Test: Respiration - 1


25 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Respiration - 1


Description
This mock test of Test: Respiration - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Respiration - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Respiration - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of these is not a raw material for photosynthesis?

Solution:

organism prepare their own food with the help of simple inorganic materials like CO2,H2O in sunlight with the help of chlorophyll. Thus, it doesn’t involve oxygen in the process.

QUESTION: 2

Which of the following is the source of respiration –

Solution:

Cellular respiration allows organisms to use energy stored in the chemical bonds of glucose. The energy in glucose is used to produce  ATP. Cells use ATP to supply their energy needs. Cellular respiration is therefore a process in which the energy in glucose is transferred to ATP.

QUESTION: 3

The form of energy used in respiration is –

Solution:

Cellular respiration is the process of breaking sugar into a form that the cell can use as energy. This happens in all forms of life. Cellular respiration takes in food and uses it to create ATP, a chemical which the cell uses for energy. Usually, this process uses oxygen, and is called aerobic respiration.

QUESTION: 4

Respiratory structures in the insects are –

Solution:

Insects and some other invertebrates exchange oxygen and carbon dioxide between their tissues and the air by a system of air-filled tubes called tracheae. Tracheae open to the outside through small holes called spiracles. Spiracles open into large tracheal tubes. These, in turn, lead to ever-finer branches. The branches penetrate to every part of the body. At their extreme ends, called tracheoles, they may be less than 1 m in diameter and are probably filled with liquid. Every cell in the insect's body is adjacent to, or very close to, the end of a tracheole.

QUESTION: 5

The narrowest and most numberous tubes of lungs are termed as –

Solution:

Bronchiole is a fine respiratory tube in the lungs of reptiles, birds and mammals. It is formed by the subdivision of a bronchus. 

QUESTION: 6

A normal man respires in a minute –

Solution:

A child respires around 26 times per minute. Norman man respires 14-18 times per minute. If the CO2 concentration in blood increases, the rate of breathing also increases. When CO2 is dissolved in the blood, then blood becomes slightly acidic. The brain picks up the change and adjusts the breathing to get rid of CO2 from the blood. Thus, option B is correct.

QUESTION: 7

In anaerobic respiration –

Solution:

This is because anaerobic respiration occurs in the absence of molecular oxygen to break down glucose into ethanol or lactic acid, carbon dioxide and energy (2 ATP)

QUESTION: 8

The exchange of gases [O2 and CO2] in a mammal takes place in –

Solution:
QUESTION: 9

Blood consist of what fluid medium?

Solution:

Plasma, which constitutes 55% of blood fluid, is mostly water (92% by volume), and contains proteins, glucose, mineral ions, hormones, carbon dioxide (plasma being the main medium for excretory product transportation), and blood cells themselves.

QUESTION: 10

Expiration involves –

Solution:

Exhalation is a passive process because of the elastic properties of the lungs. During forced exhalation, internal intercostal muscles which lower the rib cage and decrease thoracic volume while the abdominal muscles push up on the diaphragm which causes the thoracic cavity to contract.

QUESTION: 11

The structure which prevent the entry of food into respiratory tract is

Solution:
QUESTION: 12

In fever breathing rate –

Solution:

Respiration rates may increase with fever, illness, and other medical conditions. When checking respiration, it is important to also note whether a person has any difficulty breathing. Normal respiration rates for an adult person at rest range from 12 to 16 breaths per minute.

QUESTION: 13

Mammalian lungs are –

Solution:

The lungs of mammals have a spongy and soft texture and are honeycombed with epithelium, having a much larger surface area in total than the outer surface area of the lung itself. The lungs of humans are a typical example of this type of lung.

QUESTION: 14

In respiration, air passes through –

Solution:
QUESTION: 15

Rate of respiration is directly affected by –

Solution:

 The rate of respiration is highly dependent on concentration of carbon dioxide. The higher the concentration of carbon dioxide, less is the rate of respiration. Less the concentration of oxygen and more is the concentration of carbon dioxide, respiration rate increases.

QUESTION: 16

Oxygen in lungs ultimately reaches –

Solution:

The alveoli are the final branchings of the respiratory tree and act as the primary gas exchange units of the lung. Inhaled oxygen enters the lungs and reaches the alveoli. 

QUESTION: 17

Most of the carbondixide is carried in the blood as –

Solution:

The majority of carbon dioxide is transported as part of the bicarbonate system. Carbon dioxide diffuses into red blood cells. Inside, carbonic Anhydrase converts carbon dioxide into carbonic acid, which is subsequently hydrolyzed into bicarbonate. 

QUESTION: 18

Respiration and photosynthesis are just the :

Solution: Cellular Respiration and Photosynthesis are almost opposite processes because photosynthesis removes carbon dioxide from the atmosphere while cellular respiration puts back carbon dioxide.
QUESTION: 19

In the experiment demonstrating respiration in germinating seeds, KOH is used to :

Solution:

For the experiment where CO2  is given out during respiration, KOH solution are taken in a test tube and placed kn the conical flask KOH absorbs carbon dioxide and prevents it from being utilized by the plant for the process of photosynthesis.

QUESTION: 20

In which part of the plant, respiration rate is higher :

Solution:

Respiration converts oxygen and the sugars generated during photosynthesis into carbon dioxide, water and energy. In addition to the type of plant, several environmental factors affect a plant cell's rate of respiration. Plants"breathe" as part of the growth cycle.

QUESTION: 21

Plant cell can do :

Solution: In humans, we perform only respiration but in plant cell perform respiration and photosynthesis simultaneously. Because they want food and energy both to be generated by themselves.
QUESTION: 22

Plant can respire in :

Solution:

Respiration is constitutive process that occurs in all tissues. Unlike photosynthesis that can happen only in the presence of sunlight, respiration in plant occurs all time. So, the answer is - both light and dark.

QUESTION: 23

Exchange of gases in lung alveoli occurs through –

Solution:

Because in alveoli( richly supplied with blood vessels), where oxygenated blood is present, is absorbed by haemoglobin, present in the RBC(Red Blood Cell). With the help of haemoglobin, the oxygenated blood is diffused in the whole body. Where on the other side, deoxygenated blood, which is present in the plasma, is reached to the alveoli and it absorbs by our lungs then finally the deoxygenated blood is exhaled by our nostrils. This is how alveoli helps for respiration with the help of diffusion in our lungs.

QUESTION: 24

Haemoglobin is –

Solution:

the hemoglobin increases the oxygen carrying capacity of blood. In humans and most other vertebrates, the most common respiratory pigment is a protein called hemoglobin.

QUESTION: 25

The maximum affinity of haemoglobin is with –

Solution:

Hemoglobin in humans has a very high affinity for carbon monoxide, forming carboxyhemoglobin which is a very bright red in color. Carbon monoxide is thus problematic for humans because it has affinity higher than that of oxygen.

Similar Content

Related tests