Test: March 2021 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: March 2021 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: March 2021 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: March 2021 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: March 2021 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: March 2021 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: March 2021 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

At which Place government is about to set up Winter sports Institute? 

Solution:

Youth Affairs & Sports Minister Kiren Rijiju has said that the government is working to set up a Winter Sports Institute in Gulmarg, Kashmir.

QUESTION: 2

Which country has become the first country in central America and the third in all Americas to be declared malaria-free by World Health Organization (WHO)? 

Solution:

El Salvador has become the first country in central America and the third in all Americas to get the malaria-free certificate from the World Health Organization (WHO) in recent years.

QUESTION: 3

Anne Lacaton and Jean-Philippe Vassal who are named as the winners of Pritzker Architecture Prize 2021 equivalent to the Nobel Prize hail from which country? 

Solution:

Anne Lacaton and Jean-Philippe Vassal, known for transforming and revitalizing neglected buildings across France, have been named winners of Pritzker Architecture Prize equivalent to the Nobel Prize.

QUESTION: 4

The Indian Space Research Organisation (ISRO) has tied up with which institute to set up a Space Technology Incubation Center (S-TIC) in the institute to carry out research and product development in space technology field?

Solution:

The Indian Space Research Organisation (ISRO) will set up a Space Technology Incubation Center (S-TIC) at the National Institute of Technology, Rourkela (NIT Rourkela) to carry out research and product development in space technology field.
ISRO will provide an annual grant-in-aid of ₹2 crore for a period of up to two years to NIT Rourkela as seed money for setting up the S-TIC.

QUESTION: 5

According to Human Performance Indicator (HPI) by JLL (Jones Lang LaSalle), India is leading by how much percent?

Solution:

JLL (Jones Lang LaSalle), a commercial real estate and investment management company, released the Human Performance Indicator (HPI), a new formula that gives a comprehensive view of how different aspects of the workplace function. The report found that India is leading with 81 percent of high performers practicing flexible working, including flexible hours and work-from-home, in comparison to other APAC countries.

QUESTION: 6

In March 2021, Securities and Exchange Board of India (Sebi) approved IPO application requests via which app? 

Solution:

Securities and Exchange Board of India (Sebi) has approved IPO application requests via Paytm UPI handle. This will help enable fast and seamless applications for the IPO, Paytm Payments Bank Ltd said.

QUESTION: 7

India has been ranked at which position among countries in the list of UN World Happiness Report 2021? 

Solution:

India has been ranked 139 out of 149 countries in the list of UN World Happiness Report 2021 released which is topped by Finland. In 2019, India was ranked 140th. 138th — Sierra Leone. 139th – Burundi.
People in war-torn Afghanistan are the most unhappy with their lives, followed by Zimbabwe (148), Rwanda (147), Botswana (146) and Lesotho (145).

QUESTION: 8

According to Moody’s, India’s gross domestic product (GDP) is likely to grow at what percent in 2021?

Solution:

After contracting by 7.1 per cent in 2020, India’s gross domestic product (GDP) is likely to grow 12 per cent in 2021 as near-term prospects have turned more favourable, Moody’s Analytics said.

QUESTION: 9

Which state/UT government has launched the SAAMAR (Strategic Action for Alleviation of Malnutrition and Anemia Reduction) campaign to tackle malnutrition in the state? 

Solution:

The Jharkhand government announced the launch of SAAMAR (Strategic Action for Alleviation of Malnutrition and Anemia Reduction) campaign to tackle malnutrition in the state.

QUESTION: 10

Which city and capital city have been ranked at top in ‘World Air Quality Report, 2020’ as most polluted city and capital city respectively? 

Solution:

Twenty-two of the world’s 30 most polluted cities are in India, with Delhi being ranked as the most polluted capital city globally, a new report said. The report is prepared by the Swiss organization, IQAir, in the form of the ‘World Air Quality Report, 2020’, which has released globally. It said that despite the improvement, Delhi ranked as the 10th most polluted city and the top polluted capital city in the world.
Delhi is followed by Bangladesh’s Dhaka, Mongolia’s Ulaanbaatar, Afghanistan’s Kabul, and Qatar’s Doha.
As per the report, the top most polluted city is Xinjiang in China followed by nine Indian cities. Ghaziabad is the second most polluted city in the world followed by Bulandshahar, Bisrakh Jalalpur, Noida, Greater Noida, Kanpur, Lucknow and Bhiwari.

QUESTION: 11

Lou Ottens, credited with the invention of the audio cassette tape, has passed away. He hailed from which country? 

Solution:

Lou Ottens, the Dutch engineer who is credited with the invention of the audio cassette tape, has passed away. He was 94.

QUESTION: 12

John Magufuli who passed away was the president of which country? 

Solution:

Tanzania’s President John Magufuli has passed away at a hospital in Dar es Salaam. He was 61.

QUESTION: 13

Moudud Ahmed who passed away was the former prime minister of which country? 

Solution:

Former Bangladesh PM and eminent lawyer Moudud Ahmed passed away while undergoing treatment at a Singapore hospital.He was 81.

QUESTION: 14

‘My Life in Full’ is the memoir of whom? 

Solution:

Former PepsiCo CEO Indra Nooyi has a memoir, titled ‘My Life in Full,’ will hit the stands on September 28 and will be published by Hachette India.

QUESTION: 15

Samsung India partnered with which university to open a Samsung Innovation Lab under the Samsung Innovation Campus initiative? 

Solution:

Samsung India has inaugurated a Samsung Innovation Lab at Delhi Technological University (DTU) under the Samsung Innovation Campus initiative, strengthening its commitment towards the Government’s Skill India initiative as part of its new vision #PoweringDigitalIndia.

QUESTION: 16

Who is the head of the committee constituted by the government of India for the overall execution and monitoring of the Startup India Seed Fund Scheme? 

Solution:

The government has constituted an experts advisory committee which will be responsible for the overall execution and monitoring of the Startup India Seed Fund Scheme. The committee would be chaired by H K Mittal from the Department of Science and Technology.

QUESTION: 17

International Air Transport Association (IATA) has appointed which bank as one of its IATA EasyPay service providers in India enabling greater payment flexibility to travel agents?

Solution:

International Air Transport Association (IATA) has appointed Standard Chartered Bank as one of its IATA EasyPay service providers in India enabling greater payment flexibility to travel agents.

QUESTION: 18

Who has been inducted as one of the board members of the Professional Golf Tour of India (PGTI)? 

Solution:

Legendary cricketer Kapil Dev was inducted as one of the board members of the Professional Golf Tour of India (PGTI).

QUESTION: 19

Union minister Nitin Gadkari expected to complete the construction work of Dwarka Expressway before 15 August 2022. It will connect Dwarka in Delhi to which region? 

Solution:

Union minister Nitin Gadkari said that he is hopeful that the construction work on Rs 8,662-crore Dwarka Expressway will be completed before 15 August 2022.
The 29-km expressway, which connects Dwarka in Delhi to Gurugram, is being constructed under the Bharatmala Project.

QUESTION: 20

Who has been appointed as the Chairman of the international body Stop TB Partnership Board? 

Solution:

Union Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan has been appointed as the Chairman of the international body Stop TB Partnership Board. He was appointed in recognition of his outstanding contribution to the movement to eradicate Tuberculosis from India by 2025.

QUESTION: 21

National Bank for Financing Infrastructure and Development announced in this year’s budget, approved by cabinet, will be set up with a corpus and initial grant of how much amount respectively? 

Solution:

The cabinet has approved a detailed proposal for setting up the developmental finance institution (DFI) that was announced in the budget last month, clearing the decks for a dedicated government-owned infrastructure financier.
The National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID) will be set up with a corpus of ₹20,000 crore and an initial grant of ₹5,000 crore from the government.

QUESTION: 22

Which state/UT government launched ‘Education Mentoring Programme’ for Girls of Class 9-12? 

Solution:

Over 200 students from Indira Gandhi Delhi Technological University for Women will mentor 1,000 girl students of Delhi government schools in grades 9 to 12 under the AAP dispensation’s “Education Mentoring Programme” launched.

QUESTION: 23

Samia Suluhu Hassan is sworn in as the first female president of which president? 

Solution:

Samia Suluhu Hassan made history when she was sworn in as Tanzania’s first female president after the death of her controversial predecessor, John Magufuli, who denied that COVID-19 is a problem in the East African country.

QUESTION: 24

Which Album received ‘Album of the year’ at Grammy Awards 2021? 

Solution:

The 63rd edition of the annual Grammy Awards ceremony was held in Los Angeles on March 14, 2021. Album Of The Year:“Folklore” by Taylor Swift.

QUESTION: 25

Which company has become the first Company globally to be certified with highest level of verification – L3, by UN-backed Sustainable Rice Platform (SRP) ecolabel? 

Solution:

LT Foods Limited has become the first Company globally to be certified with highest level of verification – L3, by UN-backed Sustainable Rice Platform (SRP) ecolabel.

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!