Test: Photosynthesis in Higher Plants - 2


25 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Photosynthesis in Higher Plants - 2


Description
Attempt Test: Photosynthesis in Higher Plants - 2 | 25 questions in 25 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The chief pigment associated in process of photosynthesis is:

Solution:

Chlorophyll a, shows higher rate of photosynthesis. Hence, it is conclude that chlorophyll a is the chief pigment associated with photosynthesis.

QUESTION: 2

What does C6H12O6 represent in plant photosynthesis?

Solution:

The key features of plant photosynthesis were known, namely, that plants could use light energy to make carbohydrates C6H12Ofrom CO2 and water,  Where C6H12O6 represents glucose.

QUESTION: 3

Each photosystem has all the pigments forming light harvesting system also called as:

Solution:

Each photosystem has all the pigments (except one molecule of chlorophyll a) forming a light harvesting system also called antennae. These pigments help to make photosynthesis more efficient by absorbing different wavelengths of light.

QUESTION: 4

Which pigment absorbs the red and far red light?

Solution:

Phytochrome absorbs red of wavelength 660nm and far red of wavelength 730nm.

QUESTION: 5

The C4 plants show higher rate of photosynthesis in:

Solution:

The C4 plants respond to higher temperatures and show higher rate of photosynthesis while C3 plants have a much lower temperature optimum.

QUESTION: 6

The essential role of air in the growth of green plants is given by:

Solution:

Joseph Priestley (1733-1804) in 1770 performed a series of experiments that revealed the essential role of air in the growth of green plants. Priestley, you may recall, discovered oxygen in1774.

QUESTION: 7

Name the central element present in chlorophyll.

Solution:

The central element of chlorophyll contain Magnesium element.

QUESTION: 8

Carotenes protect plants from:

Solution:

Carotene is present in chloroplast along with chlorophyll pigment. This pigment protect the plants from photo-oxidation during photosynthesis at higher intensity of light.

QUESTION: 9

In photosynthesis, photolysis of water is used in:

Solution:

Photolysis of water is mainly carried out to compensate the electrons that are transferred to photosystem I by photosystem II during the non-cyclic photophosphorylation that reduce NADP+ into NADPH.

QUESTION: 10

ATP molecules required to synthesise one molecule of glucose by C4 pathways are:

Solution:

Synthesis of glucose molecules during photosynthesis involves the utilization of ATP molecules. In C4 plants, 30 ATP molecules are required to fix one molecule of glucose.

QUESTION: 11

The site in chloroplast which is responsible for trapping for light energy is:

Solution:

In chloroplast there is the membranous system consisting of grana, the stroma lamellae, and the fluid stroma. There is a clear division of labour within the chloroplast. The granum is responsible for trapping the light energy.

QUESTION: 12

Paper chromatography is technique to separate:

Solution:

Separation of leaf pigments of any green plant through paper chromatography. A chromatographic separation of the leaf pigment shows that the colour that we see in leaves is not due to a single pigment but due to four pigments: Chlorophyll a (bright or blue green in the chromatogram), chlorophyll b (yellow-green), xanthophylls (yellow) and carotenoids.

QUESTION: 13

The excitation of electrons,finally down-hill to NADP+ causing it tobe reduced to NADPH+2 is:

Solution:

Excitation of electrons, transfer to another accepter, and finally down-hill to NADP+ causing it to be reduced to NADPH+ H+ is called the Z scheme.

QUESTION: 14

For fixing one molecule of CO2 in Calvin cycle, required:

Solution:

Fixing of one molecule of carbon dioxide in Calvin cycle require 3 ATP and 2 NADPH2 as the source of energy. One NADPH2 molecule produces 3 molecules of ATP.

QUESTION: 15

Most abundant enzyme in the world:

Solution:

RuBisCO that is the most abundant enzyme in the world and is characterised by the fact that its active site can bind to both CO2 and O2 hence the name.

QUESTION: 16

Photosynthesis take place in:

Solution:

Photosynthesis takes place only in the green parts of the plants, mainly the leaves.

QUESTION: 17

The substances like ATP carry energy in:

Solution:

Living organisms have the capability of extracting energy from oxidisable substances and store this in the form of bond energy. Special substances like ATP, carry this energy in their chemical bonds.

QUESTION: 18

The photosystem II has reaction centre 680nm absorbs:

Solution:

While PS II has a P680 reaction centre that absorbs red light at 680 nm.

QUESTION: 19

In Photosynthesis energy from light reaction to dark reaction is transferred in the form of:

Solution:

ATP is formed in the first part of photosynthesis, (light reaction). In the second part of the cycle, known as dark reactions (or Calvin Cycle), which happens in the stroma of the plant, ATP (and NADPH) combine with CO2 and H2O to make glucose. The energy required in the dark reaction comes from ATP (and NADPH)

QUESTION: 20

Which of the following occurs in dark reaction of photosynthesis?

Solution:

A. The release of H2​ occurs in light reaction during the photolysis of water.

B. Synthesis of PGA/PGAL - occurs in dark reaction, it is a three-carbon compound which is the first stable product of the Calvin cycle.

C. Formation of ATP- occurs in light reaction.

D. The release of O2​- occurs in light reaction during photolysis of water.

Hence, the correct answer is 'Synthesis of PGA/PGAL'.

QUESTION: 21

Photosynthesis is maximum in

Solution:

There is maximum absorption by chlorophyll a, in the red region and so there is higher rate of photosynthesis.

QUESTION: 22

The stroma of chloroplast contains

Solution:

The dark reactions of photosynthesis is purely enzymatic and slower than the primary photochemical reaction. It takes place in stroma portion of the chloroplast and is independent of light i.e., it can occur either in presence or in absence of light provided that assimilatory power is available.

QUESTION: 23

Electrons from excited chlorophyll molecules of photosystem II to photosystem I transferred and finally

Solution:
  • In the photosystem II (PSII) reaction center, energy from sunlight is used to extract electrons from water.
  • The electrons travel through the chloroplast electron transport chain to photosystem I (PSI), which reduces NADP+ to NADPH.
  • The electron transport chain moves protons across the thylakoid membrane into the lumen.
QUESTION: 24

The number of Oxygen molecules released per photon or quantum of light is called

Solution:

Quantum yield is the number of Oxygen molecules released per photon or quantum of light. During light reaction of photosynthesis oxygen molecules are release during photolysis.

QUESTION: 25

The response of different organism to environment rhythms of light and darkness is called

Solution:
  • Photoperiodism is the physiological reaction of organisms to the length of day or night. It occurs in plants and animals.
  • Photoperiodism can also be defined as the developmental responses of plants to the relative lengths of light and dark periods.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code