Test: Print Culture & Modern World - 3


30 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Print Culture & Modern World - 3


Description
This mock test of Test: Print Culture & Modern World - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Print Culture & Modern World - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Print Culture & Modern World - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Print Culture & Modern World - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Print Culture & Modern World - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Metal frames in which types are laid and the text composed is known as:

Solution:

Galley is the metal frame in which types are laid and the text composed.

QUESTION: 2

Print technology of China was brought to Italy by the great explorer.

Solution:

Marco Polo was a great explorer of Italy who stayed many years in China. Marco Polo returned back to Italy in 1295. The earliest kind of woodblock printing technology was developed in China. Marco Polo brought this knowledge back with him in Italy..

QUESTION: 3

An annual publication giving astronomical data was known as?

Solution:

Almanac: An annual publication giving astronomical data, information about the movements of the sun and moon, timing of full tides and eclipses, and much else that was of importance in the everyday life of the people.

QUESTION: 4

Penny magazines were especially published for ?

Solution:

Penny Magazines were the illustrated magazines which the working class and women read extensively in 19th Century Britain.

QUESTION: 5

In 1878 the Vernacular Press Act was modelled on the ?

Solution:

In 1878, the Vernacular Press Act was passed, modelled on the Irish Press Laws. It provided the government with extensive rights to censor reports and editorials in the vernacular press.

QUESTION: 6

What was Gutenberg’s first printed book?

Solution:

The Gutenberg Bible (also known as the 42-line Bible, the Mazarin Bible or the B42) was the first major book printed using mass-produced movable metal type in Europe. It marked the start of the "Gutenberg Revolution" and the age of the printed book in the West.

QUESTION: 7

Who wrote 95 theses? 

Solution:

The Ninety-five Theses or Disputation on the Power of Indulgences are a list of propositions for an academic disputation written in 1517 by Martin Luther, professor of moral theology at the University of Wittenberg, Germany, that started the Reformation, a schism in the Catholic Church which profoundly changed Europe.Acting on this belief, he wrote the “Disputation on the Power and Efficacy of Indulgences,” also known as “The 95 Theses,” a list of questions and propositions for debate. Popular legend has it that on October 31, 1517 Luther defiantly nailed a copy of his 95 Theses to the door of the Wittenberg Castle church. 

QUESTION: 8

The Portuguese introduced the printing press in ?

Solution:

The art of printing first entered India through Goa. In a letter to St. Ignatius of Loyola, dated 30 April 1556, Father Gasper Caleza speaks of a ship carrying a printing press setting sail for Abyssinia from Portugal, with the purpose of helping missionary work in Abyssinia.

QUESTION: 9

What were ‘Penny Chapbooks’? 

Solution:

The answer is option (A). Penny Chapbooks were carried by petty pedlars known as chapmen in England. These books were sold for a penny, so that even the poor could buy them.

QUESTION: 10

Rashsundari Debi wrote the autobiography:

Solution:

Rashsundari Debi was born in West Bengal and the first Indian woman to write an autobiography and the first Bengali to write an autobiography. Aamar Jiban (My Life), her autobiography, was published in 1876.

QUESTION: 11

The newspaper Shamsul Akhbar was published in ?

Solution:

The newspaper Shamsul Akhbar was published in Persian Language. This newspaper was published in 1823 founded by Mani Ram Thakur, and Mathur Mohan.

QUESTION: 12

The Book Gulamgiri dealt with—

Solution:

Mahatma Jotiba Phule's Gulamgiri is considered one of the first tracts against the caste system. Published in 1885, it critiques the institution of caste through a 16-part essay and four poetic compositions, and it is written in the form of a dialogue between Jotiba, and a character he calls Dhondiba.

QUESTION: 13

Name the paper started by Bal Gangadhar Tilak ?

Solution:

Kesari is a Marathi newspaperwhich was founded in 1881 by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak, a prominent leader of the Indian Independence movement.

QUESTION: 14

The oldest Japanese book Diamond Sutra was printed in ?

Solution:

This gorgeous woodblock print is the front "page" of the oldest surviving print manuscript in the world. This Chinese version of the Buddhist "Diamond Sutra" was printed in northern China in 868. On May 11, 868, publishers in northern China printed the Diamond Sutra, which survives as the oldest dated, printed book.

QUESTION: 15

Who wrote ‘Amar Jiban’?

Solution:

 Aamar Jiban, published in 1876, is the name of Rassundari Devi's autobiography and is the first autobiography written by an Indian woman and also the first written by any Bengali female. It tells us about the status of women in the 19th century Indian society.

QUESTION: 16

The earliest kind of print technology was first developed in ?

Solution:
QUESTION: 17

Who introduced the printing press in India? 

Solution:

The art of printing first entered India through Goa. In a letter to St. Ignatius of Loyola, dated 30 April 1556, Father Gasper Caleza speaks of a ship carrying a printing press setting sail for Abyssinia from Portugal, with the purpose of helping missionary work in Abyssinia.

QUESTION: 18

Which is the oldest printed book of Japan?

Solution:
QUESTION: 19

Who said, “Printing is the ultimate gift of god and the greatest one.”

Solution:

Martin Luther remarked “Printing is the ultimate gift of God and the greatest one. Martin Luther was highly critical of the excesses of the Roman Catholic Church. He wanted people to know about these excesses.

QUESTION: 20

The first Indian to publish a newspaper was ?

Solution:

The first Indian to publish a newspaper was Gangadhar Bhattacharya who brought out in English. In 1818 Digdarshan was started as the first Bengali weekly by Marshman from Srirampore. On December 4th 1821 Raja Ram Mohan Roy started Samvad Kaumudi and Persian weekly Mirat-ul-Akhbar in 1822.

QUESTION: 21

Protestant Reformation movement is related to the religion ?

Solution:
QUESTION: 22

A liberal colonial officer who formulated new rules to restore the freedom of the press in India was ?

Solution:

Thomas Macaulay was the liberal colonial officer who formulated new rules to restore the freedom of the press in India. The new Governor General Lord Metcalf, the successor of Bentink came to power in 1835. Like Bentink, he was a liberal and held strong views in favour of freedom of the press. When appointed, he invited Lord Macaulay, the renowned liberal scholar, historian and politician, who was then the legislative member of the Supreme Council, to draft a Press Act presumably to be incorporated into the code which was being drafted by the Law Commission. Macaulay, who favoured the new act, pointed out that the existing licensing regulations were wrong and the press in India should be free. 

QUESTION: 23

The Grimm brothers of Germany published ?

Solution:

The Brothers Grimm (die Brüder Grimm or die Gebrüder Grimm), Jacob Ludwig Karl (1785–1863) and Wilhelm Carl (1786–1859), were German academics, philologists, cultural researchers, lexicographers and authors who together collected and published folklore during the 19th century. They were among the first and best-known collectors of German and European folk tales, and popularized traditional oral tale types such as "Cinderella" ("Aschenputtel"), "The Frog Prince" ("Der Froschkönig"), "The Goose-Girl" ("Die Gänsemagd"), "Hansel and Gretel" ("Hänsel und Gretel"), "Rapunzel", "Rumpelstiltskin" ("Rumpelstilzchen"), "Sleeping Beauty" ("Dornröschen"), and "Snow White" ("Schneewittchen").

QUESTION: 24

The book Chotte Aur Bade Ka Sawal is about the topic of ?

Solution:

It is about the discussion on the caste system written by kailash baba In his kanpur mill working as a worker this writing was based on the differences of the caste system

QUESTION: 25

Who wrote ‘My childhood My university’. 

Solution:

My childhood My university’ is written by Maxim Gorky.Alexei Maximovich Peshkov, primarily known as Maxim Gorky, was a Russian and Soviet writer, a founder of the socialist realism literary method, and a political activist. He was also a five-time nominee for the Nobel Prize in Literature.

QUESTION: 26

Which of the following travellers brought back the art of wood block painting to Italy? 

Solution:
QUESTION: 27

What is calligraphy?

Solution:
QUESTION: 28

Who authored ‘Gita Govinda’?

Solution:

The Gita Govinda is a work composed by the 12th-century Indian poet, Jayadeva. It describes the relationship between Krishna and the gopis of Vrindavana, and in particular one gopi named Radha. The Gita Govinda is organized into twelve chapters.

QUESTION: 29

Printing Press first came to India with—

Solution:

The art of printing first entered India through Goa. In a letter to St. Ignatius of Loyola, dated 30 April 1556, Father Gasper Caleza speaks of a ship carrying a printing press setting sail for Abyssinia from Portugal, with the purpose of helping missionary work in Abyssinia.

QUESTION: 30

When was the Vernacular press act passed?

Solution: