Test: Punctuation- 1


10 Questions MCQ Test English Grammar for Class 6 | Test: Punctuation- 1


Description
Attempt Test: Punctuation- 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study English Grammar for Class 6 for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Choose the option that best corrects the underlined word.

Q. Have you ever seen a rainbow?

Solution:

To signify that the statement is a direct question, we use a question mark at the end of the sentence. Hence, the correct answer is D) No Change.

QUESTION: 2

Identify the sentence that has been punctuated correctly. 

Solution:

According to general rule, the possessive of a singular noun (here, 'country' and 'Bristol') is formed by adding an apostrophe (') and s. Only an apostrophe is used for nouns that are singular but have a final word in plural and end with an s. 
Thus, by applying the rules of using apostrophe and eliminating the incorrect options, the correct answer must be Option C.

QUESTION: 3

Choose the option that best corrects the underlined word.

Q. Oh? You have surprised me with this birthday cake.

Solution:

Exclamation marks are used after interjections, or after sentences that express a strong emotion such as surprise, astonishment, etc. It may be used to end any exclamatory sentence to show emphasis. In the sentence given, 'Oh' is an interjection. Hence, the correct option is B) Oh!

QUESTION: 4

Among the following sentences, only one has all the apostrophes correctly placed. Select that correct sentence.

Solution:

Apostrophe is used to indicate possession. Apostrophe is used before 's' with singular nouns and after 's' with plural nouns. Here, 'buildings' is a plural noun and doors and windows belong to the buildings. Therefore, the correct use of apostrophe is: C) The two buildings' doors and windows were damaged in the blast. 

QUESTION: 5

Choose the right word/phrase that completes the sentence.

Q. Dear Mr. Rao, thank you for your support. _______ Sincerely, Ritu Pandey.

Solution:

Out of the four options, option D is correct. Possessive pronouns are those pronouns which show possession or ownership in a sentence. Apostrophe can be used to show that a letter or letter(s) is missing from a word. In the given sentence, apostrophe replaces the letter 'i', and the two words (Your and Is) are joined to make one. The given sentence shows possession. Thus, 'Yours' is the correct answer. 

QUESTION: 6

Choose the option that best corrects the underlined part.

Q. Stop. You are ruining the play!

Solution:

Exclamation marks are used after interjections, or after sentences that express a strong emotion such as surprise, astonishment, etc. It may be used to end any exclamatory sentence to show emphasis. In the sentence given, 'stop' is an interjection. Hence, the correct option is A) Stop!

QUESTION: 7

Choose the option that best corrects the sentence at the underlined point.

Q. I wonder who the new president of the organization is.

Solution:

According to general rule, a full stop should be placed at the end of a declarative or imperative sentence. A declarative sentence states a simple fact or argument whereas, an imperative sentence is one that gives a command.
The given sentence can be identified as a declarative sentence and a period should be used to mark an end. Thus, the correct answer is Option D, no change.
The other remaining options are incorrect. 
Option A - A question mark is used to mark an interrogative clause.
Option B - A comma is used to generate a pause in a sentence.
Option C - An exclamation mark is used to indicate strong feelings or high volume.

QUESTION: 8

Choose the option that best corrects the underlined words.

Q. The question is not whether Serena Williams will win a twenty-third Grand Slam title, but when.

Solution:

According to general rule, a question mark is used at the end of a direct sentence whereas, indirect sentences are ended with a period.
The given sentence is an indirect sentence, thus a period should be used to end the sentence.
Thus, the correct answer will be Option A, no change.
Option B and D are incorrect, because a comma is never used at the end of a sentence and an exclamation mark is used to  express strong feelings, high volume or for emphasis.

QUESTION: 9

Choose the option that best corrects the underlined word.

Q. "Forward march!" shouted the Sergeant.

Solution:

Exclamation marks are used after interjections, or after sentences that express a strong emotion such as surprise, astonishment, etc. It may be used to end any exclamatory sentence to show emphasis. In the sentence given, 'Forward march' is an interjection. Hence, the correct option is D) No Change.

QUESTION: 10

Select the best ellipsis/short answer in the affirmative in response to the following:

Q. Are you going to watch the film?

Solution:

Affirmative answers have the following structure: Yes, subject+auxiliary verb in the same tense as the question. Therefore Option A is correct. The rest of the options do not adhere to the rule, hence incorrect. 

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code