Test: Plant Kingdom - 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Plant Kingdom - 1


Description
This mock test of Test: Plant Kingdom - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Plant Kingdom - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Plant Kingdom - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Plant Kingdom - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Plant Kingdom - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In Phaeophyceae, the food is stored in the form of

Solution:

Food is stored as complex carbohydrates, which may be in the form of laminarin or mannitol.

QUESTION: 2

The algae that secretes and deposit calcium carbonate over their walls to contribute in producing coral reefs is

Solution:

Red algae secretes and deposits calcium carbonate over their wall to contribute in producing coral reefs in sea water.

QUESTION: 3

Cycas is a gymnosperm as it has

Solution:

All gymnosperms have naked seeds. Since, Cycas has naked seeds, it belongs to gymnosperms.

QUESTION: 4

Liverworts are closely related to

Solution:

The bryophytes are divided into liverworts and mosses. So they closely related to each other.

QUESTION: 5

All seed bearing plant, alternation of generation is

Solution:

In diplontic life cycle, most of the part of life cycle are diploid (2n) and only gametes is haploid (n). All seed bearing plants, alternation of generation is Diplontic and plant body is diploid.

QUESTION: 6

Kelps is obtained from?

Solution:

Kelps are marine algae of class phaeophyceae. The body of kelp may be uptp 100 meter long. They vary in colour from olive green to various shades of brown depending upon xanthophyll pigments.

QUESTION: 7

Identify the algae present in the figure 

Solution:

The algae present in figure is Chlamydomonas which is a unicellular algae present in fresh water. Two flagella is attached to it that help in moving in water.

QUESTION: 8

In which pteridophytes, heterosporous is produced?

Solution:

Genera like  Selaginella And Salvinia Which produce two kinds of spores, macro (large) and micro (small) spores are known as heterosporous.

QUESTION: 9

Apophysis of moss is

Solution:

In mosses, the lower part of capsule is called as apophysis. The main function of apophysis in capsule is to provide protection and help in dehiscence of mature capsule.

QUESTION: 10

The sperms of---------- are largest in the biological world.

Solution:

The sperms or male gamete of Cycas are the largest in the biological world. It is top shaped, multinucleate structure.

QUESTION: 11

An algae having ribbon shaped chloroplast is

Solution:

The chloroplasts may be spiral or ribbon-shaped in spirogyra.

QUESTION: 12

Which of the following includes a diploid structure?

Solution:

In the process of spore production in the capsule haploid spores are produced by the diploid sporophyte. This happens by the process of meiosis, the same process by which animals (including humans) produce eggs and sperm, and by which the flowering plants produce eggs and pollen.
The multicellular diploid plant structure is called the sporophyte, which produces spores through meiotic (asexual) division. The multicellular haploid plant structure is called the gametophyte, which is formed from the spore and give rise to the haploid gametes.

QUESTION: 13

Choose the odd one out among the following: Dryopteris, Pteris, Adiantum, Selaginella.

Solution:

Selaginella belong to Pteridophyta of class Lycopsida and other plants belong to class Pteropsida.

QUESTION: 14

Meiosis occurs in

Solution:

A meiocyte is a type of cell that differentiates into a gamete through the process of meiosis. Through meiosis, the diploid meiocyte divides into four genetically different haploid gametes. The control of the meiocyte through the meiotic cell cycle varies between different groups of organisms.

QUESTION: 15

Haplontic life cycle is seen in

Solution:

Haplontic life cycle generally occurs in most algae such as volvox, Spirogyra and some species of Chlamydomonas.

QUESTION: 16

Laminaria and Fucus belong to

Solution:

The common forms of Brown algae or Phaeophyceae are Ectocarpus, Dictyota, Laminaria, Sargassum and Fucus.

QUESTION: 17

On germination, moss spore produce

Solution:

The spore of moss germinate to produce protonema, which is a green structure on which male and female gametophytes develops to produce male and female gametes respectively.

QUESTION: 18

The giant redwood tree is

Solution:

One of the gymnosperms, the giant redwood tree Sequoia is one of the tallest tree species.

QUESTION: 19

A vascular cryptogam is

Solution:

Cryptic Organisms includes plants without reproductive organs, flower visible. Most of cryptogamous lacks vascular bundles xylem and phloem but some member of pteridophytes like Equisetum contain vascular bundle.

QUESTION: 20

Thallus of Riccia is

Solution:

A dominant, independent, photosynthetic, thalloid or erect phase of Bryophytes and pteridophytes is represented by a haploid gametophyte

QUESTION: 21

Angiosperm: roots :: Phaeophyceae:

Solution:

The plant body of phaeophyceae is usually attached to the substratum by a holdfast whereas the angiosperms attach to the substratum by roots.

QUESTION: 22

Asexual reproduction in liverworts a specialised structures are called as

Solution:

The formation of specialised structures called gemmae (sing. gemma). Gemmae are green, multicellular, asexual buds, which develop in small receptacles called gemma cups located on the thalli. The gemmae become detached from the parent body and germinate to form new individuals.

QUESTION: 23

Which among the following belong to Sphenopsida?

Solution:

Equisetum of Pteridophyta belong to class Sphenopsida.

QUESTION: 24

Cyanobacteria are classified under

Solution:

Cyanobacteria are classified under Kingdom Monera.
(i) Protista - unicellular eukaryotes
(ii) Plantae, all members of Kingdom Plantae are eukaryotic chloroplast chlorophyll containing organisms commonly called plants. These are autotrophic/holophytic.

QUESTION: 25

Pteridophytes differ from mosses/ bryophytes in possessing

Solution:

Pteridophytes are most primitive vascular flowerless, spore-producing cryptogamic land plants, commonly called vascular.

Amphibians/botanical snakes/spore producing seedless tracheophytes. They are first vascular land plants to have independent sporophyte diploid plant body with true root, stem and leaves In contrast bryophytes, the amphibians of the plant kingdom are devoid of true roots, stem, and leaves, with no vascular supply but root-like, non-vascular rhizoids, leaf-like, and stem-like structures are present.

Similar Content

Related tests