Test: Plain Carbon Steels - 1


10 Questions MCQ Test Design of Machine Elements | Test: Plain Carbon Steels - 1


Description
This mock test of Test: Plain Carbon Steels - 1 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Plain Carbon Steels - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Plain Carbon Steels - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Plain Carbon Steels - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Plain Carbon Steels - 1 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ductile cast iron is

Solution:

Explanation: Ductile cast iron, also called as nodular cast iron or spheroidal cast iron consists of carbon in the form of spherical nodules in a ductile matrix.

QUESTION: 2

Grey Cast iron is formed when

Solution:

Explanation: Grey Cast iron is formed only when carbon is present exceeds the solving capacity.

QUESTION: 3

White cast iron is formed when

Solution:

Explanation :White cast iron is formed when most carbon in alloy forms iron carbide and there are no graphite flakes.

QUESTION: 4

 The term high alloy steels is used for alloy steels containing more than ___ of alloying elements.

Solution:

Explanation: The term high alloy steels is used when alloying elements exceed 10%.Low and medium alloy steels are those when this figure is less than 10%.

QUESTION: 5

Which of the following are true about low carbon steels?

Solution:

Explanation: Low carbon steels contain carbon <0.3%. Because of low carbon, it is soft and ductile.

QUESTION: 6

Which of the following are true for high carbon steels?

Solution:

Explanation: High carbon steel have carbon % >0.5 and hence have less ductility. They are difficult to weld.

QUESTION: 7

Which of the following are true?

Solution:

Explanation: The number before “C” indicates measure of carbon. Hence a) is true as higher the carbon, lower the ductility.

QUESTION: 8

 In the designation “xCb” which of the following are true?

Solution:

Explanation: X indicates 100 times carbon % and b indicates 10 times manganese %.

QUESTION: 9

Which of the steel in given options is best suited for auto mobile bodies and hoods?

Solution:

Explanation: For automobile application like manufacturing bodies, ductile material is preferred.

QUESTION: 10

Which of the following steel given in options respond fastest and easily to heat treatment?

Solution:

Explanation: Alloys with higher carbon % respond willingly to heat treatment.

Similar Content

Related tests