Test: One Word Substitutes- 1


10 Questions MCQ Test Verbal Aptitude Basics Duplicated | Test: One Word Substitutes- 1


Description
Attempt Test: One Word Substitutes- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Verbal preparation | Free important questions MCQ to study Verbal Aptitude Basics Duplicated for Verbal Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

DirectionsIn questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. Extreme old age when a man behaves like a fool.

Solution:

One word substitution is Dotage.

Imbecility: Stupid or insane behaviour.

Youth: The period between childhood and adult age.

Dotage: The period of life in which a person is old and weak, especially with some loss of mental ability.

Superannuation: Regular payment made into a fund by an employee towards a future pension.

QUESTION: 2

Directions: In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. That thing which cannot be corrected.

Solution:

One word substitution is Incorrigible.

Unintelligible: Impossible to understand.

Indelible: Making marks that cannot be removed.

Illegible: Not clear enough to be read.

Incorrigible: Not able to be changed or reformed.

QUESTION: 3

DirectionsIn questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. The study of ancient societies.

Solution:

One word substitution is Archaeology.

Anthropology is the scientific study of humans, human behavior and societies in the past and present.

Archaeology is the science which studies ancient societies based on their material remains. Through the analysis of objects and those works constructed by ancient peoples, this science can arrive at conclusions about their culture and their ways of life. There are several branches of Archaeology as well as many tools relevant to this science.

History is the past as it is described in written documents, and the study thereof.

Ethnology is (anthropology) the branch of anthropology that studies and compares the different human cultures.

QUESTION: 4

DirectionsIn questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. A person of good understanding knowledge and reasoning power.

Solution:

One word substitution is Intellectual.

Expert: A person who is very knowledgeable about or skillful in a particular area.

Intellectual: Intelligent; knowledgeable.

Snob: A person with an exaggerated respect for high social position or wealth who seeks to associate with social superiors and looks down on those regarded as socially inferior.

Literate: Able to read and write.

QUESTION: 5

DirectionsIn questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. A person who insists on something.

Solution:

One word substitution is Stickler.

Disciplinarian: A person who believes in or practises firm discipline.

Stickler: A person who insists on a certain quality or type of behaviour.

Instantaneous: Occurring or done instantly.

Boaster: A very boastful and talkative person.

QUESTION: 6

DirectionsIn questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. State in which the few govern the many.

Solution:

One word substitution is Oligarchy.

Monarchy: A form of government with a monarch at the head.

Oligarchy: A small group of people having control of a country or organization.

Plutocracy: A state or society governed by the wealthy.

Autocracy: A system of government by one person with absolute power.

QUESTION: 7

DirectionsIn questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. A style in which a writer makes a display of his knowledge.

Solution:

One word substitution is Pedantic.

Pedantic: Excessively concerned with minor details or rules.

Verbose: Using or expressed in more words than are needed.

Pompous: Self-important, arrogant.

Ornate: Elaborately or highly decorated.

QUESTION: 8

DirectionsIn questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. List of the business or subjects to be considered at a meeting.

Solution:

One word substitution is Agenda.

Schedule: A plan for carrying out a process or procedure, giving lists of intended events and times.

Timetable: A chart showing the departure and arrival times of trains, buses, or aircraft.a chart showing the departure and arrival times of trains, buses, or aircraft.

Agenda: A list of items to be discussed at a formal meeting.

Plan: A detailed proposal for doing or achieving something.

QUESTION: 9

DirectionsIn questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. Leave or remove from a place considered dangerous.

Solution:

One word substitution is Evacuate.

Evade: escape or avoid (someone or something), especially by guile or trickery.

Evacuate: remove (someone) from a place of danger to a safer place.

Avoid: keep away from or stop oneself from doing (something).

Exterminate: destroy completely.

QUESTION: 10

A prima facie case is such

Solution:

A prima facie case is the establishment of a legally required rebuttable presumption. A prima facie case is a cause of action or defense that is sufficiently established by a party's evidence to justify a verdict in his or her favor, provided such evidence is not rebutted by the other party.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code