Test: Operating Characteristics of DC Generators


10 Questions MCQ Test Electrical Machines | Test: Operating Characteristics of DC Generators


Description
Attempt Test: Operating Characteristics of DC Generators | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study Electrical Machines for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following characteristics reveal about the magnetization nature of the machine?

Solution:

Both no-load as well as load characteristics are required to predict the magnetization of the machine.

QUESTION: 2

Choose the most inappropriate out of the following for the no-load characteristics of the dc generator.

Solution:

All the mentioned nature of the characteristics are correct.

QUESTION: 3

The external characteristic is plotted between

Solution:

The external characteristic is plotted between terminal voltage and armature current at fixed excitation. ... Explanation: Armature characteristic is also known as regulation characteristic. It is so called due to the fact that the difference in the terminal voltage helps to determine the voltage deviation.

Characteristics of DC Generators | electricaleasy.com

QUESTION: 4

A student forgot to mark the x-y axes in his experiments but he just noted down the cause and the effect for each. How will he conclude about the armaturecharacteristic out of the all plotted graphs?

Solution:

Armature characteristic is observed at constant terminal voltage for emf vs armature current.

QUESTION: 5

Armature characteristic is also known as

Solution:

Armature characteristic is also known as regulation characteristic. It is so called due to the fact that the difference in the terminal voltage helps to determine the voltage deviation.

QUESTION: 6

The air gap line represents

Solution:

Air gap line in the magnetization curve represents the ideal nature of the machine considering no saturation for the dc machine.

QUESTION: 7

For a given dc generator, the external characteristic is plotted . Without using further plots, how can we obtain internal characteristic?

Solution:

Adding the armature resistance drop we can obtain the external characteristic for a dc generator.

QUESTION: 8

The voltage drop in terminal voltage from no-load to full load in a shunt generator can be compenated using

Solution:

By aiding the series field the armature reaction drop can be compensated.

QUESTION: 9

Why is armature of a dc machine made of silicon steel stampings?

Solution:

The silicon steel has very high permeability and makes the flux past consistent. Thereby making lesser losses.

QUESTION: 10

Armature reaction in a generator results in

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code