Test: Sentence Improvement- 1


10 Questions MCQ Test Verbal Aptitude Basics Duplicated | Test: Sentence Improvement- 1


Description
Attempt Test: Sentence Improvement- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study Verbal Aptitude Basics Duplicated for CAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The record for the biggest tiger hunt has not been met since 1911 when Lord Hardinge, then Viceroy of India, shot a tiger that measured 11 feet and 6 inches.

Solution:

The record for the biggest tiger hunt has not been broken since 1911 when Lord Hardinge, then Viceroy of India, shot a tiger that measured 11 feet and 6 inches.

QUESTION: 2

Will you lend me few rupees in this hour of need?

Solution:

► a few (Det.): a small number of things; some.
► few (Det., Adj.): not many
► Here, "lend me a few rupees" is the right usage.

QUESTION: 3

Will you kindly open the knot?

Solution:

A "knot" is something that you tie,
so to open it would be "untie".

QUESTION: 4

If he had time he will call you.

Solution:

If he would have time he will call you.

QUESTION: 5

When it was feared that the serfs might go too far and gain their freedom from serfdom, the protestant leaders joined the princes at crushing them.

Solution:

Correct Formation: When it was feared that the serfs might go too far and gain their freedom from serfdom, the protestant leaders joined the princes in crushing them.
► This is because when people have interest, opinion, feeling or belief then we use "in".

QUESTION: 6

If the room had been brighter, I would have been able to read for a while before bed time.

Solution:

Had the room been brighter I would have been able to read for a while before bed time.

QUESTION: 7

His powerful desire brought about his downfall.

Solution:

His desire for power brought about his downfall.

QUESTION: 8

He sent a word to me that he would be coming late.

Solution:

He sent word to me that he would be coming late.

QUESTION: 9

John had told me that he hasn't done it yet.

Solution:
  • John tells me that he hasn’t done it yet.
  • In Indirect Speech → if Reporting Speech → Present Tense
  • Then, Reporting Verb (tell) will also be in Present Tense (tells).

Hence, tells is the right usage.

QUESTION: 10

InstructionsIn questions (Q1-10) given below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, option 'D' is the answer.

The workers are hell bent at getting what is due to them.

Solution:

The workers are hell bent upon getting what is due to them.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code