Test: Plant - Growth & Development- 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Plant - Growth & Development- 2


Description
This mock test of Test: Plant - Growth & Development- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Plant - Growth & Development- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Plant - Growth & Development- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Plant - Growth & Development- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Plant - Growth & Development- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many cells per hour does a single maize root apical meristem can give?

Solution:

One single maize root apical meristem can give rise to more than 17,500 new cells per hour.

QUESTION: 2

Higher plants possess specific areas which take part in the formation of new cells. These area are called

Solution:

The tissues that have ability of cell division located in specific area are called meristem. They are located at stem and root tips, nodes of stem and intercalary region.

QUESTION: 3

Abscissic acid is also known as

Solution:

ABA stimulates the closure of stomata in the epidermis and increases the tolerance of plants to various kinds of stresses.Therefore, it is also called the stress hormone.

QUESTION: 4

Antiauxin used in picking cotton bolls is

Solution:

TIBA (2,3,5 Triidobenzoic acid) acts as antiauxin that inhibit root and shoot formation. TIBA is used as antiauxin in picking cotton bolls.

QUESTION: 5

Type of cambium located between phloem and xylem is classified as

Solution:
QUESTION: 6

Permanent and irreversible increase in dry weight, size, and mass, volume of cell, organ or organism is called

Solution:

Growth is the permanent and irreversible increase in dry weight, size, mass, volume of cells, organs or organism is called growth.

QUESTION: 7

In rosette plants, bolting is due to

Solution:

Gibberellins also promote bolting (internode elongation just prior to flowering) in beet, cabbages and many plants with rosette habit.

QUESTION: 8

Phytochrome is sensitive to

Solution:

Phytochromw is a photoreceptor used to detect light. It is sensitive to light in the red and far-red region of visible spectrum of light.

QUESTION: 9

The undifferentiated mass of parenchymatous cells are called

Solution:

The callus (a mass of undifferentiated cells) proliferated only if, in addition to auxins the nutrients medium was supplemented.

QUESTION: 10

In dicotyledonous plants, girth of stem and root increase due to

Solution:

In dicotyledonous plants, girth of stem and root increase due to secondary growth. Secondary growth occurs due to cambium formation in stem and root.

QUESTION: 11

Which plant hormone is named anti-ageing hormone?

Solution:

Cytokinin is named as anti-ageing hormone.

QUESTION: 12

Which pair of enzyme promotes femaleness in flowers?

Solution:

Auxin and ethylene are the plant hormone that promotes femaleness in flower.

QUESTION: 13

The correct sequence leading to the growth curve

Solution:

The initial growth is slow (lag phase), and it increases rapidly thereafter – at an exponential rate (log or exponential phase). Here, both the progeny cells following mitotic cell division retain the ability to divide and continue to do so. However, with limited nutrient supply, the growth slows down leading to a stationary phase.

QUESTION: 14

Mathematically arithmetic growth is expressed as

Solution:

Arithmetic growth is represented by L= L+ rt where Lt is final growth, L0 is initial size and rt is the rate of growth and time respectively.

QUESTION: 15

In higher plants, the growing apical bud inhibits the growth of the lateral buds. This phenomenon is called

Solution:

In most of the higher plants, the growing apical bud inhibits the growth ofthe lateral (axillary) buds, a phenomenon called apical dominance.

QUESTION: 16

What would be expected to happen if a rotten fruit gets mixed with unripe fruits

Solution:

Rotten fruit produce ethylene gas that hasten the ripening of unripe fruits. So, if a rotten fruit get mixed with unripe fruits the remaining unripe get ripen faster.

QUESTION: 17

Auxins are generally produced in

Solution:

The term ‘auxin’ is applied to the indole-3-acetic acid (IAA), and to other natural and synthetic compounds having certain growth regulating properties. They are generally produced by the growing apices of the stems and roots.

QUESTION: 18

It is the testing of a biological activity like growth response of a substance by employing a living material like plant or plant part.

Solution:

Testing of biological activity like growth response of a substance by employing a living material like plant or plant part is called bioassay. It is used to know the effect of substance on plant growth.

QUESTION: 19

Growth regulator ethylene is used for

Solution:

Ethylene is highly effective in fruit ripening. It enhances the respiration rate during ripening of the fruits.

QUESTION: 20

If GA3 is applied to the rice seedlings, the plant will show

Solution:

GA3 is a gibberellins that help in elongation of stem of the plant. If GA3 plant hormone is applied to the rice seedling the plant will show extra elongation of plant body.

QUESTION: 21

Which hormone is responsible for dormancy?

Solution:

Abscisic acid (ABA)was discovered for its role in regulating abscission and dormancy.

QUESTION: 22

A farmer grows cucumber plants in his field. He wants to increase the number of female flowers in them. Which plant hormones can be applied to achieve this?

Solution:

Ethylene promotes female flowers in cucumbers thereby increasing the yield.

QUESTION: 23

Vernalisation takes place in response to

Solution:

There are plants for which flowering is either quantitatively or qualitatively dependent on exposure to low temperature. This phenomenon is termedvernalisation.

QUESTION: 24

Which growth is also called apparent growth?

Solution:

Irreversible increase in mass or volume of plant part is called apparent growth. Apparent growth is permanent and cannot be reversed back as it occurs due to increase in cell number.

QUESTION: 25

Auxin was isolated from tips of coloeptile of oat seedlings by

Solution:

Auxin was isolated by F.W. Went from tips of coleoptiles of oat seedlings.