Test: Natural Resources - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 5 | Test: Natural Resources - 1


Description
This mock test of Test: Natural Resources - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 5 Test: Natural Resources - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Natural Resources - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test: Natural Resources - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Natural Resources - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The given picture shows that air_____.

Solution:

In the morning, if we examine the beam of light entering our room, we will notice tiny particles floating in air. These are dust particles. Hence, it shows that air contains dust particles.

QUESTION: 2

 Select the correct option regarding natural resources.

Solution:

Useful products that are obtained from nature are called natural resources. Resources we get from soil are mineral resources e.g., gold, coal while those we get from other than soil are non-mineral resources e.g., air and water.

QUESTION: 3

Three glasses P, Q and R having equal Amount of water were taken at room temperature and equal amount of salt was added to each one of them. After that, P was cooled, Q was heated and R was left undisturbed. Water in which glass will now taste most salty?

Solution:

Since water in glass ‘Q’ is heated, therefore, water in glass 'Q' will taste more salty as the solubility increases on heating.

QUESTION: 4

In ______, we leave a mixture in a jar undisturbed for some time so that impurities get settled at the bottom and then slowly pour clear water into another jar.

Solution:

Decantation is the process of separation of liquid from solid and other immiscible (non-mixing) liquids, by removing the liquid layer at the top from the layer of solid or liquid below.

QUESTION: 5

Soil is formed from rocks by the process of ____ that occurs due to effects of ____, ____, etc.

Select the option that will correctly complete the given sentence.

Solution:

Formation of soil is a slow and gradual process. Soil is formed by the breaking down of rocks by the action of wind, water, temperature and microorganisms. This is called weathering.

QUESTION: 6

____ in soil is the fertile component.

Solution:

Humus is the dark coloured component of soil that is rich in organic matter. It makes soil fertile.

QUESTION: 7

Which of these natural resources is a source of lumber used for building a house?

Solution:

Lumber or timber is the wood used in construction work. Trees are the source of wood.

QUESTION: 8

Refer to the given figure. The rock X can be _____.

Solution:

Pumice is a porous, light yet hard igneous rock. It is so light that it can float on water.

QUESTION: 9

Nidhi pushed the plunger of syringe completely and dipped its needle in water.

Then she slowly pulled the plunger while its needle was still immersed in water. Select the correct option regarding this.

Solution:

When plunger is pushed down, the air inside the syringe is pushed out, creating an empty space. When the plunger is pulled up the water rushes up to take the empty space due to the air pressure acting on it outside the syringe.

QUESTION: 10

Which of the following statements is incorrect?

Solution:

Black gold is another name of oil or petroleum. It is black when it comes out of ground and is worth a great deal of money.

Similar Content

Related tests