Test: Roman Numerals


20 Questions MCQ Test Mathematics for Class 5 (V) - CBSE and NCERT Curriculum | Test: Roman Numerals


Description
This mock test of Test: Roman Numerals for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Test: Roman Numerals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Roman Numerals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test: Roman Numerals exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Roman Numerals extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In Roman numerals, there are only ....... basic symbols.

Solution:

I, V, X, L, C, D and M

QUESTION: 2

Roman numeral for the smallest three-digit number is

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following numerals cannot be repeated?

Solution:

 V, L and D cannot be repeated

QUESTION: 4

VIII+XII+L=?

Solution:

VIII = 8,XII = 12,L = 50,VIII + XII + L =8 + 12 + 50 = 70

QUESTION: 5

"I" can't be subtracted from

Solution:
QUESTION: 6

XIV + LXI = ?

Solution:

LXXV,XIV=10+ (5−1)=14,LXI=50+10+1=61
∴ XIV+ LXI=14+61=75=LXXV

QUESTION: 7

CCC−CXX=?

Solution:

CLXXX CCC = 100 + 100 + 100 = 300,CXX = 100 + 10 +10 = 120

∴ CCC − CXX = 300 − 120 = 180 = CLXXX

QUESTION: 8

MMM stands for ___.

Solution:

MMM − 1000 + 1000 + 1000 = 3000

QUESTION: 9

XC is same as ___.

Solution:
QUESTION: 10

Which of the following statements is CORRECT?

Solution:
QUESTION: 11

Which of the following is NOT correctly matched?

Solution:

Because V cannot be subtracted from L.

QUESTION: 12

Roman numeral for 258 is __.

Solution:
QUESTION: 13

XXVI27

Solution:

XXVI=10+10+5+1=26 XXVI<27

QUESTION: 14

DCXIV=____.

Solution:

DCXIV=500+100+10+(5−1)=614

QUESTION: 15

Which of the following is not a correct Roman numeral?

Solution:

Because V cannot be repeated.

QUESTION: 16

Roman numeral for the greatest two-digit number is __.

Solution:

Greatest two-digit number =99,

XCIX=100−10+10−1=99

QUESTION: 17

CCC stands for

Solution:

CCC=100+100+100=300

QUESTION: 18

1000 written in roman numerals is

Solution:
QUESTION: 19

How many match sticks are needed to make the Roman numerals equivalent to 33?

Solution:

XXXIII=2+2+2+1+1+1=9

QUESTION: 20

CD represents a number. If Place of the symbols are interchanged, the number will increase by:

Solution:

Related tests