Test: Pregnancy and Embryonic Development (NCERT)


15 Questions MCQ Test NCERTs for NEET: Textbooks, Tests & Solutions | Test: Pregnancy and Embryonic Development (NCERT)


Description
Attempt Test: Pregnancy and Embryonic Development (NCERT) | 15 questions in 15 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET: Textbooks, Tests & Solutions for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In a normal pregnant woman, the amount of total gonadotropin activity was assessed. The result expected was.

Solution:

Placenta acts as an endocrine gland during pregnancy and produces several hormones including human chorionic gonadotropin (hCG), estrogen, progesterone, etc. hCG stimulates the corpus luteum to secrete progesterone.

QUESTION: 2

Identify the correctly matched pair/pairs of the germ layers and their derivatives

A. Ectoderm-Epidermis
B. Endoderm-Dermis
C. Mesoderm-Muscles
D. Mesoderm-Notochord
E. Endoderm-Enamel of teeth

Solution:

QUESTION: 3

Which of the following hormones is not a secretion product of human placenta?

Solution:

Prolactin is secreted by the anterior lobe of pituitary gland. After parturition, secretion and storage of milk in mammary glands is under the influence of this hormone.

QUESTION: 4

Fill in the blanks in the given statement and select the correct option.
A. The developmental stage of an animal passed in the mother's womb is called  (i) .
B. The outer layer of blastula is called  (ii) . It does not take part in the formation of  (iii) .
C.  (iv)  is the first germ layer formed from the inner cell mass by differentiation.

Solution:
QUESTION: 5

hCG, hPL and relaxin are produced in women

Solution:

During pregnancy, placenta acts as an endocrine gland and secretes some hormones such as estrogen, progesterone, human chorionic gonadotropin (hCG), human placental lactogen (hPL), chorionic thyrotropin, chorionic corticotropin and relaxin.

QUESTION: 6

Fetus gets nourishment and oxygen through

Solution:

Placenta is an intimate connection between the fetus and uterine wall of the mother to exchange the materials. Food materials and oxygen pass from the mother's blood into the fetal blood and fetal excretory products diffuse into maternal blood through placenta.

QUESTION: 7

Identify the labelled parts A−D in the given figure of human foetus within the uterus.

Solution:
QUESTION: 8

The main function of trophoectoderm in mammalian embryo is

Solution:

During embryonic development, the blastocyst formed consists of an outer envelope of cells called the trophoblast and the inner cell mass. The cells of trophoblast form chorion and amnion and hence part of placenta.

QUESTION: 9

Gastrula is the embryonic stage in which

Solution:

Transformation of the blastocyst into gastrula with primary germ layers by rearrangement of the cells is called gastrulation. In all the triploblastic animals three germ layers-ectoderm, mesoderm and endoderm are formed by characteristic morphogenetic movements.

QUESTION: 10

Urine test during pregnancy determines the presence

Solution:

During pregnancy, human chorionic gonadotropin hormone is released by trophoblastic cells which passes out in urine. Thus, if this hormone appears in urine test, it means the woman is pregnant. This hormone maintains the corpus luteum and stimulates it to secrete progesterone which is required for the maintenance of the uterus.

QUESTION: 11

The early stage human embryot distinctly possesses 

Solution:

Early human embryo possesses a dorsal hollow nerve cord, a well developed notochord and a series of gill slits, which represent the fundamental chordate characters.

QUESTION: 12

Structure connecting the foetus to placeiita is

Solution:

Umbilical cord is a narrow. Tube like structure that connects the fetus to the placenta. Through this tube, nutrients and oxygen are supplied from the mother to the baby and waste products are removed from the baby,.

QUESTION: 13

During the development of embryo, which of the following occurs first?

Solution:

After fertilisation, the zygote undergoes the process of cleavage to form a number of cells which ultimately undergo the process of differentiation and then form tissues, organ and lastly organ systems.

QUESTION: 14

Select the option that correctly fills up the blanks in the given paragraph.

After one month of pregnancy, the embryo's (i) is formed. By the end of the (ii) month of pregnancy, the fetus develops limbs and digits. By the end of (iii). most of the major organ systems are formed, for example, the limbs and external genital organs are well-developed. By the end of (iv). the body is covered with fine hair, eye-lids separate, and eyelashes are formed.

Solution:
QUESTION: 15

Vertebral column is derived from

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code