Test: Playing With Numbers


10 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 6 | Test: Playing With Numbers


Description
Attempt Test: Playing With Numbers | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics (Maths) Class 6 for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following is the smallest prime number?

Solution:
  • Prime numbers are the positive integers having only two factors, 1 and the integer itself.
  • Any number which does not follow this is termed as composite numbers.
  • The smallest prime number as defined by modern mathematicians is 2.
QUESTION: 2

The only prime number which is also even is

Solution:
  • 2 is the only even Prime Number.
  • More interesting fact is that 2 is the smallest prime number.
  • Many of us has the misconception that 1 is the smallest prime number, but as per standard definition of prime number “A number which has 2 factors 1 and itself is said to be a prime number.”
QUESTION: 3

The sum of two odd and one even numbers is

Solution:

We know that sum of two odd numbers is always even. Adding one more even number will keep the result an even number.

QUESTION: 4

The smallest composite number is

Solution:

In mathematics, composite numbers also known as composites in Mathematics are numbers that have more than 2 factors, not like prime numbers that have only one factor, i.e. 1 and the number itself. Composite numbers are all natural numbers that are not prime numbers since they can be divided by more than two numbers.

Therefore

  • The smallest composite number is 4. The smallest composite number of 2 digits is 10.
  • 4 is a composite number because there are 2 variables. One is 1 × 4 = 4 and the other is 2 × 2= 4.
QUESTION: 5

Tell the maximum consecutive numbers less than 100 so that there is no prime number between them.

Solution:

For 7 consecutive composite numbers, there should be 2 prime numbers with atleast a difference of 8. And that's possible only between 89 and 97.
So the numbers are 90,91,92,93,94,95,96.

QUESTION: 6

If a number is divisible by 2 and 3 both then is divisible by

Solution:

A number is divisible by 6 if the number is divisible by both 2 and 3.

QUESTION: 7

Which of the following number is divisible by 3?

Solution:

A number is divisible by 3 if the sum of the digits of the number is divisible by 3(1 + 2 + 3 = 6).

QUESTION: 8

A number is divisible by 4 if its

Solution:

Whole numbers are divisible by 4 if the number formed by the last two individual digits is evenly divisible by 4.

For example, the number formed by the last two digits of the number 3628 is 28, which is evenly divisible by 4 so the number 3628 is evenly divisible by 4.

QUESTION: 9

Two numbers having only 1 as common factor are called

Solution:

The two numbers which have only 1 as their common factor are called co-primes.

QUESTION: 10

If a number is divisible by 10, then which of the following can be its ones digit?

Solution:

A number is divisible by 10, if its ones digit is 0.
A number is divisible by 5, if its ones digit is 0 or 5.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code