Test: Political Parties - 3


30 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Political Parties - 3


Description
This mock test of Test: Political Parties - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Political Parties - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Political Parties - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Political Parties - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Political Parties - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of these is not a State Party ?

Solution:

The Communist Party of India (Marxist) is a communist political party in India that adheres to Marxist–Leninist philosophy. It is one of the national parties of India. The party emerged from a split from the Communist Party of India in 1964.

QUESTION: 2

Which of these countries have Uni-party system ? 

Solution:

As of April 2015, there are 11 states that are ruled by a single party: China (Communist party, 8 registered minor parties) Democratic People's Republic of Korea (AKA- North Korea) (Korean Workers' Party) - 2 minor parties that exist on paper only. Equatorial Guinea (Democratic Party of Equatorial Guinea).

QUESTION: 3

Any party with 6% of total votes in Lok Sabha or Assembly elections in four states and wins at least 4 seats in Lok Sabha is recognized as ?

Solution:
QUESTION: 4

What are 'National parties' ?

Solution:

A party recongnized by the Election Commission, that secures at least six percent of the total votes in Lok Sabha election in four or more States, is called National Party.
Eg: Congress, BJP.

QUESTION: 5

Changing party allegiance form the party on which a person got elected is known as ?

Solution:
QUESTION: 6

When several parties in a multi-party system join hands for the purpose of contesting elections and winning power, it is called ?

Solution: If several parties compete for power, and more than two parties have a reasonable chance of coming to power either on their own strength or in alliance with other, we call it a multiparty system. Thus in India, we have multi-party system. In this system, the governments is formed by various parties coming together in a coalition. When several parties in a multiparty system join hands the purpose of contesting elections and winning power, it is called an alliance or a front. For example; in India there were three such major alliance in 2004 parliamentary elections ; the National Democratic Alliance, the United Progressive Alliance and the left Front.
QUESTION: 7

When was the communist party of India-Marxist founded ?

Solution: The Communist Party of India (Marxist) (abbreviated CPI(M)) is a communist party in India. The party emerged from a split from the Communist Party of India in 1964. The CPI(M) was formed at the Seventh Congress of the Communist Party of India held in Calcutta from 31 October to 7 November 1964.
QUESTION: 8

Which of these is a National Party ? 

Solution:
National Party:
A registered party is recognised as a National Party only if it fulfils any one of the following three conditions:
1. If a party wins 2% of seats in the Lok Sabha (as of 2014, 11 seats) from at least 3 different States.
2. At a General Election to Lok Sabha or Legislative Assembly, the party polls 6% of votes in four States in addition to 4 Lok Sabha seats.
3. A party is recognised as a State Party in four or more States.
Bharatiya Janata Party BJP,  Indian National Congress INC, Communist Party of India (Marxist) CPI-M. Communist Party of India CPI, Bahujan Samaj Party BSP, Nationalist Congress Party NCP,  All India Trinamool Congress TMC.
QUESTION: 9

A group of people who come close to each other to attain their common aim of power is known as ?

Solution:
QUESTION: 10

The rise of political parties is directly linked to ?

Solution:

Large scale societies need representative democracy.  As societies became large and complex, they also needed some agency to gather different views on various issues and to present these to the government. They needed some way to bring various representatives together so that a responsible government could be formed. They needed a mechanism to support or restrain the government, make policies, justify or oppose them. Political parties fulfill these needs that every representative government has.

QUESTION: 11

On what ideologies does the Indian National Congress rest ?

Solution:
  • Indian parliament is based on the ideology of secularism.
  • Secularism is an ideology that makes the state free of religious connections. 
  • In such states, there is no religious authority and people live freely according to their religion. 
  • In a secular state, all people belonging to different religions and ethnicity live under free rule.
     
QUESTION: 12

The main base of BSP is in: 

Solution:
QUESTION: 13

Which of these is the challenge faced by political party ?

Solution:
QUESTION: 14

Which out of the following is a feature of 'Partisanship' ? 

Solution:
QUESTION: 15

Who is the founder of the Bahujan Samaj Party (BSP) ?

Solution:
QUESTION: 16

Which political leader owns a football club called AC Milan and a bank ? 

Solution:

Silvio Berlusconi is an Italian media tycoon and politician who has served as Prime Minister of Italy in four governments. Berlusconi is the controlling shareholder of Mediaset and owned the Italian football club A.C. Milan from 1986 to 2017.

QUESTION: 17

System with one party is known as ?

Solution:
A multi-party system is a system in which multiple political parties across the political spectrum run for national election, and all have the capacity to gain control of government offices , separately or in coalition. Apart from one-party-dominant and two-party systems, multi-party systems tend to be more common in parliamentary systems than presidential systems and far more common in countries that use proportional representation compared to countries that use first-past-the-post elections.

First-past-the-post requires concentrated areas of support for large representation in the legislature whereas proportional representation better reflects the range of a population's views. Proportional systems have multi-member districts with more than one representative elected from a given district to the same legislative body, and thus a greater number of viable parties. Duverger's Law states that the number of viable political parties is one plus the number of seats in a district.
QUESTION: 18

System of two parties is known as ?

Solution:

C is the correct option.In politics, a two-party system is a party system in which two major political parties dominate the political landscape.

QUESTION: 19

Which of these countries have Bi-party system ?

Solution:
QUESTION: 20

The Bhartiya Janta Party (BJP) came to power in 1998 as the leader of: 

Solution:
QUESTION: 21

Whom do political parties have to register themselves ? 

Solution:
QUESTION: 22

What is the political election symbol of congress party ?

Solution:

Hand:

One singular hand represents the right of just one Family on the party ! Rest of the party members represent the hindlimbs.

A symbol of blessing corrupt dealings ! Khao aur Khaate Jao , party's blessings always.

A symbol of stopping any party member from raising against the dynasty ! Don't raise your voice against the Ghandhis, they are the numero uno elements of Congress.

Finally, the Hand represents a possible slap across the face of Development and Progress of the Nation.

A hand can be greased easily! Congress party proved it, in its 10 years tenure of UPA.

QUESTION: 23

UPA stands for-

Solution:
QUESTION: 24

Which of these is not a National Party ? 

Solution:

The Shiromani Akali Dal (SAD) is an right-wing Sikh-centric state political party in Punjab, India.

QUESTION: 25

Who is a 'Partisan' ? 

Solution:

B is the correct option.A partisan is a committed member of a political party or army. In multi-party systems, the term is used for politicians who strongly support their party's policies and are reluctant to compromise with their political opponents. STAUNCH means a committed party member.

QUESTION: 26

What is meant by 'Defection' ? 

Solution: Defection is an act of changing party allegiance from the party on which a person got elected (to a Legislative body) to a different party. Earlier it has been an important cause for the formation as well as fall of government. MLAs and MPs were indulging in defection in order to become ministers or for cash rewards. Later on the Constitution was amended and defection has been banned by passing ‘Anti Defection Law’.
QUESTION: 27

When was the Indian National Congress founded ?

Solution:
QUESTION: 28

When was the Bhartiya Janta Party founded ? 

Solution:
QUESTION: 29

‘Lotus’ is a political symbol of which party ? 

Solution:

Everyone knows that the Lotus is the symbol of Bharatiya Janata Party there is no need to study it from book of 9th or 10th class. as a Prime Minister Mr Narendra Modi belongs to this party and everybody knows about it

QUESTION: 30

In which state does NCP have a major support ?

Solution:

The Congress party won only one seat in the state whereas the NCP won five seats from its stronghold of western Maharashtra. In November 2019 after a month of political drama, the NCP came back into power at the state level as part of a coalition formed between Shiv Sena, the Congress and NCP.

Related tests