Test: Minerals And Rocks


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Minerals And Rocks


Description
This mock test of Test: Minerals And Rocks for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Minerals And Rocks (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Minerals And Rocks quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Minerals And Rocks exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Minerals And Rocks extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The diamond mine present in the given map is

Solution:

Russia accounts for approx. 21% of global diamond production, most of which is mined in the largest diamond mine Sakha Respublikata in Yakut (Yakutia) of Siberia.

QUESTION: 2

The most abundant rocks found on earth's crust are

Solution:

Igneous rocks are formed from the solidification of magma, which is a hot (600 deg.C - 1300 deg.C, or 1100 deg. - 2400 deg. F) molten or partially molten rock material. The Earth is composed predominantly of a large mass of igneous rock with a very thin covering of sedimentary rock.

QUESTION: 3

Which mineral group is abundantly found in the earth’s crust?

Solution:

The felspars (The feldspars in American technology) are the most prominent group of minerals making more than fifty percent, by weight, crust of the Earth up to a depth of 30 km.

QUESTION: 4

Petrology is the scientific study of

Solution:

Petrology is the scientific study of rocks.

QUESTION: 5

Rocks that were originally either sedimentary, igneous or metamorphic and have been changed further by heat and pressure are called:

Solution:

Metamorphic rocks started out as some other type of rock, but have been substantially changed from their original igneous, sedimentary, or earlier metamorphic form. Metamorphic rocks form when rocks are subjected to high heat, high pressure, hot mineral-rich fluids or, more commonly, some combination of these factors.

QUESTION: 6

The parent material of soils is derived from

Solution:

option ( c) Sedimentary Rock is the correct  answer. 

 

Explanation:-  

Erosion and weathering formed material which deposited as soft layers of sediment on the bottoms and shores of ancient seas. Muds deposited offshore, sand deposited nearer the shores.Weathering and erosion of the sedimentary rocks began, soils forming from them.

QUESTION: 7

A non-metallic mineral in the following minerals is

Solution:

Coal is used as a fossil fuel and is a non-metallic mineral with dull and non-reflective properties and it cannot be moulded in any form.

QUESTION: 8

Igneous rocks are

Solution:

The igneous rocks (Ignis – in Latin means ‘Fire’) are formed when magma cools and solidifies. As igneous rocks form out of magma and lava from the interior of the earth, they are known as primary rocks.

QUESTION: 9

The minerals that do not contain metal contend are known as

Solution:

The minerals that do not contain metal contend are known as non-metallic minerals. Sulphur, phosphates and nitrates are examples of non-metallic minerals.

QUESTION: 10

Iron is a

Solution:

Iron is a ferrous metal. Iron and other metals often mix with iron to form various kinds of steel.

Similar Content

Related tests