Test: Our Environment- 1


10 Questions MCQ Test Science for Class 4 | Test: Our Environment- 1


Description
Attempt Test: Our Environment- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What is Sewage?

Solution:

Sewage is a liquid waste which has water as its largest component along with various types of impurities like wastewater from houses is called sewage.

Physical Characteristics of Sewage (Waste Water) | Characteristics of Fresh  Sewage | Temperature, Color, Odor, Solids

QUESTION: 2

The process of gradual increase in the earth's temperature is called_______.

Solution:

Global Warming is the gradual increase in the overall temperature of the Earth's atmosphere. It begins with a phenomenon called the greenhouse effect.

QUESTION: 3

The Solid part of the Earth comprising rocks forms the

Solution:

The outermost layer, called the crust, is solid, too. Together, these solid parts are called the lithosphere. Earth's crust is made up of hard rocks. It is the only part of the Earth that humans see

lithosphere | National Geographic Society

QUESTION: 4

The cutting down of trees on a large scale is called

Solution:

Cutting down trees on a large scale is called deforestation, which is done majorly for commercial purposes such as to start big industries by clearing the land.

What is large-scale cutting down of trees called?

QUESTION: 5

Non-biodegradable waste is one of the major cause of land pollution. Which one of the following is a better option to get rid of non- biodegradable waste?

Solution:

In this case burning, burying and dumping will not work, as burning will cause air pollution, burying and dumping will cause land pollution. Recycling is an option which best to prevent pollution or causing any harm to environment.

Recycling as a Sustainable practice - MyGov Blogs

QUESTION: 6

The most important reason for ozone layer depletion is the production and emission of _________ which is used in refrigerator and air conditioners.

Solution:

A large fraction of the emitted ODSs reach the stratosphere, where they are converted to reactive gases containing chlorine and bromine that lead to ozone depletion. ODSs containing only carbon, chlorine, and fluorine are called chlorofluorocarbons, usually abbreviated as CFCs.

QUESTION: 7

Forests are called as the 'lungs of nature" why?

Solution:

The plant helps to provide oxygen for animal respiration. they also maintain the balance of carbondioxide in the atmosphere. that is why forest is called 'lungs of nature'.

Why are forests called lungs of the earth? - Quora

QUESTION: 8

The whole mass of air surrounding the Earth is called

Solution:

The mass of air surrounding the earth is known as atmosphere

The Earth's atmosphere is a layer of gases surrounding the planet Earth and  retained by the Earth's gravity. It contains nitroge

QUESTION: 9

Contamination unwanted substances into water is called _____.

Solution:

Contamination unwanted substances into water is called water pollution. 

Water and Air Pollution - HISTORY

QUESTION: 10

The _________ is the only planet in our Solar System known to have life.

Solution:

Earth—our home planet—is the only place we know of so far that's inhabited by living things. It's also the only planet in our solar system with liquid water on the surface.

Earth: Facts About Our Planet | Live Science

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests