Test: Riveted Joints


10 Questions MCQ Test Design of Machine Elements | Test: Riveted Joints


Description
This mock test of Test: Riveted Joints for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Riveted Joints (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Riveted Joints quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Riveted Joints exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Riveted Joints extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following isn’t a main part of rivet?

Solution:

Explanation: There aren’t any threads in rivets.

QUESTION: 2

A rivet is specified as a 20mm rivet. What does it mean?

Solution:

Explanation: Terminology is this way.

QUESTION: 3

In hand riveting die is a part of hammer.

Solution:

Explanation: Die is a part of hammer in machine riveting.

QUESTION: 4

In hot riveting the shank portion is subjected to compressive stress.

Solution:

Explanation: It is subjected to tensile stress as the head rests against the connected members to prevent reduction in length.

QUESTION: 5

 The amount by which the two rods to be joined are drawn together is called as?

Solution:

Explanation: Draw measures the amount of distance advancing after which spigot rests on socket.

QUESTION: 6

Two steel rods connected by cotter joint are subjected to 50 kN load each. What is the minimum diameter required of the rods? (Given: Yielding Stress= 400N/mm² ; Factor of Safety=6)

Solution:

Explanation: d=√(4P/πσ) where σ= Yielding Stress/F.S ; d=30.90mm or 31 mm.

QUESTION: 7

Among punching and drilling, which is cheaper?

Solution:

Explanation: Drilling has more accuracy and is more expensive.

QUESTION: 8

Among punching and drilling, punching is safer.

Solution:

Explanation: Punching injures the metal in the vicinity of the hole.

QUESTION: 9

Riveting is not recommended for aluminium alloys.

Solution:

Explanation: Aluminium alloys have poor weldability and hence riveting is preferred.

QUESTION: 10

 In joining steel plate and asbestos, welding is preferred over riveting.

Solution:

Explanation: Riveting is preferred in joining heterogeneous materials.

Related tests