Test: Primary & Secondary Metabolites


10 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Primary & Secondary Metabolites


Description
This mock test of Test: Primary & Secondary Metabolites for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Primary & Secondary Metabolites (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Primary & Secondary Metabolites quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Primary & Secondary Metabolites exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Primary & Secondary Metabolites extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Metabolic intermediates found in living system which are essential for growth and life is called___________

Solution:

Primary metabolites are the essential metabolic intermediates of the plants which help in the growth and development of the plant.

QUESTION: 2

Select the odd one out from the following

Solution:

Alkaloids are secondary metabolites, where as rest are primary metabolites

QUESTION: 3

The most abundant component of a cell is

Solution:

The Molecular Composition of CellsCells are composed of water, inorganic ions, and carbon-containing (organic) molecules. Water is the most abundant molecule in cells, accounting for 70% or more of total cell mass.

QUESTION: 4

Which of the following secondary metabolites is wrongly matched?

Solution:

Pigments - Carotenoids,Anthocyanins
Toxins - Abrin, Ricin
Polymeric substance - Rubber, Gums
Alkaloids - Morphine, Codeine.

QUESTION: 5

Which of the following are the most diverse molecules of a cell?

Solution:

Four major classes of macromolecules may be identified, these are proteins, polysaccharides, lipids, and nucleic acids. Out of all macromolecules found in the cell, the proteins are most chemically and physically diverse. 

QUESTION: 6

Joining of repeating units to form a macromolecule is called

Solution:
QUESTION: 7

The naturally occurring form of amino acid in proteins

Solution:

Only L-amino acids are building blocks of proteins.
The amino acids are all chiral, with the exception of glycine, whose side chain is H. As with lipids, biochemists use the L and D nomenclature. All naturally occurring proteins from all living organisms consist of L amino acids. The absolute stereochemistry is related to L-glyceraldehyde.

QUESTION: 8

Which of the following biomolecules are not strictly macromolecules?

Solution:

Macromolecules are giant molecules that are produced by the bonding of smaller molecules. Carbohydrates, lipids, proteins and nucleic acids are all considered to be macromolecules. 
A polysaccharide is one type of macromolecule made up of monosaccharides like glucose and fructose. 

QUESTION: 9

Which of the following does a protein yield on hydrolysis?

Solution:
QUESTION: 10

Which one of the following is wrongly matched?

Solution:

An enzyme is a substance produced by a living organism which acts as a catalyst to bring about a specific biochemical reaction. Whereas, Lipopolysaccharides (LPS), also known as lipoglycans and endotoxins, are large molecules consisting of a lipid and a polysaccharide composed of O-antigen, outer core and inner core joined by a covalent bond; they are found in the outer membrane of Gram-negative bacteria.

Related tests