Test: Pre Fertilisation: Structures & Events


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Pre Fertilisation: Structures & Events


Description
This mock test of Test: Pre Fertilisation: Structures & Events for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Pre Fertilisation: Structures & Events (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pre Fertilisation: Structures & Events quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Pre Fertilisation: Structures & Events exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pre Fertilisation: Structures & Events extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Sporopollenin an organic material is present in:

Solution:
  • The exine of the pollen grain is made of sporopollenin. Sporopollenin is one of the most resistant organic compounds.
  • It can withstand high temperature, strong acids, and alkalis and cannot be degraded by any of the known enzymes.
  • Hence, it acts as a shield and protects the pollen grain from getting damaged.

Structure of pollen grain:

QUESTION: 2

The female gametophyte in angiosperm is:

Solution:

Embryo sac: The female gametophyte of flowering plants, which produces the two female gametes – the egg cell and central cell – for double-fertilization by the two sperm cells of the male gametophyte (pollen grain).
Draw a labelled diagram of the mature embryo sac of angiosperms.

QUESTION: 3

What is the function of germ pore?

Solution:
  • The germ pores are apertures in the exine layer of the pollen grain where the sporopollenin is absent.
  • The pollen grain a thin-walled area through which the germ tube (or) pollen tube emerges on germination.
  • It helps to the formation of the pollen tube and releases the male gamete during fertilization.
QUESTION: 4

Male gametes in angiosperms are formed by the division of:

Solution:

Generative cell which is a cell of the male gemetophyte or pollen grain in seed plants that divides to give rise directly or indirectly two sperms.

QUESTION: 5

Embryo sac represents: 

Solution:
  • Megaspores are produced by meiosis in the megaspore mother cells. Megaspore then develops into a female gametophyte or embryo sac.
  • Megagametophyte or the female gametophyte is the embryo sac that develops from the megaspore through megagametogenesis.
  • Megasporangium is a structure that along with its protective coverings forms the ovule.
  • The female gamete is the egg cell which upon fusion with the male gamete forms a diploid zygote.

Hence, embryo sac represents megagametophyte.

QUESTION: 6

Starting from the innermost part, the correct sequence of parts in an ovule are:

Solution:

Starting from the innermost part, the correct sequence of parts in an ovule is egg, Embryosac,  nucellus, integument. This sequence can be seen in following
Draw a neat labelled diagram of a mature anatropous ovule before  fertilization.
  A diagrammatic view of an ovule 

QUESTION: 7

In angiosperms, functional megaspore develops into:

Solution:

In angiosperms or flowering plants, the megasporocyte produces a megaspore that develops into an embryo sac through two distinct processes. 

  • Megasporogenesis: formation of the megaspore in the nucellus, or megasporangium.
  • Megagametogenesis: development of the megaspore into the embryo sac, or megagametophyte.
QUESTION: 8

Filiform apparatus is a characteristic feature of:

Solution:

A synergid cell wall forms a highly thickened structure called the filiform apparatus at the micropylar end consisting of numerous finger-like projections into synergid cytoplasm. These synergid cells are necessary for pollen tube guidance in the ovule.

QUESTION: 9

From among the sets of terms given below, identify those that are associated with the gynoecium.

Solution:
  • The gynoecium represents the female reproductive part of the flower and consists of pistil.
  • Each pistil has three parts, i.e., stigma, style and ovary. Inside the ovarian cavity, the placenta is located. Arising from the placenta there are the mega sporangia, commonly called ovules.
  • The functional megaspore undergoing the meiotic division develops into the female gametophyte or embryo sac.
  • In option 'b' thalamus is not a part of gynoecium. Thalamus is the part of flower which form the base on which all the floral whorls rest upon, it is not associated with gynoecium.
  • In option 'c' tapetum is not a part of gynoecium. Tapetum is the inner most nutritive layer or microsporangium.
  • In option 'd' stamens not a part of gynoecium. Stamen is male reproductive part (androecium) of plant. Therefore, the other options are wrong. 
QUESTION: 10

Cucurbits and coconuts are examples of _______.

Solution:

A plant having both reproductive organs in the same plant is known as monoecious plants. It may also be known as homothallic conditions. Dioecious plants are those which have only one reproductive organ, also known as unisexual plants. Another word for dioecious plants is heterothallic.

Related tests