Test: Some Natural Phenomena - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Some Natural Phenomena - 1


Description
This mock test of Test: Some Natural Phenomena - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Some Natural Phenomena - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Some Natural Phenomena - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Some Natural Phenomena - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Some Natural Phenomena - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The outermost layer of earth is called

Solution:

The outermost layer of earth is called crust . The middle layer is called mantle and innermost layer is called core.

QUESTION: 2

Which of the following is not a natural phenomenon?

Solution:

Earthquake, cyclone and lightening are natural phenomenon as it occurs naturally but cooking is a manmade process.

QUESTION: 3

Which of the following natural phenomenon is most destructive in terms of loss of life and property?

Solution:

Lightening, storms and wind occurs in cooperatively smaller area and destructive on the other hand earthquake occurs over large area and most destructive in terms of loss of life and property.

QUESTION: 4

Lightening is _________ on huge scale.

Solution:

Lightening occurs when two oppositely charged clouds come in contact of other that cause electric spark on huge scale.

QUESTION: 5

Unlike charges

Solution:

Unlike charges attract each other but like charges repel each other.

QUESTION: 6

Building can be protected from lightening by using

Solution:

Building can be protected from lightening by using lightening rod at the top of building. Lightening rod is placed at highest point of the building.

QUESTION: 7

Some object can be charged by _________ with other objects.

Solution:

Some object can be charged by rubbing with other objects. During rubbing one object become positively charged and other becomes negatively charged.

QUESTION: 8

Electroscope is used to

Solution:

Electroscope is a device used to detect the presence of charge. It consists of two leaves like structure that expand when charged particle is charged.

QUESTION: 9

Like charges repel and unlike charge

Solution:

Like charges repel each other and unlike charge attract each other.

QUESTION: 10

The process of transferring a charge from a charged body to the earth is called

Solution:

The process of transferring a charge from a charged body to the earth is called Earthing.

Related tests