Class 6  >  English Grammar for Class 6  >  Test: Reading Comprehension- 2 Download as PDF

Test: Reading Comprehension- 2


Test Description

15 Questions MCQ Test English Grammar for Class 6 | Test: Reading Comprehension- 2

Test: Reading Comprehension- 2 for Class 6 2022 is part of English Grammar for Class 6 preparation. The Test: Reading Comprehension- 2 questions and answers have been prepared according to the Class 6 exam syllabus.The Test: Reading Comprehension- 2 MCQs are made for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Reading Comprehension- 2 below.
Solutions of Test: Reading Comprehension- 2 questions in English are available as part of our English Grammar for Class 6 for Class 6 & Test: Reading Comprehension- 2 solutions in Hindi for English Grammar for Class 6 course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Attempt Test: Reading Comprehension- 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study English Grammar for Class 6 for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Test: Reading Comprehension- 2 - Question 1

Read the passage and answer the questions that follow. 

Here are a couple of generalizations about England that would be accepted by almost all observers. One is that the English are not gifted artistically. They are not as musical as the Germans or Italians. Painting and sculpture have never flourished in England as they have in France. Another is that as Europeans go, the English are not intellectual. They have a horror of abstract thought, they feel no need for any philosophy or systematic 'world-view'. Nor is this because they are 'practical', as they are so fond of claiming for themselves. One has only to look at their methods of town planning and water supply. Their obstinate clinging to everything that is out of date and a nuisance, a selling system that defies analysis and a system of weights and measures that is intelligible only to the compiler of arithmetic books, to see how little they care about mere efficiency. But they have a certain power of acting without taking thought. Their word-famed hypocrisy - their double-faced attitude towards the Empire, for instance - is bound up with this. Also, in moments of supreme crisis, the whole nation can suddenly draw together and act upon a species of instinct, really a code of conduct which is understood almost by everyone, though never formulated.

Q. 'Horror of abstract thought' means ________.

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 1

In the fifth sentence, the author claims that the English have a fear of abstract thought and that they do not feel the need for any philosophy. He seems to connect these two statements. Thus, we can conclude that the author believes fear of abstract thought is the fear of philosophy. Hence, A is the correct answer.
Although B comes close in its meaning to the given phrase, A is the better choice that expresses the meaning of the phrase in the context of the passage.
C and D are rejected.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 2

Read the passage and answer the questions that follow. 

Some people think that Silence is golden. Words they must use, but they have no love for them. Speech is to them a danger, a device for entangling men. They feel that all may be understood so long as nothing is said; that only in silence can one reach out to the mind and the heart be known. In the exchange of words their personalities do not expand but contract; they see the lovely procession of thought and feeling turn into a dusty and disorderly crowd of words and phrases. They see the talkers with mingled fear and contempt, stripping themselves in public, like exhibitionists. The talkers cannot understand the silent; nor can the silent explain their attitude, except in speech. This illuminates the weakness of their belief, that they must convince us of the uselessness of speech by means of speech.

Q. The central idea of the passage is _______.

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 2

The passage revolves around the belief that silence is golden and that speech is dangerous. The last sentence concludes that the silent believe speech is dangerous but they communicate this belief by speech and hence such belief is weak. Option D best reflects these details from the passage. Thus, D is the correct answer.
The other choices are true of the passage but they do not convey the central idea of the passage.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 3

Given below is a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Find out whether there is any error in any of these parts. If you find no error, your response should be indicated as (d):

Every one (a)  / of the boys (b) / love to ride. (c) / No error (d)

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 3

Option C: The error lies in part (c): 'love to ride', which is in plural form. The correct form of the verb is 'loves', i.e., singular verb form.
'Every one' is a singular pronoun, which refers to every single boy 'each one of the boys'. So, the verb too will be in singular form 'loves'. When the subject is singular, the verb must also be singular. The same goes for plural subjects and their plural verbs.
Hence, the corrected sentence is: Every one of the boys loves to ride.
So, the option with the error is option C.
Options A and B do not have errors. Option D is incorrect as the sentence has an error.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 4

Read the passage and answer the question that follows. 

Here are a couple of generalizations about England that would be accepted by almost all observers. One is that the English are not gifted artistically. They are not as musical as the Germans or Italians. Painting and sculpture have never flourished in England as they have in France. Another is that as Europeans go, the English are not intellectual. They have a horror of abstract thought, they feel no need for any philosophy or systematic 'world-view'. Nor is this because they are 'practical', as they are so fond of claiming for themselves. One has only to look at their methods of town planning and water supply. Their obstinate clinging to everything that is out of date and a nuisance, a selling system that defies analysis and a system of weights and measures that is intelligible only to the compiler of arithmetic books, to see how little they care about mere efficiency. But they have a certain power of acting without taking thought. Their word-famed hypocrisy - their double-faced attitude towards the Empire, for instance - is bound up with this. Also, in moments of supreme crisis, the whole nation can suddenly draw together and act upon a species of instinct, really a code of conduct which is understood almost by everyone, though never formulated.

Q. The whole of the English nation _______.

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 4

Option A is correct because it is clearly mentioned in the passage that - 'Also, in moments of supreme crisis, the whole nation can suddenly draw together and act upon a species of instinct, really a code of conduct which is understood almost by everyone, though never formulated.'
Draw together means get united.
There is no evidence in the passage to suggest that Options B, C, and D are the right answers.
Hence, these are incorrect.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 5

Read the passage and answer the questions that follow. 

Here are a couple of generalizations about England that would be accepted by almost all observers. One is that the English are not gifted artistically. They are not as musical as the Germans or Italians. Painting and sculpture have never flourished in England as they have in France. Another is that as Europeans go, the English are not intellectual. They have a horror of abstract thought, they feel no need for any philosophy or systematic 'world-view'. Nor is this because they are 'practical', as they are so fond of claiming for themselves. One has only to look at their methods of town planning and water supply. Their obstinate clinging to everything that is out of date and a nuisance, a selling system that defies analysis and a system of weights and measures that is intelligible only to the compiler of arithmetic books, to see how little they care about mere efficiency. But they have a certain power of acting without taking thought. Their word-famed hypocrisy - their double-faced attitude towards the Empire, for instance - is bound up with this. Also, in moments of supreme crisis, the whole nation can suddenly draw together and act upon a species of instinct, really a code of conduct which is understood almost by everyone, though never formulated.

Q. The English act ______.

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 5

The tenth sentence states that the English have a certain power of acting without thinking. It proves that A is the correct answer.
The passage doesn't talk about arguing or speaking. Hence, B and C are incorrect.
D is rejected.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 6

Read the passage and answer the questions that follow. 

Here are a couple of generalizations about England that would be accepted by almost all observers. One is that the English are not gifted artistically. They are not as musical as the Germans or Italians. Painting and sculpture have never flourished in England as they have in France. Another is that as Europeans go, the English are not intellectual. They have a horror of abstract thought, they feel no need for any philosophy or systematic 'world-view'. Nor is this because they are 'practical', as they are so fond of claiming for themselves. One has only to look at their methods of town planning and water supply. Their obstinate clinging to everything that is out of date and a nuisance, a selling system that defies analysis and a system of weights and measures that is intelligible only to the compiler of arithmetic books, to see how little they care about mere efficiency. But they have a certain power of acting without taking thought. Their word-famed hypocrisy - their double-faced attitude towards the Empire, for instance - is bound up with this. Also, in moments of supreme crisis, the whole nation can suddenly draw together and act upon a species of instinct, really a code of conduct which is understood almost by everyone, though never formulated.

Q. Mere efficiency has ________.

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 6

In the ninth sentence, the author asks the readers to refer to some of the systems of the English like their system of weights and measures, their selling system that has nothing to do with analysis and their affiliation to everything that is outdated in order to see that they care very little about mere efficiency. Thus, mere efficiency has little importance to the English according to the author. B is the correct choice.
We reject the other options.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 7

Select the option that is closest in meaning to the given sentence:

"My roommate walked into the room. Immediately, I knew that something was wrong." means:
__________ I knew that something was wrong.

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 7

Option A is the only sentence that comes close to the meaning of the sentence in the most clear manner without adding any errors. The other choices are incorrect as they either carry grammatical errors or do not capture the meaning at all. Therefore option A is the answer.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 8

Direction: Choose the option closest in meaning to the sentence given below:

Q. "Having worked all day, I was tired last night."

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 8

Option A is the only sentence that captures the meaning of the given sentence and presents it in a clear, concise manner without adding any further errors. The other choices are incorrect because they either carry grammatical errors or change the meaning of the given sentence. Option A is the answer.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 9

Direction: Select the option that is closest in meaning to the quoted line:

Q. "I was supposed to call her at seven."

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 9

Only option D comes close to the meaning of the given sentence in the most clear, grammatical error free manner. The other options are incorrect because they either carry some grammatical error or do not capture the meaning of the given sentence. So, D is the best answer.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 10

Read the passage and answer the question that follows.

The psychological causes of unhappiness, it is clear, are many and various. But all have something in common. The typical unhappy man is one who, having deprived in youth of some normal satisfaction, has come to value this one ' kind of satisfaction more than any other, and has therefore given to his life a one-sided direction, together with a quite undue emphasis upon the achievement as opposed to the activities connected with it. There is, however, a further development which is very common in the present day. A man may feel so completely thwarted that he seeks no form of satisfaction, but only distraction and oblivion. He then becomes a devotee of "pleasure". This is to say, he seeks to make life bearable by becoming less alive. Drunkenness, for example, is temporary suicide-the happiness that it brings is merely negative, a momentary cessation of unhappiness. 

Q. "One sided direction" refers to the pursuit of which one of the following? 

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 10

In the given passage the author clearly states, "The typical unhappy man is one, who having been deprived in youth of some normal satisfaction, comes to value this one kind of satisfaction more than any other, and has therefore given to his life a one- side direction." This clearly implies that "one- side direction" refers to the satisfaction that one had been deprived of. Hence, the answer should be option B.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 11

Read the passage given below and choose the option that best fits the question that follows:

While I stood drinking in the beauty of this placid scene I became conscious of an alteration. In a moment the sole porter emerged from his midday nap, operated a signal that clanked noisily into position, and then ambled slowly towards me for my return half-ticket, whilst I remarked that his red amiable face and easy-going gait were in perfect harmony with the tranquil surroundings.
 A wisp of smoke on the horizon with a dark snake crawling beneath it announced the approach of the train. As it drew nearer, the deep silence of the place was gradually displaced by a creaking of brakes and a hissing of steam. Save for myself, no one entered the train and no one alighted. The porter with leisurely expertness, trundled a couple of milk churns on board, the door was slammed, the guard signalled to the driver, and we moved off, leaving the small station once more to its drowsy silence.

Q. The central idea of the passage is _____________.

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 11

The correct answer for this would be option A, leisure and peace. The author of the passage has tried to illustrate the serene nature and surrounding of the speaker, juxtaposing it with the humdrum of a train station. The tone of the speaker conveys a peaceful environment. The statements of options B,C and D are incoherent with the tone of the passage, and thus, are incorrect. 

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 12

Read the passage and answer the questions that follow. 

Some people think that Silence is golden. Words they must use, but they have no love for them. Speech is to them a danger, a device for entangling men. They feel that all may be understood so long as nothing is said; that only in silence can one reach out to the mind and the heart be known. In the exchange of words their personalities do not expand but contract; they see the lovely procession of thought and feeling turn into a dusty and disorderly crowd of words and phrases. They see the talkers with mingled fear and contempt, stripping themselves in public, like exhibitionists. The talkers cannot understand the silent; nor can the silent explain their attitude, except in speech. This illuminates the weakness of their belief, that they must convince us of the uselessness of speech by means of speech.

Q. The special merit of silence according to the silent is _______. 

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 12

In the third sentence, the author expresses his opinion that only in silence, one can reach out to the mind and know his heart. This is the only advantage to silence that is stated in the passage. D is the correct answer.
A and C are not supported by the contents of the passage. So, they are incorrect.
The passage says speech contracts personality. Hence, B is wrong.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 13

Given below is a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Find out whether there is any error in any of these parts. If you find no error, your response should be indicated as (d):

He asked (a) / whether either of the brothers (b) / were at home. (c) / No error (d) 

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 13

Option C: The error lies in part (c): 'were at home', which is in plural form. The correct form of the verb is 'was', i.e., singular verb form.
'Either' is a singular concept. It presents a choice between two things or people. Here, 'either' refers to a choice between the brothers. Hence the verb that follows will be singular 'was'.
The corrected sentence is: He asked whether either of the brothers was at home.
So, the option with the error is option C.
Options A and B do not have errors. Option D is incorrect as the sentence has an error.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 14

Given below is a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Find out whether there is any error in any of these parts. If you find no error, your response should be indicated as (d):

Many a man (a) / has succumbed (b) / to his temptation. (c) No error (d)

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 14

The given sentence does not appear to have any errors. It is a complete meaningful sentence, which states that: many a man has failed to resist (succumbed to) temptation.
'Many a man' is singular ('many a' takes a singular complement 'man') and thus is followed by the singular verb 'has'.
Hence D is the correct option.

Test: Reading Comprehension- 2 - Question 15

Direction: Choose the incorrect part of the sentence:

Q. As a true soldier he responded to duty calls even after retirement.

Detailed Solution for Test: Reading Comprehension- 2 - Question 15

The construct "to duty calls" is ungrammatical within the given context of the sentence. The sentence requires the construct "to duty's call".

43 videos|138 docs|45 tests
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about Test: Reading Comprehension- 2 Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Reading Comprehension- 2 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Reading Comprehension- 2, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice