Test: Our Universe- 2


10 Questions MCQ Test Social Science for Class 3 | Test: Our Universe- 2


Description
This mock test of Test: Our Universe- 2 for Class 3 helps you for every Class 3 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 3 Test: Our Universe- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Our Universe- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 3 students definitely take this Test: Our Universe- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Our Universe- 2 extra questions, long questions & short questions for Class 3 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Seventh planet from sun is:

Solution:

  • Uranus orbits our Sun, a star, and is the seventh planet from the Sun at a distance of about 1.8 billion miles (2.9 billion kilometers).
QUESTION: 2

The biggest planet is

Solution:

  • Jupiter, being the biggest planet, gets its name from the king of the ancient Roman gods.
QUESTION: 3

Different seasons on earth are due to:

Solution:

The revolution of the Earth around the Sun on a tilted axis.

QUESTION: 4

An astronomer is a scientist who studies _______.

Solution:

An astronomer is a scientist who studies celestial bodies such as moons, planets, stars, nebulae, and galaxies.

QUESTION: 5

What is an astronomer likely to use?

Solution:

An astronomer needs a telescope to see distant objects like planets and galaxies which are far off in the universe.

QUESTION: 6

What is the center of the solar system?

Solution:
  • Sun is the center of the solar system.
  • Although, earlier it was believed that Earth forms the center of the solar system.
  • However, after studies conducted by scientists it was proved that sun is at the center of the universe and all celestial bodies revolve around the sun.
QUESTION: 7

Who proved that sun is at the center of the solar system?

Solution:
  • All these scientists came together to form a new model.
  • They had to face immense criticism for proposing this theory that sun is at the center of the universe, because earlier it was believed that earth is the center of the solar system.
  • However, with their experiments these scientists proved that sun is at the center of the solar system.
QUESTION: 8

Why earth is called the blue planet?

Solution:
  • 70% of its surface is covered by water, so earth is also known as watery planet.
  • Also the earth's atmosphere scatters the light and creates the blue effect.
QUESTION: 9

Why do astronauts wear oxygen mask on moon?

Solution:

There is no atmosphere or air on moon. Therefore, without oxygen mask it would be impossible to breathe on moon.

QUESTION: 10

Why does the moon change its shape every night?

Solution:
  • Moon doesn't change its shape.
  • The part of the moon on which the shadow of the Earth falls, remains away from the sunlight and thus it doesn't appear at all.
  • As the Earth, the Sun and the Moon constantly revolve, the part of the Moon away from the sunlight increases or decreases.

Similar Content

Related tests