Test: Proteins & Structure of Proteins


10 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Proteins & Structure of Proteins


Description
This mock test of Test: Proteins & Structure of Proteins for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Proteins & Structure of Proteins (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Proteins & Structure of Proteins quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Proteins & Structure of Proteins exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Proteins & Structure of Proteins extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one is a fibrous protein?

Solution:

A fibrous protein is a thread like which may occur singly or in groups. They are tough, non-enzymatic and structural proteins. It is insoluble in water e.g., Keratin. Some fibrous protein is contractile protein found in myosin of muscles and connective tissue (tendons, bones, and cartilage) are collagen. Thus, the correct option is A.

QUESTION: 2

Enormous diversity of protein molecules is due to

Solution:

Proteins are building blocks of the body. The proteins are made up of amino acids. The amino acids are linked together by peptide bonds to form a protein. The amino acids consist of amine group made up of nitrogen and hydrogen and the carboxyl group at the end and a side chain of R group which is specific to a particular amino acid. This specific group brings a variability to the proteins. If R group is H it is glycine while if it is CH2 it is alanine. The sequence of amino acids determines the protein. 

QUESTION: 3

An enzyme/protein is formed by chemically bonding together

Solution:
QUESTION: 4

Proteins perform many physiological functions. For example, some function as enzymes. Which one of the following represents an additional function which some proteins discharge?

Solution:

Hormones are chemical substances which are released in the body for regulation and metabolism in cells.

Many hormones such as insulin and parathormone are proteinic in nature.

QUESTION: 5

A protein which lacks a metal is

Solution:

Glycoproteins are proteins which contain oligosaccharide chains (glycans) covalently attached to amino acid side-chains. The carbohydrate is attached to the protein in a cotranslational or posttranslational modification. This process is known as glycosylation. Secreted extracellular proteins are often glycosylated.

QUESTION: 6

Which of the following is not a conjugated protein?

Solution:

A conjugated protein is a protein that functions in interaction with other (non-polypeptide) chemical groups attached by covalent bonding or weak interactions. Many proteins contain only amino acids and no other chemical groups, and they are called simple proteins.

QUESTION: 7

A homopolymer has only one type of building block called a monomer repeated ‘n’ number of times. A heteropolymer has more than one type of monomer. Proteins are heteropolymers made of amino acids. While a nucleic acid like DNA or RNA is made of only 4 types of nucleotide monomers, proteins are made of

Solution:

Amino acids joined by peptide bonds form proteins. Twenty types of amino acids are present in natural proteins.

QUESTION: 8

Nitrogen is an important component of

Solution:

Proteins are building blocks of the body. The proteins are made up of amino acids. The amino acids are linked together by peptide bonds to form a protein.The amino acids consists of amine group made up of nitrogen and hydrogen and the carboxyl group at the end and a side chain of R group which is specific to a particular amino acid. The amine group (NH2) is made up of nitrogen and hydrogen.

So, the correct answer is option D.

QUESTION: 9

__________ is a globular protein of 6 kDa consisting of 51 amino acids arranged in 2 polypeptide chains held together by a disulphide bridge

Solution:

Human insulin is a peptide hormone composed of 51 ammo acids and has a molecular weight of 5805 Da.(∼6 Kda). In this molecule, there are two polypeptide chains (A and B) held together by disulphide bridge.

QUESTION: 10

A functional protein is

Solution:

Most enzymes are proteins and therefore their function is specific to their structure. Enzymes function as a catalyst to increase the rate of virtually all the chemical reactions that take place in a living system. It is the same with enzymes and substrates.