Solution: India is the largest producer of jute goods in the world. The jute industry is the second most important industry in India. India produces 35% of all jute in the world. Hugli basin is located in Western, due to its dry climate, and is convenient for spinning and weaving.

QUESTION: 7

Match List-I (Town) with List-II (Factory/Plant) and select the correct Answer

Codes:

Solution: A. Namrup has a Fertilizer plant.

B. Visakhapatnam has a steel plant.

C. Perambur has an integral Coach factory.

D. Renukoot has an Aluminium plant.

QUESTION: 8

Match List I with List II and select the correct Answer using the

code given below the Lists:

Codes:

Solution:
  • Aluminium : Alwaye (Kerala), Asansol (West Bengal), Renukoot (U.P.), Belur (Karnataka), Hirakud (Orissa).

  • Petrochemical : Indian Refineries Ltd (Barauni) Bihar, Noohamati (Assam), Koyali oil Refinery, Koyali (Gujrat), Cochin oil Refinery Kochi (Kerala).

  • Cotton Textiles : Ahmedabad (Gujarat) Bangalore, Mumbai, Kolkata, Coimbatore (Tamilnadu), Kanpur (UP), Ludhiana and Amritsar (Punjab), Indore (MP).

  • Heavy Electricals : Bharat Heavy Electricals Ltd Ranipur Haridwar (Uttrakhand), Jagdishpur (U.P.), Heavy Electricals India Ltd (Bhopal)

QUESTION: 9

Consider the following map of India :

The areas marked in the map given above account for the production of which one of the following cash crops?

Solution: Groundnut cultivation is done mostly in Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu, Gujarat, Karnataka and Maharashtra

QUESTION: 10

Which one of the following iron and steel plants was established with the British collaboration?

Solution:
  • Durgapur Steel Plant is located in Durgapur (West Bengal).

  • It was Set up in the late 1950s with assistance from the United Kingdom.

  • It is one of the integrated steel plants of Steel Authority of India Limited.

QUESTION: 11

Which of the following sequences of the oil refineries of India as they occur from South to North is correct?

Solution: The correct sequence is Kochi-Mangalore-Mumbai-Koyali

QUESTION: 12

What is the correct sequence of the location of the following seaports of India from South to North?

Solution: The correct sequence is Thiruvananthapuram- Cochin-Calicut- Mangalore

QUESTION: 13

Which one of the following does not have a heavy water plant?

Solution: Sriharikota does not have a heavy water plant. Satish Dhawan Space Centre is a rocket launch centre located in Sriharikota in Andhra Pradesh.

QUESTION: 14

Which one of the following places with petrochemical industries is most westward located in India?

Solution: Kota petrochemical industry is the most westward located in India.

QUESTION: 15

Which one of the following is a land-locked harbour?

Solution: Visakhapatnam is the deepest landlocked port in India.

QUESTION: 16

Which of the following is/are the reason(s) behind Gujarat being the leading producer of Salt in India?

1. The long length of coastline

2. Long duration of hot and dry conditions

3. Presence of gulf areas

Select the correct Answer using the code given below :

Solution:
  • Gujarat is blessed with the longest coastline of 1600 km. Summers (March through May) are quite hot, however, with temperatures typically rising well above 100 °F (38 °C) during the day and dropping only into the 90s F (low 30s C) at night, Gujarat is drier in the north than in the south.

  • Rainfall is lowest in the northwestern part of the state-in the Rann of Katch. The coastline of Gujarat includes two, gulf areas Gulf of Kutch and Gulf of Khambhat.

QUESTION: 17

Select with the help of the codes given below, the components of Green Revolution :

1. High yielding variety seeds

2. Irrigation

3. Rural Electrification

4. Rural roads and marketing

Codes:

Solution: High yielding variety seeds and Irrigation are among the components of the Green revolution.

QUESTION: 18

Which States of India have derived maximum benefits from the green revolution?

Solution: Punjab, Haryana and Western U.P. have derived maximum benefit from the green evolution.

QUESTION: 19

Which one of the following is NOT the port town of Gujarat?

Solution: Jamnagar is not the port town of Gujrat while others are port towns of Gujarat.

QUESTION: 20

Match List – I with List – II and select the correct Answer from the codes given below :

Codes:

Solution:

Similar Content

Related tests