Test: Prokaryotic Cells


10 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Prokaryotic Cells


Description
This mock test of Test: Prokaryotic Cells for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Prokaryotic Cells (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Prokaryotic Cells quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Prokaryotic Cells exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Prokaryotic Cells extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which cell organelle is present in both prokaryotic and eukaryotic cells?

Solution:
  • Prokaryotes and eukaryotes are the two different types of cells. 
  • Eukaryotic cells contain membrane-bound organelles, such as the nucleus, endoplasmic reticulum, mitochondria while prokaryotic cells do not but the ribosome is the only organelle that can be seen in both prokaryotic and eukaryotic cells. 
  • Prokaryotic and eukaryotic ribosomes perform the same functions that is protein synthesis, however, eukaryotic ribosomes are much larger than prokaryotic ones.
QUESTION: 2

Which of the following is a prokaryote?

Solution:

Prokaryotic cells are cells that do not have a true nucleus or most other cell organelles. Organisms that have prokaryotic cells are unicellular and called prokaryotes. Bacteria and archaea are prokaryotes.

QUESTION: 3

Nuclear membrane is absent in:

Solution:

Nostoc is a prokaryote. Prokaryotic cells lack membrane bound organelles and well organized nucleus, that is nuclear envelope is absent in these cells.

QUESTION: 4

The prokaryotic cells are characterised by:

Solution:

Prokaryotes lack nucleus. In prokaryotes DNA is present as nucleoid. Prokaryotes lack membrane bound organelles.

QUESTION: 5

Eukaryotic cells are different from prokaryotic cells in having:

Solution:

The distinction is that eukaryotic cells have a "true" nucleus containing their DNA, whereas prokaryotic cells do not have a nucleus.

QUESTION: 6

Protoplasm found inside the nucleus is known as

Solution:

Similar to the cytoplasm of a cell (protoplasm), the nucleus contains 'nucleoplasm' (nucleus sap) or karyoplasm. The nucleoplasm is one of the types of protoplasm, and it is enveloped by the nuclear membrane or nuclear envelope. The nucleoplasm includes the chromosomes and nucleoli.

QUESTION: 7

Organisms which lack mitosis division and use binary fission method for cell division are known as

Solution:

As in prokaryotes, centrioles are absent and centrioles play an important part in mitosis during spindle fibre formation. so mitosis is not seen in them, thus they use binary fission.

QUESTION: 8

The largest subunit of prokaryotic ribosomes is:

Solution:

50S, roughly equivalent to the 60S ribosomal subunit in eukaryotic cells, is the larger subunit of the 70S ribosome of prokaryotes. The 50S subunit is primarily composed of proteins but also contains single-stranded RNA known as ribosomal RNA (rRNA).

QUESTION: 9

In eubacteria, a cellular component which resembles a eukaryotic cell is

Solution:

The plasma membrane of eubacteria resembles that of the eukaryotic cell. It is made of phospholipid, protein and some amount of polysaccharides. However, it lacks sterol, the characteristic of the eukaryotic cell membrane. Instead, there is sterol like hopanoid.

QUESTION: 10

Glycocalyx is associated with ___________

Solution:
  • Glycocalyx or pericellular matrix is a carbohydrate-enriched coating of glycoprotein and a glycolipid that covers the cell membranes of a few bacteria, epithelial cells and other cells. 
  • It is mainly used in the recognition of the cell and also regulates the endothelial vascular tissues.

    The prokaryotic cell envelope consists of a three-layered structure – the outermost glycocalyx, followed by a cell wall and then the plasma membrane.

So, the correct answer is 'Plasma membrane'.

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests