Test: September 2020 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: September 2020 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: September 2020 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: September 2020 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: September 2020 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: September 2020 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: September 2020 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

According to National Council of Applied Economic Research (NCAER), India’s GDP will contract by how much percent in 2020-21 (FY21)?

Solution:

The National Council of Applied Economic Research (NCAER) has projected the GDP growth for the Indian economy at -12.6% for 2020-21 (FY21).

QUESTION: 2

What is the theme of World Rabies Day 2020? 

Solution:

World Rabies Day is observed every year on September 28 to raise awareness about rabies prevention and to highlight progress in defeating this horrifying disease.
14th World Rabies Day theme is ‘End Rabies: Collaborate, Vaccinate’.

QUESTION: 3

Who is appointed as the chairperson of the committee of directors formed by RBI to run the day-to-day functioning of cash-strapped Lakshmi Vilas Bank? 

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) has approved a three-member committee of directors to run the day-to-day functioning of cash-strapped Lakshmi Vilas Bank.
The committee chairperson is Meeta Makhan with Shakti Sinha and Satish Kumar Kalra as members.

QUESTION: 4

MP Suresh Angadi who passed away recently was the Union Minister of State in which ministry? 

Solution:

Minister of State for Railways and Karnataka BJP MP Suresh Angadi passed away. He was 65.

QUESTION: 5

What is the theme of World Deaf Day 2020? 

Solution:

World deaf day or the international day of sign languages is celebrated every year on the last Sunday of September as a part of International Week of the Deaf. This year World deaf day is observed on 27th September.
The theme of the 2020 International Week of the Deaf is “Reaffirming Deaf People’s Human Rights”.

QUESTION: 6

In which state did Prime Minister Narendra Modi launched ‘Ghar tak Fiber’ scheme following the motto of Digital India programme? 

Solution:

The Prime Minister Narendra Modi has launched nine highway projects and Ghar tak Fiber scheme in Bihar.
The ‘Ghar Tak Fibre’ scheme is launched by following the motto of Digital India programme and the scheme will be connecting 45,945 villages of Bihar through optical fibre internet service.

QUESTION: 7

Which state became first in the country to come out with policies on Artificial Intelligence, Blockchain and Cybersecurity policies? 

Solution:

Tamil Nadu became first state in the country to come out with policies on Artificial Intelligence, Blockchain and Cybersecurity policies.

QUESTION: 8

According to the UNCTAD report ‘Trade and Development Report 2020 – From global pandemic to prosperity for all: Avoiding another lost decade’, by what percent will the global economy is expected to contract?

Solution:

The global economy is expected to contract by 4.3 per cent this year, hit hard by the coronavirus pandemic, which will wipe out global output worth over USD 6 trillion, a UN report said.
The UNCTAD ‘Trade and Development Report 2020 – From global pandemic to prosperity for all: Avoiding another lost decade’ report says, Output in India is expected to shrink by 5.9 per cent in 2020, before rebounding to 3.9 per cent the next year.

QUESTION: 9

Which state government launched a unified portal called ‘U-Rise’ to guide students in learning, career counselling, and getting employment in the state? 

Solution:

The Uttar Pradesh government has launched a unified portal called ‘U-Rise’ to guide students in learning, career counselling, and getting employment in the state.Uttar Pradesh was the first state to launch a unified portal along with the implementation of NEP.

QUESTION: 10

Which state’s only female CM Syeda Anwara Taimur passed away in September 2020? 

Solution:

Syeda Anwara Taimur, the first and only woman Chief Minister of Assam, passed away in Australia because of cardiac arrest. She was 84-year-old.

QUESTION: 11

Journalist Jineth Bedoya Lima who has been awarded the Golden Pen of Freedom award by the World Association of News Publishers (Wan-Ifra) belongs to which country?

Solution:

Colombian journalist Jineth Bedoya Lima, who was abducted, tortured and sexually assaulted on her way to interview an infamous paramilitary warlord in Bogota in 2000 was awarded the Golden Pen of Freedom award by the World Association of News Publishers (Wan-Ifra).

QUESTION: 12

What is the theme of the World Tourism Day 2020? 

Solution:

World Tourism Day (WTD) is commemorated each year on 27 September since 1980. The date marks the anniversary of the adoption of the UNWTO Statutes in 1970.
The theme of World Tourism Day this year is “Tourism and Rural Development”.

QUESTION: 13

Who is the author of the book titled ‘Fauja Singh Keeps Going’, a children’s book? 

Solution:

Fauja Singh (109), the world’s oldest marathon runner, has created history as this ‘young athlete’ has been featured as a superhero in a children’s book titled ‘Fauja Singh Keeps Going’.
The book was written by New York-based professor Simran Jeet Singh, was released recently.

QUESTION: 14

Who has been elected as the president of the Indian Newspaper Society? 

Solution:

L Adimoolam has been elected president of the Indian Newspaper Society, an apex body of the publishers of newspapers, magazines and periodicals in the country.

QUESTION: 15

Which of the following has been granted in-principle approval by the RBI to set up Bharat Bill Payment Operating Unit (BBPOU) under the Payment and Settlement Systems Act, 2007 to handle payment services related to bills? 

Solution:

Vakrangee Ltd said the Reserve Bank has granted in-principle approval to set up Bharat Bill Payment Operating Unit (BBPOU) under the Payment and Settlement Systems Act, 2007 to handle payment services related to bills.

QUESTION: 16

How much loan amount did the Asian Development Bank (ADB) approved for urban sector projects in Rajasthan and Madhya Pradesh?

Solution:

The Manila-headquartered Asian Development Bank (ADB) said it has approved two loans totalling $570 million (about Rs 4,200 crore) for urban sector projects in Rajasthan and Madhya Pradesh.
The $300 million loan has been approved to finance inclusive water supply and sanitation infrastructure and services in secondary towns of Rajasthan.
It has approved a $270 million loan for construction of water supply and integrated storm water and sewage management infrastructure in Madhya Pradesh.

QUESTION: 17

According to ratings agency ICRA, what will be the GDP contraction for 2020-21 in India? 

Solution:

Ratings agency ICRA revised downwards its forecast for the contraction in the gross domestic product (GDP) for 2020-21 to 11% from 9.5% earlier with fresh Covid-19 infections remaining elevated at the end of the second quarter of the year.

QUESTION: 18

Which woman mid-fielder won the All India Football Federation (AIFF) Footballer of the Year awards for the 2019-20 season? 

Solution:

Indian men’s team goalkeeper Gurpreet Singh Sandhu and women’s squad’s mid-fielder Sanju were declared the winners of the All India Football Federation (AIFF) Footballer of the Year awards for the 2019-20 season.
Ratanbala Devi won the 2019-20 Emerging Women’s Footballer of the Year Award.

QUESTION: 19

Where is the World’s longest span concrete deck extra-dosed cable-stayed bridge inaugurated in September 2020? 

Solution:

Union MoS for Home G Kishan Reddy and Minister of Municipal Administration and Urban Development KT Rama Rao inaugurated the World’s longest span concrete deck extra-dosed cable-stayed bridge at Durgam Cheruvu of Hyderabad.
The bridge was constructed at the cost of Rs 184 crore and it was built by Larsen & Toubro.
The cable-stayed bridge portion is 435 m long, including the approaches at both ends, 25.8 m wide with a total of 52 stay cables.

QUESTION: 20

Jaswant Singh, former Union minister who passed away did not take charge of which of the following ministries? 

Solution:

Jaswant Singh, former Union minister and one of the founding members of the Bharatiya Janata Party (BJP) passed away after a prolonged illness. He was 82.
He held multiple cabinet portfolios including Finance, External Affairs and Defence.

QUESTION: 21

What is the theme of the World Rhino Day 2020? 

Solution:

Every year on September 22, the world celebrates World Rhinoceros Day. The day intends to celebrate rhinos across the world in unique ways.
Theme for World Rhino Day 2020 is “Five Rhino Species Forever”.

QUESTION: 22

Which state’s ‘Human by Nature’ campaign bagged the prestigious PATA Grand Award 2020 for Marketing? 

Solution:

Kerala Tourism’s internationally-acclaimed ‘Human by Nature’ campaign bagged the prestigious PATA Grand Award 2020 for Marketing.

QUESTION: 23

What is the theme of the International Day of Sign languages 2020? 

Solution:

International Day of Sign Languages is observed annually on September 23, along with the celebrations of International Week of the Deaf.
The theme for International Day of Sign languages 2020 is “Sign Languages Are for Everyone!”

QUESTION: 24

How much amount as been sanctioned by the central government as collateral-free loans for the street vendors in Odisha under the PM SVANidhi Yojana?

Solution:

Union Minister for Petroleum, Natural Gas and Steel Dharmendra Pradhan has said that the Centre has sanctioned 8.2 crore rupees as collateral-free loans for the street vendors in Odisha under the PM SVANidhi Yojana.

QUESTION: 25

What is the deadline (extended) set up the RBI for the enhanced borrowing facility provided to banks to meet liquidity shortage? 

Solution:

Amid the ongoing economic woes created by the coronavirus pandemic, the Reserve Bank has decided to extend by six months the enhanced borrowing facility provided to banks to meet liquidity shortage till March 31, 2021.