Test: Signal Reconstruction


10 Questions MCQ Test Control Systems | Test: Signal Reconstruction


Description
This mock test of Test: Signal Reconstruction for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Signal Reconstruction (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Signal Reconstruction quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Signal Reconstruction exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Signal Reconstruction extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Sampling can be done by:

Solution:

Explanation: Sampling is the process in which the continuous systems are sampled by the application of the zero order hold and can be done by all the three methods.

QUESTION: 2

The first step required to convert analog signal to digital is :

Solution:

Explanation: Sampling is the process in which the continuous systems are sampled by the application of the zero order hold and is the first step in the conversion of analog to digital signals.

QUESTION: 3

Sampling is necessary :

Solution:

Explanation: Sampling is the process where the continuous systems are converted into discrete time systems with the help of zero order hold of the signal and sampling is necessary where high accuracy is needed.

QUESTION: 4

Sampled data technique is appropriate as:

Solution:

Explanation: Sampled data technique refers to the data which is sampled and is appropriate as for long distance communication, for accurate transmission and multi channel transmission.

QUESTION: 5

Signal sampling reduces the power demand made on the signal.

Solution:

Explanation: Signal sampling refers to the sampling of the signal and reduces the power demand that is the power required by the signal and is therefore helpful for signals of weak origin.

QUESTION: 6

The use of sampled data control system are:

Solution:

Explanation: Sampled data control system is the system where the data used is sampled and is used whenever a transmission channel forms a part of closed loop system.

QUESTION: 7

_______________ is a sampling pattern which is repeated periodically

Solution:

Explanation: Multi-order sampling is a sampling pattern in which the sampling is of different signals and which is repeated periodically.

QUESTION: 8

For the successful reconstruction of signals :

Solution:

Explanation: Reconstruction of signals refers to the conversion of the discrete time signals into continuous tiem signals and for the succesful reconstruction of signals sampling frequency must be greater than or equal to the message signal but ideally it is always preferred to be greater.

QUESTION: 9

The signal is reconstructed back with the help of

Solution:

Explanation: The signal is reconstructed that is the process of converting the discrete time signals into the continuous time signals and this can be done with the help of hold circuits or extrapolations.

QUESTION: 10

Aliasing is caused when:

Solution:

Explanation: Aliasing refers to the process when the discrete time signal is recontructed back then due to the error some part of the signal is lost and is caused when sampling frequency must be less than frequency of message signal.

Related tests