Test: Roman Numerals- 1


10 Questions MCQ Test Mathematics for Class 5 | Test: Roman Numerals- 1


Description
This mock test of Test: Roman Numerals- 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 5 Test: Roman Numerals- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Roman Numerals- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test: Roman Numerals- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Roman Numerals- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a symbol to write Roman numerals?

Solution:

There are 7 letters which can be used as symbols to represent Roman numerals.
They are I, V, X, L, C, D and M.
N is not used as a symbol to write Roman numerals.

QUESTION: 2

Which of the following is shown as a repetition of symbols to write Roman numerals?

Solution:

Repetition of the basic symbols I, X, C and M means addition.

QUESTION: 3

Which of the following options is correct according to the rules of writing Roman numerals?

Solution:
  • XDVII is not written correctly as X cannot be subtracted from D. X can only be subtracted from L and C.
  • CLLVV is not written correctly as V and L cannot be repeated.
  • DDXC is not written correctly as D cannot be repeated.

Hence, MDCLXXI is correct according to the rules of writing Roman numerals.

QUESTION: 4

Which of the following options is written in the ascending order?

Solution:
  • XCVII = XC + VII = 90 + 7 = 97
  • CXCIV = C + XC + IV = 100 + 90 + 4 = 194
  • DCCLXVIII = DCC + LX + VIII = 700 + 60 + 8 = 768
  • MDCLXII = M + DC + LX + II = 1000 + 600 + 60 + 2 = 1662

So, 97 < 194 < 768 < 1662
Hence, the correct ascending order is XCVII < XCCIV < DCCLXVIII < MDCLXII.

QUESTION: 5

Which of the following numerals is equal to CDXLVIV + CXV?

Solution:

CDXLIV
= CD + XL + IV
= 400 + 40 + 4
CXV
= 100 + 10 + 5
= 115
Now, 444 + 115 can be solved as

444 + 115 = 559
Now, 559
= 500 + 50 + 9
= D + L + IX = DLIX
Hence, CDXLIV + CXV = DLIX

QUESTION: 6

Which of the following is the Hindu-Arabic form for the Romal numeral MCDXCVII?

Solution:

MCDXCVII
= M + CD + XC + VII
= 1000 + 400 + 90 + 7
= 1497

QUESTION: 7

Which of the following is the Roman numeral for the number 2765?

Solution:

2765
= 2000 + 700 + 60 + 5
= MM + DCC + LX + V
= MMDCCLXV
Hence, MMDCCLXV is the Roman numeral for 2765.

QUESTION: 8

Which of the following options is equal to MMMCCLXXV − MCCCXXIV?

Solution:

MMMCCLXXV
= MMM + CC + LXX + V
= 3000 + 200 + 70 + 5
= 3275
MCCCXXIV
= M + CCC + XX + IV
= 1000 + 300 + 20 + 4
= 1324
3275 − 1324 can be solved as

Therefore,
3275 − 1324 = 1951
But, 1951
= 1000 + 900 + 50 + 1
= M + CM + L + I
= MCMLI
Hence,  MMMCCLXXV − MCCCXXIV = MCMLI
 

QUESTION: 9

Which of the following options is true?

Solution:

A. XCVIII = XC + VIII = 90 + 8 = 98
MCVIII = M + C + VIII = 1000 + 100 + 8 = 1108
Which means XCVIII < MCVIII.
Hence, the statement XCVIII > MCVIII is false.
B. DCVIII = DC + VIII = 600  + 8 = 68
MCVIII = 1108
Hence, the statement DCVIII < MCVIII is true.
C. DCVIII = 68 MCVIII = 1108
Which means DCVIII < MCVIII.
Hence, the statement DCVIII = MCVIII is false.
D. XCVIII = 98
LXXXVIII = LXXX + VIII = 80 + 8 = 88
Which means XCVIII > LXXXVIII.
Hence, the statement XCVIII < LXXXVIII is false.

QUESTION: 10

Which of the following symbols can be subtracted from V and X?

Solution:

Only I can be subtracted from V and X.

Similar Content

Related tests