Test: Rapid Sand Filter


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Rapid Sand Filter


Description
This mock test of Test: Rapid Sand Filter for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Rapid Sand Filter (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Rapid Sand Filter quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Rapid Sand Filter exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Rapid Sand Filter extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The depth of an enclosed tank of a rapid sand filter lies in the range of ______

Solution:

Explanation: The depth of an enclosed tank of a rapid sand filter lies in the range of 2.5-3.5m and its surface area lies between 20-50m2.

QUESTION: 2

 The effective size of a rapid sand filter is ______

Solution:

Explanation: The effective size of a rapid sand filter lies in the range of 0.35-0.6mm and its common value is 0.45mm.

QUESTION: 3

The finer the suspended impurities to be removed,

Solution:

Explanation: The finer the suspended impurities to be removed, smaller will be the sand size in order to increase the surface area of sand grains in the sand bed.

QUESTION: 4

 What is the value of uniformity coefficient in a rapid sand filter?

Solution:

Explanation: The value of uniformity coefficient in a rapid sand filter lies between 1.2 and 1.7 and its common value is 1.5.

QUESTION: 5

 What is the effective size of Anthracite when used as a filter material?

Solution:

Explanation: The effective size of Anthracite when used as a filter material lies between 0.7-0.75mm and its uniformity coefficient is 1.75.

QUESTION: 6

Consider the following statement regarding depth of sand of the rapid gravity filter?
1. It should be checked against breakage of floc
2. The sand depth should lie between 100-200cm
3. The floc should be attached through the sand bed
Which of the above statement is/are correct?

Solution:

Explanation: Sand depth should be such that floc do not break through the sand bed and the depth of sand should vary between 60-90 cm.

QUESTION: 7

Which of the following statement is wrong regarding Anthracite?

Solution:

Explanation: Anthracite is a costlier filter material used in industrial filter which is more inert to hot caustic solutions than sand.

QUESTION: 8

The minimum depth of sand of a rapid sand filter is given by

Solution:

Explanation: The minimum depth of sand of a rapid sand filter is given by
Qd3h/l=B*29323, Where Q=filtration rate, d =sand size, H= head loss, l=depth of sand bed, B=break through index.

QUESTION: 9

The thickness of the base material of a rapid sand filter on which filter media are supported is

Solution:

Explanation: The base material of a rapid sand filter consists of 45-60 cm thick gravel bed which is laid in layers of 15 cm with finer topmost layer (2-6mm) and coarser bottom layer (20-50mm).

QUESTION: 10

In which type of under drainage system of rapid sand filter, laterals are provided with strainers?

Solution:

Explanation: In Perforated pipe system, laterals are provided with strainers. Strainers are made of brass or bronze and are in umbrella shape, having a small perforation. They distribute the wash water without jet action.

Similar Content

Related tests