Test: Sliding Contact Bearings


10 Questions MCQ Test Design of Machine Elements | Test: Sliding Contact Bearings


Description
This mock test of Test: Sliding Contact Bearings for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Sliding Contact Bearings (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sliding Contact Bearings quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Sliding Contact Bearings exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sliding Contact Bearings extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Thick film lubrication describes a phenomenon where two surfaces are _______ separated.

Solution:

Explanation: There is no contact between the two surfaces.

QUESTION: 2

Hydrodynamic bearing is a self-acting bearing.

Solution:

Explanation: The pressure in the bearing is created within the system due to rotation of the shaft.

QUESTION: 3

A journal bearing is a ______ contact bearing working on the hydrodynamic lubrication and which supports load in____ direction.

Solution:

Explanation: This is how journal bearing works. It derives its name from the portion of the shaft inside the bearing.

QUESTION: 4

Partial bearing is preferred over journal bearing.

Solution:

Explanation: Friction losses are lesser and construction is simple.

QUESTION: 5

Temperature rise in partial bearing is ____ than full bearing.

Solution:

Explanation: Due to lesser friction, temperature rise is less.

QUESTION: 6

A clearance bearing is design accurately to keep the radius of journal and bearing equal.

Solution:

Explanation: Journal radius is kept smaller.

QUESTION: 7

Fitted bearing must be partial bearing.

Solution:

Explanation: To provide space for lubricating oil.

QUESTION: 8

 Footstep bearing is an axial load bearing.

Solution:

Explanation: It is a thrust bearing in which shaft end is in contact with bearing surface.

QUESTION: 9

Hydrostatic and hydrodynamic lubrication are the same thing.

Solution:

Explanation: In hydrodynamic, motion is provided by the shaft while in hydrostatic the motion is provided by an external source.

QUESTION: 10

 If we exclude the cost factor, which bearing is preferred?

Solution:

Explanation: High load capacity, no starting friction and no rubbing action.

Related tests