Test: Rise Of Popular Movements


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Rise Of Popular Movements


Description
This mock test of Test: Rise Of Popular Movements for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Rise Of Popular Movements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Rise Of Popular Movements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Rise Of Popular Movements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Rise Of Popular Movements extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Chipko Movement started in which of the following states?

Solution:

The Chipko Movement was started by a group of peasants in the Uttarakhand region of India who acted to prevent the felling of trees and reclaim their traditional forest rights that were threatened by the contractor system of the state Forest Department.

QUESTION: 2

In which state the Chipko movement started?​

Solution:

The movement began when the forest department refused permission to the villagers to fell ash trees for making agricultural tools. But forest areas were given to the private owners. Villagers protested this.

QUESTION: 3

On what issue the villagers related to Chipko movement protested?

Solution:

Villagers protested against the practices of commercial logging that the government had permitted. The movement began when the forest department refused permission to the villagers to fell ash trees for making agricultural tools. But forest areas were given to the private owners for logging.

QUESTION: 4

One of the most successful social movement of eighties was

Solution:

The farmer's movements were one of the most successful movements of the eighties.

QUESTION: 5

Anti-Arrack Movement demanded the ban on the

Solution:

The Anti-Arrack Movement started in Andhra Pradesh. It demanded a ban on the sale of alcohol.

QUESTION: 6

What was the very novel aspect of the Chipko movement?

Solution:

Women’s active participation in the Chipko agitation was a very novel aspect of the movement. Women held sustained agitations against the habit of alcoholism and broadened the agenda of the movement to cover other social issues.

QUESTION: 7

The non-political organization ‘Bharatiya Kisan Union’ was formed by

Solution:

Mahendra Singh Tikait is a popular Indian leader of farmer's from Western Uttar Pradesh in India. He has led a number of mass Kisan movements against the state and central governments in India to support the rights of the farmers.

QUESTION: 8

Mazdoor Kisan Shakti Sangathan started in 1990 in

Solution:

Mazdoor Kisan Shakti Sangathan (MKSS) is a grassroots organization that was formed in 1990, working in rural Rajasthan, India. Its objective was to use modes of struggle and constructive action for changing the lives of its primary constituents — the rural poor. It was the pioneer of the right to information movement in India. It is a a non-party people’s process working towards a just and equitable society. The organisation played a crucial role making Right to Information Act.

QUESTION: 9

Dalit Panthers is a:

Solution:

The correct option is A.

The Dalit Panthers are a social organisation that seeks to combat caste discrimination. The organisation was founded by Namdeo Dhasal and J. V. Pawar on 29 May 1972 in the Indian state of Maharashtra.

QUESTION: 10

In early 1990s, the BKU pressurised the state to accept its

Solution:

In early 1990s, the Bhartiya Kisan Union (BKU) succeeded in getting some of the economic demands accepted.