Test: Plain Carbon Steels - 2


10 Questions MCQ Test Design of Machine Elements | Test: Plain Carbon Steels - 2


Description
Attempt Test: Plain Carbon Steels - 2 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Mechanical Engineering preparation | Free important questions MCQ to study Design of Machine Elements for Mechanical Engineering Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following property is affected by heat treatment?

Solution:

Explanation: Heat treatment involves changes in the micro structure and hence all the internal properties are effected.

QUESTION: 2

Annealing involves heating the component to a temperature

Solution:

Explanation: In annealing, component is heated to a temperature above than critical temperature.

QUESTION: 3

Which of the following is true?

Solution:

Explanation: In annealing, the furnace is switched off and component cools slowly. In normalising, component is air cooled.

QUESTION: 4

 Quenching

Solution:

Explanation: During quenching, component is rapidly cooled which leads to formation of martensite. Hence hardness increases.

QUESTION: 5

Tempering involves

Solution:

Explanation: Tempering involves reheating the quenched product to a temperature less than transformation range. It improves ductility and reduces brittleness.

QUESTION: 6

Silicon addition in spring steel increases its toughness.  

Solution:

Explanation: Silicon addition increases strength without lowering the ductility.

QUESTION: 7

Nickel addition in alloys

Solution:

Explanation: Nickel addition increases toughness by limiting grain growth.

QUESTION: 8

 Flame hardening involves

Solution:

Explanation: Flame Hardening is a process of heating the surface with a flame above critical temperature and then quenching it.

QUESTION: 9

 Induction hardening process involves

Solution:

Explanation: Heating can only be done in presence of alternating current and not constant current.

QUESTION: 10

Case carburising involves

Solution:

Explanation: Case carburising involves introducing carbon at surface layer. Medium can be liquid, solid or gas and high case depths are possible.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests