Test: September 2020 Weekly Current Affair - 1


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs (October`18 - Present) | Test: September 2020 Weekly Current Affair - 1


Description
This mock test of Test: September 2020 Weekly Current Affair - 1 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: September 2020 Weekly Current Affair - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: September 2020 Weekly Current Affair - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: September 2020 Weekly Current Affair - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: September 2020 Weekly Current Affair - 1 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who is appointed as the secretary in the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI)? 

Solution:

The Government of India has appointed Kshatrapati Shivaji, a 1986-batch Maharashtra cadre IAS officer, as secretary in the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) from September 1.

QUESTION: 2

In September 2020, the Reserve Bank of India (RBI) announced the closure of which of the following as banking company? 

Solution:

Aditya Birla Idea Payments Bank has ceased to be a banking company within the meaning of the Banking Regulation Act, the Reserve Bank said.
The RBI said Westpac Banking Corporation has also ceased to be a banking company.

QUESTION: 3

How much amount will be invested by the European Investment Bank (EIB) for the construction of Kanpur’s first city metro line?

Solution:

The European Investment Bank (EIB) will invest €650 million into the construction of Kanpur’s first city metro line, enabling some 3 million people in the city of Kanpur, India, to benefit from green, safe, fast and affordable public transport.
This is the second metro rail project supported by the EIB in Uttar Pradesh, following the €450 million investment in the development of a metro rail system in the city of Lucknow.

QUESTION: 4

Who has been appointed as the Chairman of Press Trust of India, the country’s premier news agency? 

Solution:

Aveek Sarkar, the Editor Emeritus and Vice Chairman of the Ananda Bazar Group of Publications, has been elected Chairman of Press Trust of India, the country’s premier news agency.
Sarkar’s election was ratified by PTI’s Board of Directors at their meeting. He succeeds Vijay Kumar Chopra, Chief Editor of the Punjab Kesari Group of newspapers.

QUESTION: 5

Goa is paired with which state under Ek Bharat Shreshta Bharat? 

Solution:

Under Ek Bharat Shresht Bharat, Goa is paired with Jharkhand. Lot of exchange activities are happening on this front.

QUESTION: 6

Where in India is the world’s largest ‘solar tree’ installed, which is developed by CSIR’s Central Mechanical Engineering Research Institute? 

Solution:

In a bid to promote the usage of Solar energy, CSIR’s Central Mechanical Engineering Research Institute have developed world’s largest ‘solar tree’ which is installed at its residential complex in Durgapur in West Bengal.

QUESTION: 7

Johnny Bakshi who passed away recently was a veteran ______? 

Solution:

Veteran producer-director Johnny Bakshi passed away after suffering a cardiac arrest at a hospital. He was 82.

QUESTION: 8

Which of the following partnered Cyber Peace Foundation (CPF) to create awareness on cyber safety among students? 

Solution:

Facebook-owned WhatsApp said it has partnered Cyber Peace Foundation (CPF) to create awareness on cyber safety among students.
The partners aim to reach about 15,000 students in five Indian states Delhi, Madhya Pradesh, Bihar, Jharkhand and Maharashtra by the end of this year under the first phase of a pan-India programme.

QUESTION: 9

Who won the 48th annual world open chess tournament conducted online? 

Solution:

India’s GM P. Iniyan won the 48th annual world open chess tournament (online) recently. Usually held in Philadelphia, the USA, the tournament was conducted online following classical time control.

QUESTION: 10

Which state appointed India’s first-ever woman ambulance driver under new initiative by the Chief Minister of the state? 

Solution:

A woman was appointed as ambulance driver in Tamil Nadu, claimed to be the first in the country, as Chief Minister K Palaniswami flagged off 118 as part of an initiative to strengthen emergency services in the state.
M Veeralakshmi was appointed driver of one of the newly launched ‘108’ ambulances and it is a ‘first’ in the country.

QUESTION: 11

What is the rank of India in the Global Innovation Index compiled by World Intellectual Property Index (WIPO)? 

Solution:

India ranked in the top 50 countries for the first time in the Global Innovation Index, which was released recently. India jumped four positions to rank at 48th since 2019.
The index compiled by World Intellectual Property Index (WIPO), Cornell University and INSEAD Business School presented the latest global trends and annual innovation ranking for 131 countries.
Switzerland has topped the index.

QUESTION: 12

In September 2020, the union government gave its approval for setting up a Medical college in which district of Nagaland? 

Solution:

The Central government has given approval for setting up a Medical college in Mon district of Nagaland.
This will be the second medical college in the state, after the Medical College in Kohima which is now under construction.

QUESTION: 13

Which institute’s students have developed AIR SCANNER, an alternative to Camscanner, a Chinese app mainly used for scanning documents? 

Solution:

Giving a push to the ‘Aatmanirbhar Bharat’ call by the Prime Minister, IIT Bombay has launched an alternative to Camscanner, a Chinese app mainly used for scanning documents, that was banned by the Government of India.
The new app launched by IIT Bombay students is called as AIR SCANNER and is available free of cost.

QUESTION: 14

What is the theme of World Coconut Day 2020? 

Solution:

September 2 is observed as World Coconut Day. The main objective of celebrating this day is to create awareness across the globe about the importance of the coconut and its benefits.
The theme of World Coconut Day 2020 this year is – “Invest in Coconut to save the world”.

QUESTION: 15

In a draft notification, Ministry of Road Transport and Highways notified making FASTag mandatory for old vehicles sold before 1st December, 2017. When will be this amended provision to be put into force? 

Solution:

Ministry of Road Transport and Highways has notified draft notification to seek comments and suggestions from the stakeholders on making FASTag mandatory for old vehicles sold before 1st December, 2017.
The amended provision in Central Motor Vehicles Rules, 1989 is proposed to be put in force with effect from 1st January 2021.
It is also proposed to make having a valid FASTag mandatory while getting a new Third Party Insurance through an amendment wherein the details of FASTag ID will be captured. This is proposed to be put in force from 1st of April next year.

QUESTION: 16

The Cycling Summit to be hosted by the Cycling Federation of India (CFI) in 2021 The Cycling Federation of India (CFI) for the first time will not be held in which of the following cities? 

Solution:

The Cycling Federation of India (CFI) is all set to host the first-ever Cycling Summit in 2021, with an aim to promote the culture of cycling in the country.
The CFI said that it has signed a memorandum of understanding (MoU) with a marketing exploration firm, Contarctica, for the summit.
The Cycling Summit 2021 will be hosted in Delhi, Mumbai, and Bangalore and is expected to be a unique confluence of cycling enthusiasts, renowned athletes, and businesses from all over the country.

QUESTION: 17

To ease pressure on the liquidity and maintain congenial financial conditions, RBI announced term repo operations totalling what amount in mid-September? 

Solution:

The RBI announced a host of steps, including term repo operations totalling Rs 1 lakh crore in mid-September to ease pressure on the liquidity and maintain congenial financial conditions with a view to ensuring sustainable recovery of economic growth.

QUESTION: 18

Who has been given one year extension as the Chairman and Managing Director of India Trade Promotion Organisation (ITPO)? 

Solution:

The Govt has given one year extension up to September 1, 2021 to LC Goyal as Chairman and Managing Director, India Trade Promotion Organisation.

QUESTION: 19

Book titled “Breaking The Cocoon @ 40” has been authored by whom? 

Solution:

The book titled “Breaking The Cocoon @ 40” authored by Radha Nair has been released recently.
“Breaking The Cocoon @ 40” is a delightful collection of select events from her life, which also holds a mirror to the time the incidents are set in.

QUESTION: 20

S Krishnan has been appointed as the Managing Director and CEO of which bank? 

Solution:

The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has given its approval for the appointment of S Krishnan as Managing Director and CEO of Punjab & Sind Bank.
He will replace S Harishankar, the current MD and CEO of Punjab & Sind Bank.

QUESTION: 21

How much amount has been approved by the Union Agriculture and Farmers Welfare ministry for up-gradation of Soil Testing labs across the Kashmir valley? 

Solution:

Union Agriculture and Farmers Welfare ministry has approved four crore rupees for up-gradation of Soil Testing labs across the Kashmir valley.

QUESTION: 22

According to State Bank of India’s research report – Ecowrap, real GDP for FY21 is expected to shrink by how much percent?

Solution:

After the country’s economy contracted by a record 23.9 per cent in April-June quarter, real GDP for FY21 is expected to shrink by 10.9 per cent, according to State Bank of India’s research report – Ecowrap

QUESTION: 23

Who has been appointed as the first ever Chief Executive Officer (CEO) of the Railways by the Appointments Committee of the Cabinet? 

Solution:

The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of the current chairman of the Railway Board VK Yadav as the CEO, making him the first to hold such a post in the railway’s history.

QUESTION: 24

Which state government launched ‘I Rakhwali’ application to help netizens to become ‘Greenery Saviours’ (preserve and maintain the environment)? 

Solution:

To further strengthen its drive to preserve and maintain the environment in Punjab and make people stakeholders in the process, the State Forest Department launched ‘I Rakhwali’ application to help netizens to become ‘Greenery Saviours’.

QUESTION: 25

‘Chhavni Covid: Yodha Sanrakshan Yojana’, a life insurance scheme to provide a cover of Rs 5 lakhs each to more than 10,000 employees working in cantonment areas across India will be provided through which insurance company? 

Solution:

Defence Minister Rajnath Singh launched a life insurance scheme that will provide a cover of Rs five lakhs each to more than 10,000 employees working in cantonment areas across India.
‘Chhavni Covid: Yodha Sanrakshan Yojana’, a group life insurance scheme through the Life Insurance Corporation will benefit permanent and contractual employees, including doctors, paramedics and sanitation staff.