Test: Population Forecasting


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Population Forecasting


Description
This mock test of Test: Population Forecasting for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Population Forecasting (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Population Forecasting quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Population Forecasting exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Population Forecasting extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 In which method of population forecasting, increase in population from decade to decade is assumed constant?

Solution:

Explanation: In the arithmetic increase method, Dp/dt = K where Dp/dt = rate of change of population and K is a constant. So, the increase in the population from decade to decade is assumed constant.

QUESTION: 2

What is the expression used for population forecasting by the arithmetical increase method?

Solution:

Explanation: The expression of the arithmetical increase method is given by PO+n*x, where PO is the present population, x is the average of the population increase in known decade and n is the number of decades.

QUESTION: 3

In which method of population forecast, percentage increase in population from decade to decade is assumed constant?

Solution:

Explanation: In the geometrical increase method, percentage increase in population from decade to decade is assumed constant. Percentage increase in population is found from a population of 3 or 4 decades and then its average is found.

QUESTION: 4

What is the expression used for population forecasting by the geometrical increase method?

Solution:

Explanation: The expression of geometrical increase method is given by PO (1 + R/100) n
where PO is the present population, R is the average percentage growth rate per decade and n is the number of decades.

QUESTION: 5

Which method of population forecast combines both arithmetical increase and geometrical increase method?

Solution:

Explanation: In the incremental increase method, the population for the next decade is found by adding to the present population, the average increase plus the average incremental increase per decade, hence combines both arithmetical and geometrical methods.

QUESTION: 6

What is the expression used for population forecasting by the incremental increase method?

Solution:

Explanation: The expression of the incremental increase method is given by PO + n*x + (n (n+1) /2) *y where PO is the present population, x is the average of the population increase in known decade, y is the average of incremental increase and n is the number of decades.

QUESTION: 7

Logistic method is also called as _______

Solution:

Explanation: Logistic method is also called a decreased rate of growth method. In this method, the percentage increase in growth rate and then the percentage decrease in growth rate are founded where all populations grow according to the logistic curve.

QUESTION: 8

Consider the following statements
1. The arithmetical increase method is suitable for new cities
2. The decreasing growth rate method is used where the rate of growth shows a downward pattern
3. The geometrical increase method is used for older cities
Which of the following above statements is/are correct?

Solution:

Explanation: Arithmetical increase method is suitable for older cities, whereas a geometrical increase method is suitable for new cities.

QUESTION: 9

Which method is suitable if the growth rate is decreasing and population is reaching towards saturation?

Solution:

Explanation: In decreased rate of growth method, growth rate is decreasing and population is reaching towards saturation and is only valid when growth rate shows a downward pattern.

QUESTION: 10

Which method of population forecast is suitable when extension is required for small duration and past record is available for long duration?

Solution:

Explanation: In the graphical extension method, a curve is drawn between population and time up to the present period, then the curve is extended from present to the future decade and the population is approximately determined from the extended part of the curve.

Related tests