Test: Pollination


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Pollination


Description
This mock test of Test: Pollination for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Pollination (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pollination quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Pollination exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pollination extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Anemophily type of pollination is found in

Solution:
  • Anemophily is the pollination by wind.
  • Anemophilous plants are characterized by small flowers, pollens present in large number which are small, dry and light in weight, number of ovules generally reduced in ovary, feathery or brushy stigma to recieve the pollen. All these features are shown by coconut flower.
  • In Val/isneria pollination occurs outside water called epihydrophily. Callistemon (Bottle brush) is pollinated by birds and is an example of ornithophily.
  • Salvia is insect pollinated and is an example of entomophily.
QUESTION: 2

In some plants, the anthers and stigma grow and mature at the same time. This phenomenon is called

Solution:

Homogamy refers to the maturation of male and female reproductive organs at the same time, which is also known as simultaneous or synchronous hermaphroditism and is the antonym of dichogamy.

QUESTION: 3

When pollen is transferred from the anther of one flower to the stigma of another flower of the same plant, pollination is referred to

Solution:

In self-pollinating plants, there is less dependence on the external factors to cause pollination. These plants depend on wind or other smaller insects that visit the flower regularly. In self- pollinating flowers, the anthers, and stigma are of similar lengths to facilitate the transfer of pollen. Self -pollination can be further divided into two types:

Autogamy– In this type of self-pollination, the pollen is transferred from the anthers of one flower to the stigma of the same flower.

Geitonogamy– In this type of self- pollination, the anthers are transferred from the anthers of one flower to the stigma of another flower but on the same plant.

QUESTION: 4

In which of the following is pollination autogamous?

Solution:

Cleistogamy is autogamous pollination. In pollination and fertilization occur in unopened flower bud, it is known as cleistogamy. It ensures self-pollination and prevents cross-pollination.

QUESTION: 5

Intine of pollen grain composed of​

Solution:

Most pollen walls are composed of two major distinct layers: the exine, accumulated primarily by sporopollenin, and the intine, mainly composed of pectin and cellulose. In addition, different protein and lipid-rich materials form a pollen coat (tryphine) anchor on the exine.

QUESTION: 6

Chiropterophily means

Solution:

Bat pollination is called chiropterophily. Bat-pollinated flowers tend to be large and showy, white or light coloured, open at night and have strong musty odours. They are often large and bell-shaped or a ball of stamens. Flowers are typically borne away from the trunk or other obstructions.

QUESTION: 7

Pick the odd one out

Solution:

Porogamy- entry of pollen tube from micropylar end.

Mesogamy - entry of pollen tube from middle(integuments).

Chalazogamy - entry of pollen tube from chalazal end allogamy is a type of pollination in which the fertilization of a flower by pollen happens from another flower, especially one on a different plant.

Allogamy- The fertilization of a flower by pollen from another flower, especially one on a different plant.

QUESTION: 8

The type of pollination that brings genetically different types of pollen grains to the stigma of a plant is

Solution:

• Xenogamy is the cross pollination between the flowers of different plants. It produces hererozygosity because two genetically different parents are involved.
• Geitonogamy is a type of self pollination in which pollen are transferred from the anther of one flower to the stigma of another flower of the same plant.
• Chasmogamy is the condition in which bisexual flowers have exposed anthers and stigma. Both self pollination and cross pollination can occur in these flowers.
• Autogamy is a type of self pollination in which pollen are transferred from the anther to the stigma of the same flower.
Thus, it's xenogamy that can bring genetically different pollen grains to the stigma of a plant. So, the correct answer is B.

QUESTION: 9

Which one of the following character causes cross pollination

Solution:
  • In cleistogamy and homogamy, the male and female are present in the same plant and ripens at same time so self pollination is the most possible.
  • But in dichogamy,the male and female organs are present in the same plant but ripening of male and female parts happens at a different time and self pollination is prevented. So, cross pollination is the only way for pollination.
QUESTION: 10

Wind pollination is common in

Solution:

Wind pollination is common in grasses. Grasses produce large amount of pollen which by the help of wind reach to opposite sex for reproduction.

Similar Content

Related tests